REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

O candidată a extremei drepte din Franța se retrage, după apariţia unei fotografii în care ea poartă o caschetă nazistă

O candidată a extremei drepte din Franța se retrage, după apariţia unei fotografii în care ea poartă o caschetă nazistă

A.F. 4 iulie 2024 | 00:00 161

O candidată a formaţiunii franceze de extremă dreapta Adunarea Naţională (Rassemblement National - RN) la alegerile legislative al căror al doilea tur se va desfăşura duminică a decis să-şi retragă candidatura după apariţia unei fotografii în care ea poartă o caschetă a armatei naziste, transmite marţi AFP.

O candidata a extremei drepte din Franta se retrage, dupa aparitia unei fotografii in care ea poarta o cascheta nazistaLudivine Daoudi

Candidatura lui Ludivine Daoudi, calificată pentru turul doi de scrutin în circumscripţia nr. 1 din Calvados, în nord-vestul Franţei, "va fi retrasă încă de astăzi (...), ea nu neagă, a făcut această fotografie în urmă cu mai mulţi ani", a declarat un delegat de departament al partidului RN, care a descris respectiva fotografie ca fiind "de prost gust".

Candidata extremei drepte în acea circumscripţie s-a clasat pe locul trei, cu 19,95% din voturi, în primul tur al alegerilor desfăşurat duminică, în urma candidatului dreptei, Joël Bruneau, primarul oraşului Caen, care a obţinut 43%, şi a candidatei coaliţiei de stânga Noul Front Popular (NFP), Emma Fourreau, cu 34%. Această candidată a stângii este cea care a postat pe reţeaua de socializare X fotografia în care reprezentanta extremei drepte poartă o caschetă nazistă.

Respectiva caschetă a aparţinut unui subofiţer al Luftwaffe (forţele aeriene ale Germaniei naziste) şi era inscripţionată cu o svastică.

Alegeri anticipate, după eșecul la europarlamentare

Preşedintele pro-european Emmanuel Macron a convocat alegerile legislative anticipate după înfrângerea severă suferită de alianţa sa pro-europeană Coaliţia Nevoie de Europa (Coalition Besoin d'Europe) în faţa extremei drepte la alegerile europarlamentare.

În primul tur al alegerilor desfăşurat duminică, alianţa politică a lui Macron, denumită acum Împreună pentru Republică (Ensemble pour la République), a obţinut din nou un rezultat slab şi se clasează pe poziţia a treia, cu 20% din voturi, în urma RN, care o obţinut 33%, şi a alianţei de stânga Noul Front Popular (NFP), cu 28%.

Deşi formaţiunea de extremă dreapta a lui Marine Le Pen şi Jordan Bardella a câştigat primul tur, este totuşi puţin probabil să poată forma o majoritate în camera inferioară a legislativului, având în vedere scrutinul majoritar în două tururi în fiecare din cele 577 de circumscripţii electorale.

Acest sistem le permite în turul doi partidelor mainstream, indiferent că sunt de dreapta sau de stânga, să formeze coaliţii în care să lase la o parte divergenţele dintre ele şi să-şi susţină reciproc candidaţii cel mai bine plasaţi doar pentru a izola extrema dreaptă. Acest proces este de altfel în desfăşurare odată ce luni a început retragerea candidaţilor de stânga sau de dreapta aflaţi pe poziţia a treia în circumscripţiile lor. Circa 200 de astfel de candidaţi s-au retras deja, conform unei numărători efectuate de AFP, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016