REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° ConstanÈ›a Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° ConstanÈ›a Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

O subsidiară a Gazprom din România se judecă cu ANAF Constanța, pentru 1 milion de euro

O subsidiară a Gazprom din România se judecă cu ANAF Constanța, pentru 1 milion de euro

Ana Maria LIPAN 2 noiembrie 2023 | 00:00 2786

DirecÈ›ia Generală Antifraudă din cadrul ANAF, prin Regionala sa din ConstanÈ›a, se judecă de mai bine de un an È™i jumătate cu o subsidiară românească a Gazpromneft, una dintre diviziile gigantului rus Gazprom. Compania încearcă să anuleze procesul verbal, întocmit de inspectorii autorității de specialitate, în luna martie a anului 2022, prin care s-a dispus confiscarea a aproximativ 1 milion de euro. Măsura a fost luată după ce firma ar fi încălcat sancÈ›iunile dispuse de UE împotriva FederaÈ›iei Ruse, ca urmare a agresiunilor din Ucraina.

O subsidiara a Gazprom din Romania se judeca cu ANAF Constanta, pentru 1 milion de euroPortul Constanța

Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA este cele mai mari companii ruseÈ™ti din România, după coloÈ™ii Petrotel Lukoil, Alro È™i TMK. Societatea a fost înfiinÈ›ată în 2013, când Gazpromneft Marine Bunker LLC, membră a grupului Gazprom, a preluat operaÈ›iunile de alimentare cu combustibil (bunkeraj) în Portul ConstanÈ›a a navelor din Marea Neagră ale grupului Unicom Holding, deÈ›inut de familia fostului ministru al Energiei din Republica Moldova, Constantin Iavorski. Compania rusă furnizează combustibil pentru navele maritime È™i fluviale, fiind cel mai mare operator pe piaÈ›a de bunkeraj din Rusia, cu prezență în majoritatea porturilor mari din FederaÈ›ia Rusă. AcÈ›ionarii Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA sunt Gazpromneft Marine Bunker LLC (99,986726%) È™i GPN - Proiect LTD (0,013274%), ambele entități juridice Rusia, deÈ›inute de Gazpromneft.

Nu au respectat sancÈ›iunile împotriva Rusiei

În luna noiembrie a anului 2020, societatea suferit o nouă schimbare, după ce acÈ›ionarii Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA au decis divizarea parÈ›ială a societății È™i transferul unor active către o firmă proaspăt înfiinÈ›ată, deÈ›inută în mod indirect de aceeaÈ™i Gazpromneft Rusia.

O subsidiara a Gazprom din Romania se judeca cu ANAF Constanta, pentru 1 milion de eurofoto cu rol ilustrativ

Printre activele transferate de la Gazpromneft Marine Bunker Balkan la Balkan Marine Bunker Assets se numără barja-tanc Delta Oil, cu valoare de piață estimată la 3,127 milioane lei, tancul petrolier Unicom 3, care costă în jur de 1,286 milioane lei, dar È™i echipamente aferente celor două nave, care ajung la suma totală de 123.100 lei.

În schimbul activelor, Balkan Marine Bunker Assets a emis părÈ›i sociale care au intrat în posesia acÈ›ionarilor Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA, adică aceeaÈ™i pe care îi are È™i ea. Divizarea È™i transferul de active È™i părÈ›i sociale au fost finalizate în iulie 2021. Ulterior, printr-o operaÈ›iune care s-a derulat în perioada 15 noiembrie 2021 – 11 februarie 2022, Gazpromneft Marine Bunker LLC È™i GPN - Proiect LTD au vândut părÈ›ile sociale ale noii companii Balkan Marine Bunker Assets SRL către o altă societate a Gazpromneft din Rusia, GPN Foreign Assets Management LLC. 

Toate acestea au avut loc în contextul în care intraseră deja în sancÈ›iunile dictate de UE împotriva Rusiei, dispuse în anul 2014, după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea. Măsurile stipulau faptul că vânzarea, cumpărarea sau furnizarea de investiÈ›ii sau de asistență la emiterea sau efectuarea de oricare alte operaÈ›iuni cu valori mobiliare È™i instrumente ale pieÈ›ei monetare realizate în mod direct sau indirect de către o persoană juridică, entitate sau organism stabilite în Rusia, care sunt controlate public sau cu proprietate publică sunt interzisă. 

Sancționată de ANAF Antifraudă Constanța

După începerea conflictului militar din Ucraina, inspectorii ANAF Antifraudă de la ConstanÈ›a au acÈ›ionat prompt È™i au mers în control la Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA. În urma inspecÈ›iei, aceÈ™tia au concluzionat că, din cauza faptului că Gazpromneft se află pe lista entităților ruse în raport cu care funcÈ›ionează interdicÈ›ia prevăzută de UE, subsidiara sa din România a ruÈ™ilor ar fi vrut să se abÈ›ină de la efectuarea transferului de active È™i părÈ›i sociale È™i de a înÈ™tiinÈ›a autoritățile È™i instituÈ›iile publice ale statului român cu privire la intenÈ›ia de derulare a acestor operaÈ›iuni.

O subsidiara a Gazprom din Romania se judeca cu ANAF Constanta, pentru 1 milion de eurofoto cu rol ilustrativ

Pentru aceste nereguli, ANAF Antifraudă a dispus aplicarea unei amenzi contravenÈ›ionale de 30.000 lei, precum È™i confiscarea sumei de 4.535.700 lei, reprezentând valoarea de piață a activelor care au fost transferate de către Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA către Balkan Marine Bunker Assets SRL. 

Au cerut restituirea banilor în instanță

Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA a cerut în instanță anularea procesului verbal în baza căruia s-a dispus sancÈ›ionarea prin confiscarea sumei colosale de bani. Dosarul de chemare în instanță a ANAF a fost înregistrat în luna martie a anului, pe rolul Judecătoriei ConstanÈ›a. De atunci, magistraÈ›ii amână pronunÈ›area, următoarea È™edință de judecată urmând să aibă loc pe 6 decembrie a.c. 

Pierderi pe linie pentru firma de bunkeraj a Gazprom din Portul Constanța

Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA este condusă de directorul general Vladimir Condrat È™i preÈ™edintele consiliului de supraveghere Levan Kadagidze. Compania rusă a raportat pentru anul 2020 afaceri de 241.934.687 lei È™i pierderi de 517.057 lei, cu 27 de angajaÈ›i, precum È™i datorii de 17.048.838 lei. Firma a înregistrat o scădere abruptă a cifrei de afaceri de la 414 milioane lei în 2019 È™i a mers numai pe minus în ultimii 4 ani, perioadă în care a cumulat pierderi totale de 5,5 milioane lei. În anul fiscal 2022, a înregistrat o cifră de afaceri de 55.301.936 de lei, profit de 4.281.918 cel mai mic de până acum, dar a reuÈ™it să îÈ™i achite din datorii, care au scăzut la 11.653.505 de la 25.865.126, cât a raportat în 2021. 
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Iavolsky , boilor, nu Iavorski! Cu ce tupeu va numiți gazetari când voi nici a scrie corect nu sunteți în stare?!!
2
1

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016