REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.1° Constanța Joi, 15 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6822
22.1° Constanța Joi, 15 August 2024 Anul XX Nr. 6822
 

Odobescu a subliniat, la CAE, sprijinul României pentru Ucraina

Odobescu a subliniat, la CAE, sprijinul României pentru Ucraina

Victor ROTARU 24 iulie 2024 | 00:00 165

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a participat la Consiliul Afaceri Externe (CAE), context în care a subliniat sprijinul României pentru Ucraina, transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Odobescu a subliniat, la CAE, sprijinul Romaniei pentru UcrainaLuminiţa Odobescu

Potrivit sursei citate, agenda reuniunii a inclus agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi situaţia din Orientul Mijlociu. La punctul Afaceri Curente, Înaltul Reprezentant pentru politică externă al UE a prezentat ultimele progrese realizate la nivelul UE în domeniul diplomaţiei digitale.

În cadrul unui dejun informal, miniştrii de Externe din UE au avut un schimb de opinii cu preşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI), Nadia Calvino.

Discuţiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei au debutat cu o prezentare prin videoconferinţă a ministrului afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, referitoare la evoluţiile din teren şi la nevoile armatei ucrainene.

Ministrul Odobescu a evidenţiat necesitatea accelerării sprijinului Uniunii Europene pentru Ucraina, inclusiv în domeniul militar. Pe palierul energetic, a informat cu privire la reuniunea trilaterală recentă a miniştrilor de Externe ai României, Republicii Moldova şi Ucrainei, unde a fost abordată interconectarea în domeniul energetic între cele trei state şi a evidenţiat sprijinul ţării noastre pentru a creşte capacitatea Ucrainei de a menţine funcţionalitatea infrastructurii energetice.

Totodată, ministrul român a subliniat necesitatea menţinerii unei presiuni constante asupra Rusiei, prin implementarea sancţiunilor în vigoare. În contextul intensificării ameninţărilor hibride ale Rusiei la adresa statelor membre, dar şi a Ucrainei şi R. Moldova, a exprimat susţinerea pentru adoptarea rapidă a unui regim UE de măsuri restrictive pentru un răspuns adecvat al UE la aceste acţiuni maligne.

Ministrul român a reiterat sprijinul României pentru Formula de Pace a Preşedintelui Zelenski, capabilă să garanteze o pace justă şi durabilă, cu respectarea integrităţii teritoriale şi a principiilor Cartei ONU.

Referitor la Orientul Mijlociu, a fost exprimată îngrijorarea faţă de situaţia de securitate la graniţa dintre Israel şi Liban. România sprijină măsurile UE în ajutorul guvernului libanez şi eforturile internaţionale de a menţine această ţară în afara conflictului.

A fost reiterat sprijinul pentru eforturile vizând implementarea Planului de pace propus de Preşedintele Biden şi a rezoluţiei Consiliului de Securitate, care se referă la necesitatea eliberării tuturor ostaticilor şi a accesului neîngrădit al asistenţei umanitare pentru civili.

România a exprimat susţinere pentru redesfăşurarea Misiunii de asistenţă la frontieră a Uniunii Europene pentru punctul de trecere Rafah (EUBAM Rafah), atunci când condiţiile din teren o vor permite. A fost evidenţiată importanţa sprijinului UE pentru Autoritatea Palestiniană şi pentru reformele pe care aceasta trebuie să le realizeze pentru a-şi consolida capacitatea de guvernare. UE trebuie să rămână angajată în eforturile privind perspectivele unui proces politic, bazat pe soluţia celor două state, în coordonare cu partenerii internaţionali, SUA, Marea Britanie şi statele din regiune.

În cadrul discuţiei cu preşedintele Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), Nadia Calvino, ministrul român a salutat oportunitatea de a evalua modalităţile de adaptare a finanţării investiţiilor necesare în domenii cheie, precum industria de apărare, energia, conectivitatea, impactul schimbărilor climatice, într-un context marcat de multiple provocări la adresa UE.

Luminiţa Odobescu a salutat implicarea activă a BEI în eforturile de consolidare a capacităţii administrative şi a infrastructurii critice în vecinătatea imediată a UE, în Ucraina, Republica Moldova şi Balcanii de Vest. A evidenţiat importanţa regiunii Mării Negre pentru reconstrucţia Ucrainei şi pentru securitatea alimentară globală, precum şi pentru conectivitatea UE cu Caucazul de Sud şi Asia Centrală. În context, a încurajat investiţiile BEI în proiectele dedicate regiunii, având în vedere relevanţa strategică a acesteia pentru întreaga Uniune, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016