REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

O universitate americană din Qatar îşi închide campusul din cauza ''instabilităţii'' regionale

O universitate americană din Qatar îşi închide campusul din cauza ''instabilităţii'' regionale

A.F. 12 februarie 2024 | 00:00 148

Texas A&M, una dintre universităţile americane instalate în Qatar, a anunţat vineri că îşi va închide campusul din emiratul din Golf din cauza "instabilităţii" din Orientul Mijlociu, informează AFP.

O universitate americana din Qatar isi inchide campusul din cauza ''instabilitatii'' regionalesursa foto: today.tamu.edu 

Universitatea a precizat într-un comunicat că a "decis să reevalueze prezenţa fizică a universităţii în Qatar în toamna anului 2023 din cauza instabilităţii crescute din Orientul Mijlociu".

"Consiliul de administraţie a decis că misiunea principală a Texas A&M trebuie îndeplinită în principal în Texas şi în Statele Unite", a indicat preşedintele său, Bill Mahomes.

Închiderea campusului, prezent în Qatar din 2003, este estimată să dureze patru ani, a precizat acesta.

După atacul organizaţiei palestinene Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, care a declanşat un război sângeros şi a exacerbat tensiunile regionale, universităţile americane instalate în Orientul Mijlociu au fost supuse la presiuni.

Qatar-ul, unde se află cea mai mare bază militară americană din Orientul Mijlociu, găzduieşte biroul politic al Hamas şi pe liderul mişcării islamiste palestiniene, Ismail Haniyeh.

Qatar Foundation (QF), partenera Texas A&M şi a circa alte şase universităţi americane în bogatul emirat din Golf, a declarat că decizia a fost "influenţată de o campanie de dezinformare care vizează prejudicierea intereselor QF", fără a oferi alte detalii.

"Este îngrijorător că această dezinformare a devenit factorul determinant al deciziei (...) fără a lua în considerare impactul pozitiv semnificativ al acestui parteneriat pentru Qatar şi Statele Unite", a deplâns fundaţia.

Texas A&M fusese deja nevoită să nege acuzaţiile potrivit cărora prezenţa sa în Qatar permitea emiratului să aibă acces la cercetări americane cu caracter confidenţial.

Ambasadorul Statelor Unite în Qatar, Timmy Davis, s-a declarat "dezamăgit de faptul că Texas A&M ia măsuri pentru a-şi închide campusul din Qatar", adăugând că acesta "reprezintă valori şi inspiră inovaţia pentru studenţii care altfel nu ar putea avea acces la o educaţie americană", citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510