REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.8° Constanța Vin., 16 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6823
25.8° Constanța Vineri, 16 August 2024 Anul XX Nr. 6823
 

Odobescu a subliniat importanţa furnizării rapide de asistenţă militară pentru Ucraina, la Consiliul Afaceri Externe

Odobescu a subliniat importanţa furnizării rapide de asistenţă militară pentru Ucraina, la Consiliul Afaceri Externe

Victor ROTARU 29 mai 2024 | 00:00 59

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a subliniat importanţa furnizării rapide de asistenţă militară pentru Ucraina prin implementarea Fondului de Asistenţă pentru Ucraina în cadrul Instrumentului European pentru Pace (EPF), luni, la Consiliul Afaceri Externe (CAE) de la Bruxelles.

Odobescu a subliniat importanta furnizarii rapide de asistenta militara pentru Ucraina, la Consiliul Afaceri ExterneLuminiţa Odobescu

Potrivit unui comunicat MAE transmis, şefa diplomaţiei române a evidenţiat importanţa adoptării rapide a celui de-al 14-lea pachet de sancţiuni UE la adresa Rusiei.

De asemenea, Luminiţa Odobescu a exprimat sprijin pentru crearea unui nou regim de sancţiuni pentru acţiunile hibride ale Rusiei şi a condamnat recentele provocări inacceptabile la adresa unor state membre UE din regiunea Mării Baltice, exprimând solidaritatea României cu acestea. Oficialul român a atras atenţia cu privire la atacurile hibride ale Rusiei asupra Republicii Moldova, care generează vulnerabilităţi semnificative mai ales în contextul proceselor electorale din această ţară.

Totodată, ea a accentuat necesitatea continuării şi consolidării sprijinului pentru Ucraina şi a condamnat atacurile intense şi repetate ale Rusiei asupra infrastructurii civile şi energetice ucrainene. În context, a evidenţiat sprijinul substanţial bilateral oferit de România către Ucraina în domeniul energiei şi disponibilitatea de a continua acest tip de sprijin.

Luminiţa Odobescu a reiterat, de asemenea, susţinerea României pentru parcursul european al Ucrainei şi Republicii Moldova şi organizarea primelor Conferinţe Interguvernamentale până la finalul lunii iunie 2024. Cu privire la Formula de Pace a preşedintelui Zelenski, a subliniat importanţa coordonării la nivel european şi cu partenerii globali pentru a asigura succesul Conferinţei din Elveţia din luna iunie.

Agenda reuniunii a inclus agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei - dezbatere cu participarea ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, prin video-conferinţă, precum şi evoluţiile din Orientul Mijlociu.

Evoluţiile din Orientul Mijlociu au fost abordate inclusiv în cadrul unui schimb de opinii informal al miniştrilor europeni cu omologii din Arabia Saudită, Egipt, Iordania, Qatar, Emiratele Arabe Unite şi secretarul general al Ligii Statelor Arabe. Ministrul român a salutat rolul statelor din regiune în menţinerea stabilităţii regionale, în detensionarea situaţiei de securitate şi mediere, precum şi facilitarea acordării de asistenţă umanitară urgentă pentru civilii din Gaza.

Ministrul român a subliniat necesitatea soluţionării crizei din Gaza prin continuarea eforturilor pentru eliberarea tuturor ostaticilor, fără precondiţii, încetarea focului, acordarea de asistenţă umanitară cuprinzătoare şi reluarea procesului politic care să conducă la o pace durabilă, bazată pe soluţia celor două state, în coordonare cu SUA, Marea Britanie şi partenerii regionali. În cadrul discuţiilor, a reconfirmat angajamentul constant al României în ameliorarea situaţiei umanitare şi a menţionat furnizarea unui nou transport de asistenţă umanitară către Gaza prin intermediul culoarului umanitar din Cipru, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016