REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Sâm., 28 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6866
18.4° Constanța Sâmbătă, 28 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6866
 

O nouă escrocherie. Mesaje de la curier prin care toate datele personale ajung pe mâna șarlatanilor

O nouă escrocherie. Mesaje de la curier prin care toate datele personale ajung pe mâna șarlatanilor

C.C. 28 septembrie 2024 | 00:00 320

Pentru tinerii din România, nu este o problemă tehnologia sau evitarea scamatoriilor online, însă pentru persoanele trecute de 35 ani, care nu cunosc domeniul, acest lucru poate însemna un real semnal de alarmă. Mai nou, primesc un mesaj de la un presupus curier pe care, cu siguranță, nu ar trebui să-l deschidă, conform căruia trebuie să își „reconfirme“ adresa. Dacă o fac, toate datele personale ajung pe mâna escrocilor.

O noua escrocherie. Mesaje de la curier prin care toate datele personale ajung pe mana sarlatanilor

O încercare de a fura este activă prin telefoanele românilor, care primesc mesaje cu numele unor celebre companii de curierat ce susțin că este necesar să accesezi un link pentru a vedea statusul comenzii ori pentru a-ți da adresa, însă, de cele mai multe ori, nici măcar nu ai plasat o comandă. Cei ce trimit astfel de mesaje au ca țintă datele personale și cele bancare, așa că, mare atenție, nu le deschideți. Mesajele, de fapt, nu sunt de la acele companii ce pretind că au de livrat un pachet. 

Având în vedere contextul pandemic prin care am trecut cu toții în ultimii ani, oamenii s-au obișnuit să comande online, cu livrare la domiciliu, diverse, de la mâncare, la haine, la componente de decor casnic și multe altele. În situația dată, de câteva luni românii primesc un SMS text în care li se comunică faptul că nu s-a putut găsi adresa de livrare a coletului lor, așa că, sunt rugați să acceseze link-ul atașat pentru o reconfirmare de adresă. Ironic, având în vedere faptul că o confirmare inițială nu a existat vreodată. 

O noua escrocherie. Mesaje de la curier prin care toate datele personale ajung pe mana sarlatanilor

Nici Poșta Română nu este ferită de acest fenomen, cetățenii fiind informați că pachetul lor este în depozitul local, dar, „din cauza lipsei numărului străzii“, nu poate fi livrat. De obicei, numerele de telefon care trimit aceste tipuri de mesaje sunt unele ce aparțin de alte țări, având un prefix neobișnuit României, în niciun caz o informație normală de la curierul cartierului. Recent, o femeie din județul Constanța a primit un astfel mesaj de la un număr cu prefix +234, ce se dădea drept „Poșta Română“, avertizând-o pe constănțeancă de consecințe, cum că dacă va proceda altfel decât este instruită în mesaj, coletul-fantomă va fi returnat în 24 ore. 

O noua escrocherie. Mesaje de la curier prin care toate datele personale ajung pe mana sarlatanilor

 

Așadar, este absolut necesară prevenția în această situație, întrucât, la noi în țară, au existat, deja, oameni de bună credință ce s-au lăsat păcăliți de acești indivizi. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
32151394140
5/49
30224321027
joker
29202731364