REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.1° Constanța Lun., 5 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6812
26.1° Constanța Luni, 5 August 2024 Anul XX Nr. 6812
 

O firmă care dădea șpăgi la politicieni face din nou afaceri cu statul!

O firmă care dădea șpăgi la politicieni face din nou afaceri cu statul!

Replica API 1 februarie 2022 | 00:45 4254

Compania germană care ar fi dat șpăgi de 20 de milioane de euro unor oficiali români pentru a primi reabilitarea magistralei București - Constanța continuă să primească lucrări de la stat și chiar în regionala pentru care a mituit cu atâția bani diverși demnitari. Prin ultimul contract, compania încasează peste un milion de lei pentru reparația a 800 de metri de cale ferată din cadrul CFR Constanța.

CN CF CFR SA Sucursala Regională CF Constanța- Unitate Operațională a atribuit pe 27 ianuarie 2022 un contract privind ”Lucrări de reparație infrastructură CF pentru ridicare restricție de viteză – Linia 812 Medgidia-Tulcea, km 134+700-135+540”. Lucrările au fost încredințate în urma unei proceduri simplificate de achiziție inițiate pe 2 decembrie 2022, pentru care s-au depus două oferte.

Câștigătoare a fost desemnată Wiebe România SRL din București, reprezentată de Daniel Bîrsan, care va încasa pentru reparația celor 840 de metri de cale ferată suma de 1.000.612,08 lei, fără TVA.

Potrivit documentației de atribuire, lucrările se vor efectua ”pe linia CF 812 Medgidia-Tulcea, km 134+700-135+540, între staţiile Cataloi-Tulcea Mărfuri, pe raza de activitate a Secţiei L2 Medgidia, conform specificațiilor Caietului de sarcini”.

Wiebe România este deținută de grupul german HF Wiebe și a raportat pentru 2020 afaceri de 90 de milioane de lei și un profit net de 9,6 milioane lei, cu 166 de angajați, precum și datorii de 44,2 milioane lei.

Mircea Ionuţ Costea, fost angajat la Ministerul Finanţelor şi fost director al Eximbank

Șpăgi de 20 de milioane de euro pentru magistrala București - Constanța

Contractul primit de germanii de la Wiebe România în Constanța nu este, nici pe departe, primul derulat de această companie la malul mării. În iunie, firma primea 1,5 milioane de lei pentru lucrări similare în cadrul CFR Constanța.

Wiebe face parte din asociația de firme din care mai fac parte Swietelsky și Takenaka care a realizat lucrările de reabilitare a magistralei București- Constanța după ce a dat șpăgi de 20 de milioane de euro mai multor înalți funcționari publici români.

Potrivit DNA, ”în perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora ar fi primit, de la o companie străină, în baza unor înţelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor şi plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată a liniei Bucureşti-Constanţa, precum şi plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeaşi companie”.

Cristian Boureanu

Dosar de corupție cu nume grele

Este vorba despre celebrul dosar în care fostul ministru liberal de Finanțe, Sebastian Vlădescu, a fost trimis în judecată, pe 15 noiembrie 2019, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, într-un dosar de corupţie privind reabilitarea unor tronsoane de cale ferată.

Sebastian Vlădescu

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată fostul deputat Cristian Boureanu, acuzat de trafic de influenţă; Mircea Ionuţ Costea (fost angajat la Ministerul Finanţelor şi fost director al Eximbank) - trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită şi Constantin Dascălu (fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor) - luare de mită.

Într-un dosar separat, a fost trimis în judecată și omul de afaceri Josef Hornegger, reprezentantul firmei Swietelsky, care a recunoscut că a dat mită mai multor oficiali români, printre care se află şi Sebastian Vlădescu.

În dosar au fost citați ca martori de către Curtea Supremă alte nume mari, precum fostul ministru al Transporturilor și lider PDL Radu Berceanu, dar și omul de afaceri Arpad Paszkany.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asa e de cand e politica asta, unul vine la putere si altul il spijina la furaciuni, de ce se bat ei pe functii, sa fie cat mai aproape de ciolan, si tu stai si astepti sa treaca luna poate poate
7
0
Cand se recupereaza banii. Sunt bani luati de la investitii. Daca ii condamna albesc banii. Lor le convine
5
0
K ei castiga licitatii cu statul ei au harta spre comoara
10
0
Alo parchetul cind ii arestai pe acesti borfasi?
11
0

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303