O echipă de cercetători a editat materialul genetic al roşiilor pentru a deveni o sursă vegană de vitamina D
O echipă de cercetători a editat materialul genetic al roşiilor pentru a deveni o sursă vegană de vitamina D
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestO echipă de cercetători condusă de oameni de ştiinţă de la John Innes Centre din Norwich a editat materialul genetic al roşiilor pentru a deveni o sursă robustă de vitamina D, care reglează nutrienţi cum ar fi calciul, esenţial pentru a menţine oasele, dinţii şi muşchii sănătoşi, informează Reuters.
Deşi vitamina D este produsă în organism după expunerea la razele soarelui, sursa sa majoră se află în alimentaţie, mare parte în produse lactate şi în carne.
Niveluri scăzute de vitamina D - asociate cu o serie de afecţiuni, de la cancer la boli cardiovasculare - afectează circa 1 miliard de persoane la nivel global, au spus cercetătorii, potrivit Agerpres, citat de stiripesurse.ro.
Frunzele de roşii conţin în mod natural unul dintre componentele constitutive ale vitaminei D3, denumit 7-DHC. Vitamina D3 este considerată cea mai potrivită pentru creşterea nivelurilor de vitamina D din organism.
Oamenii de ştiinţă au folosit instrumentul CRISPR - proiectat pentru a funcţiona asemenea unei perechi de foarfece genetice - pentru a optimiza genomul plantei astfel încât 7-DHC să se acumuleze în principal în fruct, în aceeaşi măsură ca şi în frunze.
După ce frunzele şi fructul feliat au fost expuse la lumină ultravioletă timp de o oră, o roşie conţinea niveluri de vitamina D echivalente cu două ouă medii sau cu 28 de grame de ton, au scris cercetătorii într-o lucrare publicată în revista Nature Plants.
Cele mai multe suplimente de D3 provin din lanolină, extrasă din lâna de oaie. Întrucât oaia rămâne în viaţă, este o alegere potrivită pentru pentru vegetarieni, dar nu şi pentru vegani.
Oamenii de ştiinţă evaluează în prezent dacă lumina soarelui, şi nu razele ultraviolete, ar putea converti în mod eficient 7-DHC în vitamina D3.
Noi reglementări în vigoare în Marea Britanie le-au permis oamenilor de ştiinţă să evalueze această teorie, însă ar putea trece o vreme până când vor ajunge pe rafturile supermarketurilor.
Pentru a compensa lipsa actuală în aportul de vitamina D din surse alimentare, două roşii modificate genetic de mărime medie ar trebui să fie suficiente a spus autorul principal al studiului, Jie Li, care a mai precizat că este dificil de distins între o roşie modificată genetic şi o roşie sălbatică.
''Au gust de roşii'', a adăugat Cathie Martin, o altă semnatară a studiului.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News