REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

O femeie a murit, după ce a așteptat trei ore ambulanța, la Băneasa

O femeie a murit, după ce a așteptat trei ore ambulanța, la Băneasa

A.F. 3 august 2023 | 19:59 2454

Acuzaţii grave la adresa SAJ Constanța! O femeie de 75 de ani, aflată în stop cardio-respirator, ar fi murit după ce ar fi așteptat trei ore o ambulanță. Tragedia s-a petrecut în localitatea Băneasa, din județul Constanța.

O femeie a murit, dupa ce a asteptat trei ore ambulanta, la Baneasa

„Incompetența și indolența girate de ministrul Rafila au făcut noi victime! Conducerea Serviciului de Ambulanță Județean Constanța trebuie demisă de urgență!  O femeie din comuna Băneasa a murit după ce a sunat la 112, iar ambulanța a ajuns la ea abia după TREI ORE. După apelul la 112, echipajul din comună nu a putut veni din cauză că era trimis la un alt caz. A fost solicitată o autospecială de la Eforie, însă aceasta a fost întoarsă din drum pentru o altă intervenție. În cele din urmă, la domiciliul pacientei a sosit o ambulanță trimisă de la Năvodari. A fost mult, mult prea târziu.

Vestea am aflat-o la scurt timp după ce, în cursul dimineții, anunțam că am făcut o interpelare către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, semnalând o serie de problemele grave de la SAJ Constanța, inclusiv faptul în comuna Băneasa este o situație critică, pentru că există doar un singur echipaj de Ambulanță pentru intervenții.

În prezent, la SAJ Constanța, șapte ture de gardă sunt făcute fără medic, în timp ce alte ture au și câte 3 cadre medicale simultan. Asta se întâmplă în plin sezon estival când, iată, numărul de solicitări este extrem de mare.

Actuala conducere SAJ Constanța, păstorită și protejată de ministrul PSD, a dat dovadă de o incompetență criminală. Serviciul de Ambulanță trebuie restructurat din temelii, iar cei responsabili trebuie demiși și, dacă este necesar, să răspundă în fața Legii. În situația femeii din Băneasa putea să fie oricare dintre noi. Constănțeni sau turiști, din cauza unor incompetenți, putem muri cu zile!“ a transmis deputatul USR Stelian Ion.

Ce spune SAJ Constanţa

Reprezentanții SAJ Constanța au venit cu o precizare în privința acestui incident:

„Din punct de vedere al SAJ Constanța, nu au existat neconformități în gestionarea cazului de la UPU Băneasa. Pentru pacienta în vârstă, cu patologii multiple, adusă de familie cu mijloace proprii la UPU Băneasa, să solicitat un transfer la CPU Medgidia cu echipaj cu asistent medical. În gestionarea cazurilor medicale, prioritate au cazurile de cod roșu, la fel și în cazul celor de cod galben, cele aflate la domicilii sau în locuri publice, unde pacienții nu beneficiază la acel moment de asistență medicală calificată cum e o unitate sanitară. După cum foarte bine se cunoaște, serviciile de urgență prespitalicească sunt servicii medicale în așteptare. Sunt momente, în care există "valuri" de solicitări, și momente de acalmie...

Și în situația dată, echipajele se aflau la urgențe majore la domiciliu (tentativă suicid, pacient inconștient).

În momentul ajungerii echipajului cu asistent (conform solicitării inițiale a mediului de gardă) pacienta se află în curs de resuscitare. Și la a două solicitare a medicului urgentist din UPU Băneasa, care că urmare a reevaluării stării pacientei a reconsiderat cazul solicitând echipaj cu medic, s-a răspuns favorabil, și primului echipaj tip C (cu medic) liber, i s-a alocat solicitarea. Alocarea s-a făcut în 30 de minute de la solicitarea echipajului cu medic (moment solicitare 19:42 și moment alocare 20:14). În intervalul 19:42 - 20:14, nefiind disponibile echipaje cu medic.

În momentul ajungerii la caz, echipajului de pe ambulanță, medicul urgentist de la UPU Băneasa i-a comunicat faptul că pacienta a fost declarată decedată în urmă cu aproximativ 15 minute, însă a omis să sune pe 112 pentru anularea misiunii.
De asemenea, precizăm faptul că, în momentul solicitării echipajului cu medic, celelalti medici erau implicați în alte misiuni de urgență majoră (stop cardiorespirator în curs de resuscitare, transfer edem pumonar, sindrom corinarian acut, accident rutier cu victime multiple).

