REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

O firmă din Constanța se războiește cu CNAIR, după ce a rămas fără terenurile expropriate pentru A2

O firmă din Constanța se războiește cu CNAIR, după ce a rămas fără terenurile expropriate pentru A2

Ana Maria LIPAN 22 octombrie 2023 | 00:00 7757

Domeniile Viticole - Dr. Puşcă SRL, firma părintelui șampaniei de Panciu, se judecă încă din anul 2021 cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, prin Direcția Regională Drumuri și Poduri Constanța, pentru plata dobânzii legale, aferentă despăgubirilor pe care societatea le-a primit, după ce două terenuri i-au fost expropriate. Imobilele, situate în extravilanul localității Cernavodă, au fost trecute în domeniul public al statului pentru construirea tronsonului 6, Cernavodă-Constanța, al  Autostrăzii Soarelui. Deși acțiunea a avut loc în baza unei hotărâri a Guvernului, din anul 2010, Domeniile Viticole - Dr. Puşca SRL și-a primit banii abia în 2020 și cere acum să i se plătească penalizări, pentru nerespectarea termenului legal.

O firma din Constanta se razboieste cu CNAIR, dupa ce a ramas fara terenurile expropriate pentru A2dr. ing. Ion Puşcă

Autostrada A2, denumită și Autostrada Soarelui, leagă capitala București de Constanța, cel mai mare port al țării, asigurând traficul între două puncte cheie ale țării. Încă de la inaugurarea lui în 2012, după 30 de ani de la începerea lucrărilor, acest drum național s-a înscris în topul celor mai circulate trasee. Pentru realizarea unuia dintre cele mai importante proiecte de infrastructură rutieră au fost necesare exproprieri de la sute de privați. 

A cerut despăgubiri de peste 5 ori mai mari decât suma estimată inițial

Unul dintre despăgubiți a fost societatea Domeniile Viticole - Dr. Puşcă SRL, firma părintelui șampaniei de Panciu, care se judecă încă din anul 2021 cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA, pentru plata unei sume de bani aferente acțiuni de trecere a imobilelor pe care le deține în extravilanul localității Cernavodă în domeniul public al statului. 

O firma din Constanta se razboieste cu CNAIR, dupa ce a ramas fara terenurile expropriate pentru A2

Dacă inițial s-a stabilit acordarea de despăgubiri în cuantum total de 14.291 de lei, compania controlată în trecut de regretatul oenolog dr. ing. Ion Puşcă a contestat decizia în instanță, solicitând anularea parțială a acestei hotărâri și obligarea statului la achitarea unor valori juste. Magistrații i-au dat dreptate, decizând ca despăgubirile să se ridice la valoarea de 80.350 de lei. 

A primit despăgubirile la 10 ani de la expropriere

După admiterea cererii formulate de Domeniile Viticole - Dr. Puşcă SRL, prin decizia definitivă a Curții de Apel Constanța, din luna martie a anului 2019, instituțiile statului s-au conformat și au plătit o primă transă din suma datorată firmei. Pe 15 decembrie 2020, compania a achitat parțial debitul datorat, respectiv suma de 14.291 lei. Ulterior, la data de 31.12.2020, pârâta a achitat restul din debitul datorat, respectiv suma de 66.059 lei. 

O firma din Constanta se razboieste cu CNAIR, dupa ce a ramas fara terenurile expropriate pentru A2

Având în vedere distanță mare de timp dintre acțiunea de exproprierea și efectuarea plăților despăgubirilor, compania a solicitat în instanță să i se ofere dobânzi legale penalizatoare în cuantum total de 33.908,82 de lei, calculate pentru perioada cuprinsă între 20 octombrie 2016 și 31 decembrie 2020. Dosarul de chemare în judecată a Statului Român prin Direcția Regională Drumuri și Poduri Constanța a fost înregistrat pe 25 octombrie 2021, pe rolul Judecătoriei Constanța. Cererea i-a fost admisă, urmând ca apoi să fie judecat apelul formulat de DRDP Constanța, de către Tribunalul Constanța. Procesul se află în prezent în stadiul de recurs, înregistrat pe 17 octombrie a.c. 

Regretatul Dr. Ion Pușcă, părintele șampaniei de Panciu

Domeniile Viticole - Dr. Puşcă SRL, firmă intrată în faliment, a fost înființată de reputatul oenolog dr. ing. Ion Puşcă, părintele şampaniei de Panciu, care s-a stins din viață la sfârşitul lunii august 2020, la venerabila vârstă de 76 de ani.

O firma din Constanta se razboieste cu CNAIR, dupa ce a ramas fara terenurile expropriate pentru A2

Acesta și-a petrecut sfârșitul vieții în Franţa, țara care îi devenise a doua casă în anul 2008. Un moment marcant din carierea acestuia a fost anul 1973, când Panciu, orașul unde acesta s-a născut și și-a petrecut o mare parte a tinereții, a devenit cel mai important producător de şampanie din România. 
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Care om, care este la 2 (doi) metri sub pământ???
1
0
Da are dreptate omul,dar sa ceri penalizari de trei ori mai mari decat pretzul real care a fost platit cu zece ani mai tarziu este prea mult,aici unde sunt eu proprietarul primea diferentza care ar fi trebuit sa o primeasca in 2010 plus dobanda oficiala la difeerentza in euro daca bani aia ar fi tinutzi la banca.
2
4
prietena !tinerica a doctorului pusca ia papat multi bani in ultimii ani !
6
0
Din câte știu eu infrastructura pentru autostrada Soarelui era construită de când a fost construit canalul, cu sensuri de mers pe ambele părți ale acestuia. Dacă își mai aduce cineva aminte traseul fost refăcut cam de 2-3ori. Pentru că nu trecea pe pământurile cui trebuia și așa a ajuns la traseul actual....
6
2
De treaba statul. Cand e sa-ti impute iti baga si pe tatal penalitatii. Cand e sa dea, are pierderi de memorie.
13
1
Dr.Pusca este decedat,cine sa mai ia cașcavalul de la CNAIR ?.Iar înviați morții voi ăștia de la Replică ?
8
6
Tristul asta a zis ca nu e ok sa treaca autostrada pe acolo pentru ca avea el niste vie. Foarte tare.
10
12

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510