REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

O companie israeliană cu afaceri în Constanța cere despăgubiri de 385 de milioane de euro

O companie israeliană cu afaceri în Constanța cere despăgubiri de 385 de milioane de euro

Andreea POPA 12 iunie 2023 | 00:00 6653

Compania israeliană Plaza Centers, care deține celebra clădire Casa Radio din București și care a derulat afaceri de milioane și în Constanța, a dat în judecată România și cere despăgubiri de 385 de milioane de euro. Compania a fost amendată cu 500.000 de dolari în SUA pentru practicile de corupție, iar în România a fost anchetată în legătură cu proiectul Casa Radio. În Constanța, israelienii au cumpărat un teren de 30.000 de metri pătrați a cărui valoare s-a prăbușit la scurt timp, dar care a fost totuși vândut cu un preț de peste trei ori mai mare decât propria lor estimare.

O companie israeliana cu afaceri in Constanta cere despagubiri de 385 de milioane de euroMordechay Zisser


Israelienii de la Plaza Centers, care au cumpărat masiv terenuri în România înainte de criza imobiliară, au dat în judecată statul român la Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor privind Investițiile (ICSID) din Washington și cer acum despăgubiri de 385 de milioane de euro, acuzând pierderile în mega-proiectul Casa Radio din București.

România va cere Curții de Arbitraj constatarea rezilierii contractului Casa Radio

În replică, Guvernul României pregătește apărarea, prin care va solicita Curții de Arbitraj Internațional de la Londra să constate rezilierea contractului privind Centrul Dâmbovița, celebra clădire Casa Radio din Capitală, susține Profit.
Plaza Centers, controlată de Elbit Imaging, a înregistrat dosarul de la ICSID în 2022, când solicitau despăgubiri de peste 262 milioane de euro. Recent, compania a prezentat instanței din Washington memoriul și dovezile justificative, iar valoarea despăgubirilor cerute României a crescut până la 385 milioane de euro, sumă reprezentând investiția realizată și profitul pierdut cu proiectul Casa Radio, potrivit estimărilor companiei.
La rândul său, statul român va cere în primul rând Curții Internaționale de Arbitraj să constate că parteneriatul privind Casa Radio nu mai există, o decizie favorabilă în aceste sens de la curtea din Londra urmând să fie decisivă în apărarea prezentată apoi la ICSID.

O companie israeliana cu afaceri in Constanta cere despagubiri de 385 de milioane de euroCasa Radio

Anchetată pentru șpăgi date în proiectul Casa Radio

Casa Radio a fost concesionată de statul român pentru 49 de ani în vederea realizării unui mega-proiect imobiliar. Israelienii de la Plaza Centers susțin că au investit 85 de milione de euro în proiect, dar șantierul este abandonat de ani de zile. Conform ultimelor evaluări, întregul proiect Casa Radio ar mai valora acum circa 63 de milioane de euro.
În 2018, compania Elbit Imaging, care controla Plaza Centers, a fost amendată cu 500.000 de dolari de către Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) din SUA pentru practicile de corupție din operațiunile derulate în străinătate. În paralel, procurorii români au declanșat o anchetă asupra Elbit Imaging, privind șpăgi de 14 milioane de euro date în proiectul Casa Radio, dar investigațiile au fost oprite în 2019 din lipsă de probe.
Israelienii aveau ambiția de a deveni cel mai mare proprietar de mall-uri din România, dar în cele din urmă nu au mai construit niciunul. Compania a investit 300 de milioane de euro în șapte terenuri din Constanța, Iași, Timișoara, Târgu Mureș, Hunedoara, Slatina și Miercurea Ciuc, în 75% din proiectul Casa Radio, clădirea de birouri Palazzo Ducale și complexul hotelier Radisson. Singura lovitură reușită a fost revânzarea cu peste 169 de milioane de dolari a hotelului Radisson, în 2017.

A vândut terenul din Constanța cu un preț de 3 ori mai mare decât valora în propriile acte

Compania israeliană voia să ridice un mall uriaș și în Constanța, unde au cumpărat un teren de 30.000 de metri pătrați. Ceva nu a mers însă deloc bine, întrucât prețul terenului s-a prăbușit pur și simplu. Astfel, potrivit unui document înaintat de Elbit Imaging către SEC, terenul din Constanța valoara la sfârșitul anului 2014 aproape 18 milioane de shekeli, echivalentul atunci a 3,8 milioane de euro. Un an mai târziu, același teren mai valora 1,7 milioane de shekeli, adică undeva la 400.000 de euro.
Piața imobiliară este însă mereu imprevizibilă, iar în 2017 Elbit Imaging anunța oficial că a vândut terenul de 30.000 de metri pătrați din Constanța cu 1,3 milioane de euro, adică de peste 3 ori mai mult decât făcea după propriile evaluări.
Elbit Imaging a fost fondat de miliardarul israelian Mordechay Zisser, iar imperiul aproape s-a prăbușit în timpul crizei mondiale, cu datorii de peste jumătate de miliard de dolari. Compania a vândut toate terenurile din România, păstrând doar proiectul Casa Radio. În 2016, miliardarul Zisser moare răpus de cancer la 60 de ani, iar compania este preluată de două fonduri de investiții, York Capital și Davidson Kempner, ambele cu sediul în SUA.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cred că trebuie să-l înviem pe Țepeș altfel nu se mai poate numai hoți și trădători in Romania!!!
2
0
Nu mai Ctin straini stiu ca in Roman8a totul este posibil cu o spaga data acolo unde trebuie si dupa ce au dat spaga la romani aia cu functie de decizie la nivel local sau central le da spagari astia de romani tot ce vor nu doar strainilor ci si patronilor romani care fac afaceri cu statul,vezi cazurile Mihaiesi cu italieni aia,Radu Mazare cu Polaris sau A.Nastase cu OMV si astea sunt doar trei exemple din miile de cazuri de politicieni romani care au vandut Romania bucata cu bucata strainilor dar si romanilor care au dat spaga.
4
0
strainii stiu sa faca un contract. sa-i beleasca pe cei care au semnat, nu statul roman.
6
1
Dati afara acesti cersetori de javrei care cer si pentru holocaust fals si orice rahat sute de milioane! Mars JAVREI din RO !
11
2
castiga sigur !!! La justitia corrupta de la noi ! Mwie la toti !
12
1
cu tichiuta vor castiga. Cozile de topor sunt muulte, pe la noi.
17
1
romanii sunt cei mai p****i oameni de planeta
15
5
Ăștia se ocupă de Retrocedări în romania, adevărații proprietari nu si au primit casele și terenurile nici la 30 de ani de la așa zisa Revoluție iar bandiții ăștia au furat cu ajutorul politicienilor si a justiției corupte toate proprietățile romanilor si tot noi suntem datori la ei.
35
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510