REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mar., 23 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6799
24.9° Constanța Marți, 23 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6799
 

O delegaţie de parlamentari australieni va pleda în SUA pentru renunţarea la cererea de extrădare a lui Assange

O delegaţie de parlamentari australieni va pleda în SUA pentru renunţarea la cererea de extrădare a lui Assange

A.F. 6 septembrie 2023 | 00:00 190

O delegaţie transpartinică de parlamentari australieni se va deplasa în această lună în SUA pentru a încerca să obţină punerea în libertate a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, a anunţat marţi grupul său de sprijin, înaintea unei vizite a premierului Anthony Albanese, transmite Reuters.

O delegatie de parlamentari australieni va pleda in SUA pentru renuntarea la cererea de extradare a lui AssangeJulian Assange

Delegaţia le va solicita oficialităţilor americane să renunţe la demersurile de extrădare a lui Assange, aflat într-o închisoare britanică, în SUA, unde este acuzat de publicarea de către WikiLeaks a unor documente militare şi diplomatice confidenţiale americane.

Din delegaţie vor face parte fostul viceprim-ministru Barnaby Joyce, deputaţi din Partidul Laburist (aflat la guvernare), din opoziţie şi din partidul Verzii.

Gabriel Shipton, fratele lui Julian Assange şi preşedintele organizaţiei Assange Campaign, a declarat că marea majoritate a compatrioţilor săi nu înţeleg de ce Statele Unite continuă să ceară ca fondatorul WikiLeaks să fie extrădat.

'Australienii văd în Statele Unite cel mai apropiat aliat al nostru (...) dar, chiar acum, Julian este ţinut ostatic de o administraţie americană răzbunătoare, iar acest lucru dăunează relaţiilor americano-australiene', a spus el într-o declaraţie.

Delegaţia australiană se va întâlni cu membri ai Congresului, cu oficiali din Departamentul de Stat şi Departamentul Justiţiei, cu organizaţii precum American Civil Liberties Union şi Reporters Without Borders.

Susţinătorii lui Assange afirmă că acesta a fost transformat în victimă pentru că a demascat acţiuni reprobabile ale SUA, inclusiv în conflictele din Afganistan şi Irak.

Potrivit Washingtonului, scurgerile de informaţii au pus în pericol vieţi omeneşti.

Prim-ministrul australian Albanese a declarat în luna mai că este frustrat de faptul că nu s-a ajuns la o soluţie diplomatică prin care să se pună capăt detenţiei lui Assange, şi că rămâne preocupat de sănătatea mintală a acestuia.

Susţinerea în favoarea lui Assange rămâne foarte scăzută în rândul decidenţilor americani. Doar câţiva membri ai Congresului s-au pronunţat în sprijinul cererii de retragere a acuzaţiilor împotriva australianului.

Dacă va fi extrădat, Julian Assange riscă o condamnare la până 175 ani de detenţie într-o închisoare de maximă siguranţă, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699