Concluzionând, pacienta s-a aflat într-o unitate sanitară unde a primit asistență medicală adecvată, competențele medicului urgentist din UPU Băneasa fiind superioare atât asistenților, cât și medicilor încadrați la serviciile de ambulanță. Că atare, gestionarea cazului, din punctul de vedere a SAJ, a fost conformă.“, au transmis reprezentanţii SAJ Constanța.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
A venit salvarea,o asistenta si soferul.La bolnavii cardiaci nu a venit mbulanta cu medic? Asta acum5 ani.Nu este normal.Intreaba la telefon ce ai cand abia poti respira.Au diagnostice in baza de date puse de ei,scriu diagnostice ce spun pacientul.. pe foaia de la ambulanta ce am apus eu la telefon.cei de la UPU merg pe acelasi diagnostic pus pe foaia de urgenta scris de asistenta de pe ambulanta.Este normal? De ce nu dau toata foaia copie cand gonesc pacientul acasa din urgenta? "nu are nimic".Jivine nenorocite.Criminali. Poate sa te doara inima sa ai astm bronsic te trimit acasa in fibrilatie.Spaga lipsa.Tratament ca atare.Medici de la UPU,rezidenti toti inumani,incompetenti,aroganti tot, cardiologii de garda.daca lua cantitatea de sintrom scrisa de rezident era moarta. Ramane sa iesim in strada sa se schimbe ceva.Salarii enorme,spagi si ei omoara oamenii .Suntem tratati mai rau ca niste caini.Fac asta pntru ca nu sunt arestati.Puscarie pe viata pentru omor.Schimbarea legilor.
3
0
Organizarea zonală pentru fiecare județ oraș comuna la fiecare zece kilometrii să fie cate doua ambulante cu puncte de prim ajutor doi medici doi asistenți cu medicamente să poată interveni sau primi non stop pacienți din zonele cu oameni care trăiesc la sate și orașe mici Statul ia jumate de impozit la salarii și nu are bani Pentru ambulanțe și materiale sânt fonduri UE
2
0
75 de ani, comorbiditati multiple??? Moarte naturala, asta este ciclul vieții! Ce atâta vâlvă?
0
6
Cineva trebuie să răspundă nu este normal sa se aștepte trei ore ambulanta Dosare penale pentru nepăsare in serviciu medical O variantă urgentă era elicopterul Dar pardon acela se ridica doar pentru smekerii care da parale unde trebuie
8
2
Codurile de prioritati s-au dovedit gresite si ar trebui modificate cazurile de incadrare in coduri; ar fi trebuit ca doctorul din upu unui spital mic cu medici mai putin pregatiti pentru cazuri grave si cu dotari mult mai slabe sa aibe el posibilitatea sa acorde codul rosu bolnavei pe care o avea in stare grava si sa urgenteze astfel salvarea; e clar ca el a considerat ca este depasit de starea grava a bolnavei care trebuia sa ajunga de urgenta la medgidia unde ar fi avut sanse mai mari cei de acolo fiind mai bine pregatiti si dotati ca cei din baneasa; si numarul ambulantelor este o problema intr-o tara cu mult mai multi bolnavi decat altele si un sistem sanitar puternic subfinantat de 45 de ani si cu probleme imense de toate felurile; subfinantarea a dus si la un numar insuficient de ambulante
4
1
Și senatoarea pulii, a scăpat !? O rușine pt AUR ăștia 2 parlamentarii plm , disperați după salarii nemeritate, doi incompetenți tupeiști , foamea' n glandă și prodie cu nesimțire maximă ! Marș nedimțiților, AUR ...scuipă-i cat mai repede !
7
2
Până nu v-om ajunge noi tineri la conducerea țări nu v-a fii bine în țară. Ști ce zic?
2
9
Rafila sau oricine,nu poate sa faca din plastilina medici si asistente,salvari echipate si sa le dea viata. Trecutul glorios al politicii romanesti ne arata ca oamenii bine pregatiti au fost efectiv dati afara din tara de sistem ,dar si de populatia ostila acelor oameni. Cei ramasi sunt peste masura de obositi,calcati in picioare si in continuare injurati chiar de marea masa a populatiei. Poate vom importa doctori si asistente din zona Africii sau alte tari de unde se fuge ca e mai rau ca in Romania,deocamdata. Pana vor pleca si ei mai departe de la noi, in tari civilizate.
7
1
Important este ca nu a murit nimeni.
1
4

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016