REPLICA ONLINE CONSTANTA

31.4° Constanța Joi, 1 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6808
31.4° Constanța Joi, 1 August 2024 Anul XX Nr. 6808
 

Obiceiul zilnic care distruge oasele. Toxinele afectează echilibrul hormonilor

Obiceiul zilnic care distruge oasele. Toxinele afectează echilibrul hormonilor

A.F. 30 august 2023 | 00:00 271

Un studiu realizat de specialiştii de la Universitatea Sao Paulo din Brazilia dezvăluie că un obicei zilnic provoacă distrugerea în timp a oaselor din organism, fiind legat inclusiv de hormonii implicaţi în menţinerea sănătoasă a oaselor.

Obiceiul zilnic care distruge oasele. Toxinele afecteaza echilibrul hormonilor

Este vorba de fumat, care afectează homeostazia osoasă, iar compușii din fumul de țigară provoacă inflamație cronică a căilor respiratorii și distrugerea ulterioară a țesuturilor.

Fumul de ţigară generează cantităţi uriaşe de radicali liberi (molecule care atacă apărarea naturală a organismului), iar rezultatul este o reacţie distrugătoare în lanţ.

Toxinele afectează echilibrul hormonilor

Toxinele din tutun afectează echilibrul hormonilor de care oasele au nevoie pentru a-şi menţine sănătatea, cum ar fi estrogenul. Ficatul produce mai multe enzime care distrug estrogenul, ceea ce duce la pierderea osoasă.

De altfel, estrogenul joacă un rol vital în menținerea densității osoase prin inhibarea resorbției osoase și promovarea formării osoase. Odată cu scăderea concentraţiei acestui hormon important, se produce pierderea treptată a densității osoase, existând un risc crescut de osteoporoză. Astfel, creşte susceptibilitatea la fracturi, în special la încheieturile mâinilor, șoldurile și coloana vertebrală.

De asemenea, fumatul declanşează şi alte modificări, cum ar fi creşterea cortizolului, ce influenţează şi el distrugerea osoasă. Cercetările au mai demonstrat că fumatul împiedică activitatea calcitoninei, hormon implicat în creşterea osoasă, scrie „News Medical”, potrivit rtv.net.

Mai mult, fumatul activ şi pasiv promovează dezvoltarea bolilor reumatice, cum ar fi artrita reumatoida şi spondilita anchilozantă, conform cercetătorilor, citează doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513