REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Vin., 9 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6816
21.4° Constanța Vineri, 9 August 2024 Anul XX Nr. 6816
 

O PROFESOARĂ a dat în JUDECATĂ Liceul Ovidius și a OBȚINUT un salariu mai MARE!

O PROFESOARĂ a dat în JUDECATĂ Liceul Ovidius și a OBȚINUT un salariu mai MARE!

Replica API 3 octombrie 2021 | 22:46 2384

Elvira N. a chemat în judecată Liceul Teoretic Ovidiu din Constanţa solicitând plata diferenţelor de drepturi salariale. Mai exact, aceasta solicită majorarea salariului de bază deţinut cu 25% reprezentând gradaţia de merit.

Motivarea profesoarei

Elvira N. a fost transferată începând cu data de 1 septembrie 2020, activând şi în acest moment la Liceul Teoretic Ovidius. Femeia susţine că, ca urmare a aplicării greșite a reglementarilor privitoare la salarizare, începând cu data de 01.01.2019 cuantumul majorarilor/creșterilor salariului de baza cuvenit a fost menținut la nivelul lunii decembrie 2018, deşi salariul de bază, respectiv elementul de raportare pentru drepturile salariale, a fost modificat la data de 01.01.2019 si 01.01.2020, apreciind reclamanta că dreptul la gradaţia de merit trebuie să producă, un efect direct de majorare a salariului de baza cuvenit lunar, deoarece acest drept trebuia raportat la salariul de baza aflat în plata. Art. 5, al. 1 din Anexa nr. I, lit. B din lege prevede:” Personalul didactic din învățământ, inclusiv personalul didactic auxiliar din bibliotecile centrale universitare, beneficiază de gradație de merit, acordată prin concurs. Această gradație se acordă pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului școlar, bibliotecilor centrale universitare, respectiv al instituției de nivel superior și reprezintă o creștere cu 25% a salariului de bază deținut. Gradația de merit se atribuie pe o perioadă de 5 ani.”

Ce au spus reprezentanţii Liceului

Pârâta a formulat întâmpinare prin care a solicitat respingerea acțiunii arătând că reclamantei i s-a plătit gradația de merit, plățile efectuându-se prin programul de salarii EDUSAL sporurile fiind plătite în sume fixe stabilite prin program și asupra cărora nu se poate interveni manual.

Ce a spus instanţa

Magistraţii din cadrul Tribunalului Constanţa au arătat că dispozițiile art. 25, alin. 1 limitează la plafonul de 30% suma sporurilor iar gradația de merit nu reprezintă spor al salariului de bază ci majorări acordate în considerarea unor situații speciale în care se află doar anumite cadre didactice, pe o perioadă limitată de timp, instanța apreciază că legiuitorul a urmărit să instituie un regim juridic diferit a acestora din urmă.Prin urmare, instanța de judecată apreciază că cererea reclamantei este întemeiată, urmând a fi admisă în conformitate cu adeverința depusă la dosarul cauzei. Instanţa a decis să oblige pârâta să calculeze și să achite reclamantei diferențele de drepturi salariale decurgând din aplicarea unui procent 25% corespunzător gradației de merit conform situației personale de încadrare a reclamantei, la salariul de bază majorat începând cu data de 1.01.2019 și până la încetarea condițiilor de acordare, drepturi ce vor fi actualizate în funcție de coeficientul de inflație, la care se adaugă dobânda legală penalizatoare aferentă până la data plății efective. Sentinţa a fost comunicată pe 6 septembrie 2021 şi este executorie dar nu definitivă, urmând a se judeca apelul.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
asa fac toate secretarele. cand nu vor sa iti dea ceva spun ca nu se poate din program
2
0
care profesoara??? madam nica care e cica prof de sport, ma intreb cum de are gradatie cand nici orele nu si le face....o habarnista piloasa zero barat care pana acu un an era la alt liceu...s-a transferat pe pile la ovidius
3
1
Nu este O PROFESOARA, e ditamai INSPECTOAREA
0
3
Plus castigurile din meditatiile cu elevii.
5
3

REPLICA



LOTO

6/49
35128162337
5/49
22135243618
joker
36111623118