REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.2° Constanța Mar., 10 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6848
25.2° Constanța Marți, 10 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6848
 

O vârstnică este în comă la spital, în urma infectării cu virusul West Nile

O vârstnică este în comă la spital, în urma infectării cu virusul West Nile

Andreea VLAICU 10 septembrie 2024 | 11:35 602

Un nou caz grav de infectare cu virusul West Nile. De data aceasta este vorba despre o femeie de 74 de ani, din Bihor, care se află internată la spital, fiind de peste două săptămâni în comă. 

O varstnica este in coma la spital, in urma infectarii cu virusul West Nile

Primele informații legate de cazul de infectare cu West Nile Virus au apărut public sâmbătă, 7 septembrie, într-o postare pe Facebook a Centrului de transfuzie sanguină Oradea.

„În perioada 9-13 septembrie, nu există restricții legate de stocuri, pentru admiterea la donare! Restricții vor fi in intervalul 5 septembrie- 3 octombrie, numai pentru donatorii cu domiciliu în Șuncuiuș (motiv: caz confirmat de infecție cu West Nile Virus -WNV) pentru respectarea condițiilor epidemiologice și protejării primitorilor de sânge!”, au scris reprezentanții instituției.

Ce spun reprezentanții DSP Bihor

„O persoană de sex feminin în vârstă de 74 de ani, pensionară, cu domiciliu în localitatea Șuncuiuș, a fost internată la sfârșitul lunii august 2024 cu simptomatologie specifică de meningoencefalită (febră, cefalee, confuzie, dezorientare) la secția de neurologie a Spitalului Clinc Județean de Urgență Bihor. Pacienta prezenta patologie asociată – boli cronice. A fost confirmată infecția cu virusul West Nile pe baza identificării anticorpilor specifici (în ser și lichidul cefalorahidian), rezultatul fiind primit la DSP Bihor în data de 5.09.2024. În prezent pacienta se află internată la secția ATI a spitalului menționat, fiind în stare gravă”, a transmis dr. Dorel Țîrț, din cadrul DSP Bihor.

Despre infecția cu virusul West Nile

Virusul West Nile, unul dintre cele mai periculoase virusuri din lume este transmis prin înţepătura de ţânţar tigru Asiatic şi poate determina boli grave, precum meningita sau encefalita West Nile şi poate pune viaţa în pericol. În majoritatea cazurilor, persoanele infectate nu prezintă simptome severe, ci doar dureri de cap ușoare sau febră.

Cele mai multe dintre infectări au loc în sezonul cald, atunci când țânțarii sunt mai activi. West Nile face parte din familia Flaviviridae și se regăsește atât în zonele cu o climă tropicală cât și în cele temperate. Perioada de incubație ajunge până la două săptămâni, dar sunt situații când primele semne apar și la 2-6 zile de la infectare. În cazul persoanelor cu un sistem imunitar scăzut, simptomatologia poate debuta destul de târziu, la 21 de zile.

Foarte important de reținut este că virusul nu se transmite de la o persoană la alta prin atingere, tuse, strănut sau mângâierea animalelor vii ori manevrarea celor moarte şi nici prin consumul de carne infectată, dacă sunt respectate instrucțiunile de preparare, potrivit realitatea.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
45392992837
5/49
21611183534
joker
9354533275