REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

O nouă aberație: Logica și psihologia nu vor mai fi studiate în liceu

O nouă aberație: Logica și psihologia nu vor mai fi studiate în liceu

Victor ROTARU 10 mai 2023 | 00:00 2730

În ultimii ani sistemul educațional din România a suferit foarte multe modificări, fiecare politician care a fost în fruntea Ministerului de Educație a avut în general propriile idei, viziuni, fără dorință de continuitate a „crezurilor” predecesorului. Astfel se face că aproape an de an apar fel de fel de modificări, în general în ceea ce privește desfășurarea examenului maturității, noua variantă fiind că elevii nu vor mai putea susține examenul de bacalaureat la logică și psihologie. Și asta pentru că logica și psihologia nu ar mai fi studiate la profilurile uman și real.

O noua aberatie: Logica si psihologia nu vor mai fi studiate in liceuFoto cu rol ilustrativ 

Se anunță noi modificări aduse examenului de bacalaureat, dar în special cursurilor susținute de către liceeni. Disciplinele psihologie și logică ar urma să nu mai fie studiate de către elevii de la profilurile uman și real, filiera teoretică, potrivit proiectului de modificare a planurilor-cadru, astfel există posibilitatea ca cele două discipline să nu mai fie la examenul de bacalaureat. Contactată de către reporterii de la Replica, Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor din Constanța, a declarat: „Încă nu avem destule informații să putem analiza. La științe, la real, există anumite elemente bune, în sensul în care se flexibilizează materiile, dispar din trunchiul comun fizica, biologia, chimia și sunt mai multe ore de ce decide elevul. În sensul în care, dacă eu aleg să dau bacul la biologie, pot să aleg să am mai multe ore de biologie, și mai puține de fizică, chimie în liceu.

O noua aberatie: Logica si psihologia nu vor mai fi studiate in liceuAriana Dudună 

O astfel de reformă trebuie privită în ansamblul său și trebuie făcută într-un mod îndrăzneț. Cei care iau aceste decizii ar trebui să se gândească dacă își doresc ca liceul să fie unul generalizat sau să aibă scop de generalizare și în funcție de acest lucru să propună diferite planuri-cadru îndrăznețe. Dacă facem un amestec, nu va ieși decât haos dacă îmbinăm ambele variante, este nevoie de asumare. Referitor la eliminarea psihologiei și logicii, am văzut că per total modul de organizare al științelor socio-umane la liceu este modificat. Ar trebui să vedem dacă la baza acestor propuneri au stat studii, o analiză cu privire la ce se întâmplă în alte state europene, care a fost raționamentul din spate, pentru că în mod evident sigur există un raționament. Au ieșit niște drafturi, pe surse, ne dă de înțeles că sunt persoane care nu sunt mulțumite, sau că există niște neînțelegeri în grupurile de lucru de persoanele care lucrează la aceste planuri cadru și că mai departe, scopul ministerului este să vină cu clarificări și să vină să explice.”, a mai adăugat președintele Asociației Elevilor din Constanța. 

Ariana Dudună: Ce fac acum e o ciorbă cu mai multe idei

O altă modificare, potrivit unui proiect de modificare a planurilor-cadru, presupune că toți elevii de liceu ar avea câte două ore de matematică pe săptămână, indiferent de profilul pe care îl urmează, Ariana Dudună declarând pentru Replica: „Pe noile legi, ceea ce s-a votat în camera deputaților, elevii dau bac la matematică și la științe indiferent de profil, nu dau bac doar la materiile de profil. În educație, ca în orice domeniu de politici publice, existe mai multe ideologii, viziuni, în funcție de partid, grup, fiecare își alege viziunea asupra învățământului. Cu privire la liceu, există două viziuni pe care le-am putea pune în aceste categorii. Liceul trebuie să fie unul generalizat, sau că liceul trebuie să fie pentru specializare. Dacă această coaliție de guvernare, sau cine a venit cu aceste idei și cine și le asumă, dacă se consideră că liceul trebuie să fie unul generalizat, să fie la fel pentru toată lumea, nu este ceva rău, dar trebuie să meargă cu această idee în continuare, nu doar pe planurile cadru, pe tot, pe structura lui, pe formarea profesorilor, nu doar să bagi 2 ore de matematică, apoi flexibilizăm și băgăm la alegere. Ce fac acum e o ciorbă cu mai multe idei venite din mai multe viziuni. Dar aceste viziuni nu sunt complementare mereu. Trebuie aleasă o viziune, să meargă cu ea și să fie asumată. Aici e problema.”   

