REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.2° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
22.2° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

O firmă acuzată de spălare de bani în dosarul ARSVOM a prins un contract cu Ministerul Apărării

O firmă acuzată de spălare de bani în dosarul ARSVOM a prins un contract cu Ministerul Apărării

Ana Maria LIPAN 25 noiembrie 2023 | 00:00 2175

Ministerul Apărării Naționale, prin Unitatea Militară 02022 Constanța, a atribuit recent un acord-cadru de peste 1 milion de lei, unei firme controversate, implicată în dosarul în care fostul director al Direcției economice din Ministerul Transporturilor, Petre Neacşa, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită. Societatea a reușit în trecut să obțină numeroase contracte cu instituțiile statului. 

O firma acuzata de spalare de bani in dosarul ARSVOM a prins un contract cu Ministerul AparariiMinisterul Apărării Naționale, Unitatea Militară 02022 Constanța

Ministerul Apărării Naționale, prin Unitatea Militară 02022 Constanța, a atribuit recent un contract pentru furnizarea de gruie electro hidraulice pentru ambarcațiuni gonflabile tip RHIB, pentru 12 persoane, cu instalare la navele din Forțele Navale. Valoarea acordului-cadru se ridică la suma de 1.262.940 de lei. 

Câștigătoarea este nimeni alta decât controversata Tehnorex International SRL, una dintre firmele din dosarul ARSVOM, în care fostul director al Direcţiei economice din Ministerul Transporturilor, Petre Neacşa, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită. Contractul a fost încredințat în urma unei proceduri competitive cu negociere. 

O firma acuzata de spalare de bani in dosarul ARSVOM a prins un contract cu Ministerul AparariiPetre Neacșa

Compania Tehnorex International SA, cu sediul în Port Constanța, are ca obiect de activitate repararea și întreținerea navelor și bărcilor și este controlată de Antohi Tudor, cu 90 %, Micu Gabriel-Lucian, cu 6 %, și de Micu Viorica, cu 4 %. Funcție de administrator deține și Antohi (Cheval) Cristina. Tehnorex International a înregistrat în anul fiscal 2022, o cifră de afaceri în valoare de 10.431.513 de lei și un profit net de 474.024 de lei.

Firmă implicată în dosarul ARSVOM

Reamintim că DNA a anunțat, în anul 2021, că în perioada noiembrie 2020 – mai 2021, în contextul în care Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (A.R.S.V.O.M.) şi Regia Autonomă Administratia Fluviala a Dunării de Jos au achiziţionat, cu fraudarea legislaţiei primare în materie şi la preţuri supraevaluate un număr de patru nave (trei de salvare şi una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA) şi două drage fluviale, „inculpatul Neacşa Petre, în calitatea menţionată mai sus, ar fi primit de la un om de afaceri, beneficiar al contractelor de achiziţie publică, suma de 460.000 lei”.

„Concret, inculpatul ar fi primit banii respectivi în scopul de a favoriza interesele omului de afaceri: de a asigura, prin intermediul Direcţiei pe care o conducea, fondurile necesare achiziţionării ambarcaţiunilor respective precum şi de a oferi acestuia diverse informaţii legate de proiectele de achiziţii”, a mai transmis DNA.

O firma acuzata de spalare de bani in dosarul ARSVOM a prins un contract cu Ministerul AparariiPetre Ogrinji

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. În iulie, Petre Neacşa fusese reţinut de către procurorii DNA Constanța. În raportul de achiziţii publice pe 2020 al ARSVOM figurează achiziţia a patru nave, de la SC Suszi SRL care a furnizat şi în 2017 două nave agenţiei. Suszi SRL este cunoscută pentru numeroasele sale contracte cu statul, în valoare de circa 60 de milioane de euro.

În dosarul ARSVOM sunt cercetaţi, de altfel, Daniel Manole, la acea dată directorul general ARSVOM, și Petru Ogrinji (administratorul firmei SC Suszi SRL, care a livrat navele Ministerului Transporturilor), Cristian Antohi (administratorul SC Tehnorex International SRL, una dintre firmele acuzate de spălare de bani), Valeriu Iorga (administratorul SC Blue Line SRL, o altă firmă acuzată de spălare de bani) şi Ion Macovei (SC Concif Baza de Aprovizionare SRL, a treia firmă de apartament, la rândul ei intermediară a tranzacţiilor).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu mai puneți poza cu derbedeu ala șpăgar ca ar fi vanator... este cel mai ordinar braconier.
4
0
Mai marele vanator șpăgar,este un caracter infect și un hoț ordinar. Îl recomanda și numele.....resturi de paie....sa ajungă acolo unde ii este locul
4
0
rar gasesti firme si oameni...curati in ziua de azi! asa ca i iei la ...rand , care ies la ...interval aia iau ...malaiu si apoi constatam ca nu a ...iesit mamaliga , dar totu i la trecut s a furat si... ceaunul !
0
0

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166