REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.7° Constanța Lun., 12 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6819
28.7° Constanța Luni, 12 August 2024 Anul XX Nr. 6819
 

O RACHETĂ construită în ROMÂNIA va fi lansată pe MARE

O RACHETĂ construită în ROMÂNIA va fi lansată pe MARE

Replica API 28 iunie 2021 | 00:22 3682

Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) a prezentat duminică, 27 iunie, în Piața Ovidiu din Constanța, proiectului EcoRocket. 20 de persoane au lucrat la construcția rachetei care folosește un combustibil e bază de apă.investiția în acest proiect a ajuns la 1,2 milioane de euro, banii provenind din surse private. Racheta ar urma să fie lansată de pe mare în perioada 16-30 august. Racheta a fost proiectată și construită integral în România. La eveniment au fost prezenți viceprimarul PNL Ionuț Rusu și Dumitru Popescu, președintele Asociației Române pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA).

490.000 de euro, costuri de lansare

Costurile de dezvoltare ale rachetei sunt de 1,2 milioane de euro, în timp ce costurile de lansare sunt de 490 de mii de euro. Racheta are o greutate de 5 tone la lansare și 450 de kg goală, fără combustibil și o lungime de 13,2 metri. Lansarea rachetei se va face în perioada 16-30 august, iar până atunci se vor face antrenamente pe mare. Motoarele rachetei ar urma să fie construite la Constanța. Constănțenii au venit în număr mare să facă poze cu macheta rachetei, amplasată în Piața Ovidiu, iar copiii s-au arătat încântați de idee.

”Este o rachetă care folosește un combustibil pe bază de apă și este construită pentru a servi piața sateliților de mici dimensiuni. Poate lansa până la 10 sateliți de tip CUPSA. Proiectul a fost făcut din surse financiare exclusiv private. Toate cheltuielile sunt suportate de noi din surse private. Vor avea loc antrenamentele pe mare începând de luni. Racheta va fi lansată la o distanță de 36 de km travers Constanța, în perioada 16-30 august. Îi sfătuim pe cei care vor sa vadă lansarea să își aducă camere de luat vederi cu zoom.” a declarat Popescu Dumitru, președintele Asociației Române pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA) și coordonatorul proiectului. La acest proiect au lucrat 20 de oameni, timp de un an și jumătate.

Combustibil pe bază de apă

EcoRocket este în același timp și răspunsul țării noastre la competiția de 10 milioane de Euro lansată de Comisia Europeană care vizează crearea de noi rachete prietenoase cu mediul înconjurător și care să aibă un cost scăzut pentru piața sateliților mici estimată la 7 miliarde de Euro în următorii 10 ani. Testele pentru EcoRocket au început la ARCA acum doi ani, fabricația desfășurându-se în județul Vâlcea. Proiectul este în faza de teste finale. Primele două trepte ale rachetei funcționează cu un combustibil pe bază de apă, vaporii generați de motoarele primelor două trepte fiind complet ecologici. Treapta a treia, care pornește deasupra atmosferei pământului, la o altitudine de 50 km, funcționează cu apă oxigenată concentrație 90% și kerosen.

„Ne bucurăm să fim gazda unei prezentări atât de importante pentru țara noastră și că locuitorii Constanței și turiștii pasionați de aeronautică și cosmonautică pot observa și analiza o rachetă proiectată și construită integral în România. Este pentru prima dată când constănțenii pot fi atât de aproape de un astfel de eveniment pe care îl așteptăm cu nerăbdare“, a declarat viceprimarul municipiului Constanța, Ionuț Rusu.

Video

Diana MAXIMIUC, V.S.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Speram ca nu chiar atat de privata,poate se serveste cu orez sau niste soia sauce?Legume?Chop Choi ?
1
0
Sa ii foloseasca pe cei ce conduc primaria, pe post de Laika.
2
0
nu pe mare, ca nu este vapor .
8
0
O ma gad ce este asta
2
0
Referendumul de demitere a lui Chitac si gasca lui de incompetenti.
5
2
Lasa americanii sa faca colonia un satelit de capul ei. Mars
6
2
Sa fie lansat satelitul intr o zi de Luni, Marti.... din astea de se duce lumea la munca! Poate cade pe primarie!
9
2
Ecologica ca si toaletele publice
11
2
juri ca-s luate de la Dedeman, la articole de gradina. Cap de furtun
19
5
Legati-l pe Chitac de racheta si lansati-l in spatiu
35
5
Din plastik
15
10
Am trei pe acasa si daca le vopesesc si pun doua steaguri si un colaj le vand la N A S p A sa zica si ei ca au fost pe Luna.Daca o lansati pe asta sa dati si mici.
18
14

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016