REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Lun., 5 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6812
19.4° Constanța Luni, 5 August 2024 Anul XX Nr. 6812
 

O tonă de portocale din Turcia, otrăvite cu pesticide, a ajuns înr-un depozit din Mangalia!

O tonă de portocale din Turcia, otrăvite cu pesticide, a ajuns înr-un depozit din Mangalia!

Replica API 21 februarie 2022 | 23:00 3729

O tonă de portocale din Turcia infestate cu pesticide au ajuns în depozite din Constanța, Ilfov și Suceava, firma importatoare cerând celor care au cumpărat citrice din lotul 026 să le distrugă imediat sau să le returneze comerciantului. Portocalele otrăvite fac parte dintr-un lot de 21 de tone, în mare parte distruse, în mod ciudat, înainte de sosirea buletinului de analiză.

Mai mulți locuitori din Mangalia au cumpărat, mai mult ca sigur, portocale infestate cu pesticide, după ce autoritățile au anunțat vineri că o tonă de astfel de citrice, importate din Turcia, au ajuns în trei depozite din Mangalia, Afunați și Suceava.

Într-un anunț publicat pe site-ul Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentară (ANSVSA), SC Microfruits a anunțat că a iniţiat retragerea de la comercializare şi rechemarea de la client a unui lot de portocale, respectiv lotul 026, origine Turcia, ca urmare a depăşirii valorilor admise de reziduuri de pesticide (Clorpirifos), produsele fiind comercializate în perioada 27 ianuarie 2022 - 11 februarie 2022.

”Se recomandă persoanelor care deţin produse din lotul descris mai sus, să nu le consume, ci să le distrugă sau să le aducă înapoi la punctul nostru de lucru din Afumaţi, Sos, Linia de Centura Dreapta, Nr. 92, Complex Su Market, Stand B8 judeţ Ilfov, respectiv Str. Sos. Gării nr. 16, Brăneşti, Jud. Ilfov. Ne cerem scuze pentru inconvenienţele create!”, se precizează în anunţ.

Anchetă ANSVSA pentru a desluși misterul portocalelor otrăvite din Turcia

Cazul este anchetat acum de ANSVSA, după ce s-a descoperit că lotul de 21 de tone de portocale otrăvite din Turcia a fost, în mare parte, distrus înainte de sosirea buletinului de analiză. Asta înseamnă că citricile erau destinate, cel mai probabil, pieței negre.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat astfel vineri că va demara o anchetă pentru a clarifica situaţia unui import de 21 de tone de portocale provenite din Turcia, la care s-a constatat prezenţa reziduurilor de pesticide, în condiţiile în care doar o tonă a ajuns pe piaţă, restul de 95% din această cantitate fiind distrusă înaintea sosirii buletinului de analiză.

"În urmă controalelor efectuate la intrarea în România s-a constatat la 21 de tone de portocale provenite din Turcia prezenţa reziduurilor de pesticide (Clorpirifos). Din cele 21 tone, doar o tonă a fost distribuită către trei depozite din judeţele Suceava, Constanţa şi Ilfov, iar 20 de tone au fost distruse înaintea sosirii buletinului de analiză, ceea ce mă face să suspicionez că acestea au fost dirijate către piaţa neagră sau că s-a întâmplat ceva cu ele. Nu este posibil să faci un import acum cinci zile şi să constaţi înaintea sosirii buletinului de analize cu reziduuri de pesticide că 20 de tone s-au depreciat, sunt neconforme şi sunt dirijate către neutralizare. Voi demara o anchetă în ceea ce priveşte trasabilitatea acestor produse, destinaţia acestor produse, pentru că nu este posibil ca noi să facem un import, iar din acel import doar 5-7% să ajungă în piaţă şi pentru restul să dispui neutralizarea la câteva zile de la import şi înaintea de sosirea buletinului de analiză, deci înainte de a şti că sunt contaminate cu pesticide", a declarat, vineri, vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea.

El a precizat că va sesiza şi alte instituţii pentru a cere sprijin în această anchetă, astfel încât "să desluşim acest mister sau să infirmăm această suspiciune".

Vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea

Ponea: ”Copiii noştri consumă legume şi fructe cu pesticide ceea ce mie mi se pare o crimă”

Ponea a mai spus că încă de la începutul anului ANSVSA a intensificat controalele privind importurile de legume şi fructe provenite din Turcia deoarece au mai fost depistate şi alte cantităţi de astfel de produse contaminate cu pesticide.

"Tot în această săptămână au fost depistate la frontiere 20 de tone de castraveţi şi 20 de tone de mandarine contaminate cu pesticide, tot din Turcia. Încă de la începutul anului am intensificat controalele la importurile provenite din acesta ţară pentru a vedea ce se întâmplă cu legumele şi fructele provenite din Turcia. Aş vrea ca toţi cei care pun legume şi fructe pe piaţa din România să pună produse sigure şi să se gândească că în încercarea de a frauda, copiii noştri consumă legume şi fructe cu pesticide ceea ce mie mi se pare o crimă. Voi continua ancheta şi mă voi lămuri aceasta situaţie", a adăugat vicepreşedintele ANSVSA.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
inghetata otravita, portocale otravite
1
0

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303