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
F bine. La real nu treb sa studiezi psihologie, ci matematica.
0
0
Pai asta se vrea din alte părți și,pe ultima suta a lu’Profu’,eleva silitoare cu studii logice de “doctorat” la UMC, GLRIE!!! Manca v ar raiul!!! Cum e posibil așa incompetenta !?! Prea popor mult , prea putini oameni fără speranțe ce se lupta într-un nisip mușcător ! La lupta pentru copii și nepoții noștri , ii vor ai mai siii
1
0
De acord...eu nu am intâlnit psiholog care sa nu aibe nevoie de control psihiatric...
1
1
nevoie mai aveti de atatea materii, aveti religia si gata bai comentatorilor! La coada la povestile lui Daniel!
5
1
Ministra mai s***a profesional ca deca asta n a văzut r*mânia pana acum! Ții de ciolan este? Tota lumea îți zice uaaaaa tu nimic stai protzapita pe post și dai doar legi proaste fix ca tine!
2
0
Dacă vreți să aveți absolvenți deștepți înființați de URGENTA...UNIFORMA SCOLARA,MATRICOLA...Fara plete fara tatuaje și ultimul lucru...BATAIA DATA DE PROFESORI FARA NUMAR!
4
3
Stim ca persoanele care alcatuiesc legislativul sunt praf in privinta educatiei in general. Nu au cum sa genereze idei bune. Totusi exista tari cu rezultate bune in privinta pregatirii elevilor,a viitorilor specialisti si lucratori ,asa ca ar fi de unde sa se ia exemple. Daca insa se doreste prabusirea iremediabila a tarii si asigurarea unui viitor si mai rau decat prezentul deja oribil,atunci legislativul face treaba buna. Da,ne prabusim democratic, fara sa ne sileasca nimeni,prin vot liber. Populatia este anesteziata si se pare ca nu e interesata de educatie. Google e suficient,la fel si ONG-urile mai tari decat Parlamentul . Tot la vale,romani !
7
0
putini oameni realizeaza cati absolventi, dar mai ales absolvente de psihologie sunt in RO. cand ai nevoie de un zidar bun, e greu de gasit. mai tineti minte femeia omorata de caini in bucuresti, ea mai fusese ranita grav de maidanezi, dar i-a zis psiholoaga sa isi confrunte teama si sa alerge in continuare tot pe acolo !
6
4
Asa, faceti-i pe toti copiii dupa modelul plavanului retardat, cu Romania lui educata. Cum, mai javrelor, fara sa se studieze logica ? Sictir !
12
0
f bine k le dezfinteaza, nu folosesc la nimc, trebuie invatata economia de piata ,dolari, marci valutaa, si transportul maritim al, fainei , din porumb
2
12
Puteți sa lăsați copiii in pace? Mai dădeau la bac logica pt ca era o proba mai ușoară la câte aberații ii puneți sa învețe absolut inutile și pe care le uita fiindu le inutile! Acum v a cășunat pe logica! Jos labele de pe copii cum ar zice Dana Budeanu
10
6
Bai, grav…ce sa zic. Pierdere mare. Erau niste materii super insipide si niciun elev nu era atras. Mai bine ar baga legislatie rutiere, sau legislatie in general, sau cum sa iti faci o mancare sa nu mai mananci numai Mec. Sau cultura civica sa nu te mai comporti ca un oligofren scapat in societate. S-au terminat problemele in tara asta
14
5
Cred ca esti putin tampit amice
3
2
Cred ca avem nevoie de copilul ala de 14 ani din Serbia pentru a rezolva problemele din primaria makidoneasca Constanta
13
6
Pt.Replica sa nu fie probleme gogule,sunt informații publice cu cazurile de coruptie din ISJ Cta,cu Dobromir,etc.Unul normal si cinstit / corect pleca singur...Asta imi place mie tare ...E zmeu .
4
2
Ca sa fiu onest,pe reprezentantii elevilor Constanța nu i-au primit la dezbateri ISJ CTA.prin Sorin Mihai,apărătorul spagarilor si pedofililor.CLAR? Bravo PNl Cta
3
3
Da,drăguț a facut Campeanu ex ministru consultari si nu a primit-o pe fata din articol cu colegii ei ( elevi) deloc da isi spuna si ei parerea ca educatia e pentru elevi...A venit fatuca asta Deca cu ordin sa bifeze dulapului inca un eșec, da sa lase ceva in urma totusi( casele si dosarele nu se stie ca nu are grad offside ca aia ca laptele kovesit ,care chiar a si exportat ,,bune practicii"pe unde a putut.. Base a fost doar de antrenament).Radem ,facem misto dar din urma ca generatii ce vine?
3
2
Invatamantul este intr-o stare catastrofala asa ca nu mai are nici o importanta; aproape fiecare guvern si aproape fiecare ministru a venit cu idei diferite de ale predecesorului si a facut modificarile lui schimbate de urmatorul; haos; educatia este o stiinta care are specialisti care nu sunt deloc consultati; ar trebui consultat un grup larg de specialisti foarte buni in toate etapele de lucru la un proiect de lege; nu este normal sa organizezi invatamantul/sa faci o lege dupa parerea unuia sau altuia - profesori, parinti, elevi, diferitele mafii cu diferite interese, etc care fie nu au nici o pregatire in educatie fie au una foarte s***a
8
1
Sorry no history? Sau marș ( can you translate? )
2
2
Sports, sciences and languages.
2
3
Mai Gelu nu stiu daca a lui Menumorut ,sa sti ca eu am facut logica,psihologia iistoria artei si religiilor intr-un liceu teoretic din Ro si nu m-a incurcat foarte tare in viata....In 59 cand zici tu ca ai facut Mircea cred ca nu studiai asa ceva ,facultatea de psihologie cred ca ere desfiintata? Mai la obiect dl.absolvent de Mircea cel albastru var cu Dracula
5
5
Foarte buna masura.Eu am terminat Mircea cel Bătrân in 1959 și nu am făcut atâtea materii,aveam 4-5 ore/zi.Nu e normal sa aibă 6 ore/zi,mai mult BUNA MASURA!
6
10

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510