REPLICA ONLINE CONSTANTA

29.2° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
29.2° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Odobescu: Republica Moldova - 'progrese remarcabile' în ceea ce priveşte reformele pentru integrarea europeană

Odobescu: Republica Moldova - 'progrese remarcabile' în ceea ce priveşte reformele pentru integrarea europeană

Victor ROTARU 27 iulie 2024 | 00:00 72

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a avut o întrevedere cu viceprim-ministrul pentru integrare europeană al Republicii Moldova, Cristina Gherasimov, context în care şefa diplomaţiei române a evocat progresele remarcabile înregistrate de Republica Moldova în ce priveşte avansarea reformelor necesare integrării europene.

Odobescu: Republica Moldova - 'progrese remarcabile' in ceea ce priveste reformele pentru integrarea europeanaLuminiţa Odobescu

Mai mult, arată un comunicat MAE transmis, şefa diplomaţiei române a subliniat că "eforturile autorităţilor de la Chişinău s-au desfăşurat într-un context economic, social şi de securitate profund agravat de agresiunea rusă împotriva Ucrainei".

În acest context, a subliniat că reuşitele în procesul de integrare europeană înregistrate de Republica Moldova se datorează, în mare măsură, voinţei politice demonstrate de guvernarea pro-europeană de la Chişinău şi capacităţii acesteia de a genera rezultate tangibile şi sustenabile.

Discuţiile dintre cei doi înalţi oficiali s-au concentrat preponderent pe analizarea celor mai recente evoluţii înregistrate în cadrul procesului de integrare europeană a Republicii Moldova şi pe cooperarea bilaterală în acest domeniu.

Ministrul român a evidenţiat importanţa dialogului politic la nivel înalt pentru o mai bună calibrare a cooperării în domeniul Afacerilor Europene, arătând că "integrarea europeană este singura opţiune în măsură să furnizeze cetăţenilor Republicii Moldova prosperitatea, stabilitatea şi siguranţa pe care aceştia şi le doresc".

Odobescu a subliniat că angajamentul României de a furniza sprijin practic Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, în baza Parteneriatului strategic bilateral, rămâne unul dintre cele mai importante obiective de politică externă pentru statul român.

În acest sens, a amintit programele bilaterale de schimb de experienţă la nivel de lucru menite să susţină consolidarea capacităţii instituţionale a Republicii Moldova în domeniul afacerilor europene, cooperarea apropiată între multe dintre instituţiile centrale din România şi Republica Moldova, precum şi sprijinul politic şi diplomatic activ acordat de România la nivel european. În context, ministrul român a asigurat că astfel de acţiuni ale României în sprijinul Republicii Moldova vor continua şi se vor amplifica în perioada următoare.

La rândul său, viceprim-ministrul Republicii Moldova a adresat mulţumiri pentru sprijinul oferit de România şi a subliniat deschiderea autorităţilor de la Chişinău pentru accelerarea programelor bilaterale de schimb de experienţă în domeniul afacerilor europene.

Înaltul oficial de la Chişinău a remarcat în mod pozitiv eforturile de cooperare între instituţiile din România şi Republica Moldova de până în prezent.

Cristina Gherasimov este invitat al Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, ce se desfăşoară la Bucureşti.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436