REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.7° Constanța Joi, 15 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6822
25.7° Constanța Joi, 15 August 2024 Anul XX Nr. 6822
 

Odobescu: Sprijinirea Ucrainei, condiţie insuficientă pentru apărarea ordinii bazate pe reguli, în absenţa unei abordări regionale

Odobescu: Sprijinirea Ucrainei, condiţie insuficientă pentru apărarea ordinii bazate pe reguli, în absenţa unei abordări regionale

Victor ROTARU 24 iunie 2024 | 00:00 48

Sprijinirea Ucrainei este o condiţie indispensabilă, dar nu suficientă, pentru apărarea ordinii internaţionale bazate pe reguli şi, în absenţa unei abordări regionale, există riscul unei noi agresiuni la Marea Neagră, iar soluţia pe termen lung depinde de o regiune sigură, prosperă şi conectată a Mării Negre, afirmă ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu.

 Odobescu: Sprijinirea Ucrainei, conditie insuficienta pentru apararea ordinii bazate pe reguli, in absenta unei abordari regionaleLuminiţa Odobescu

Şeful diplomaţiei române a participat la evenimentul The Black Sea Region as a Global Inflection Point, organizat de Institutul Hudson din Washington DC.

"Sprijinirea Ucrainei este o condiţie indispensabilă, dar insuficientă pentru apărarea ordinii internaţionale bazate pe reguli. În absenţa unei abordări regionale riscăm să reexaminăm aceleaşi probleme câţiva ani mai târziu, confruntându-ne cu o agresiune reînnoită în Marea Neagră. O soluţie pe termen lung depinde de o regiune sigură, prosperă şi conectată a Mării Negre", a declarat Odobescu, citată într-un comunicat transmis, sâmbătă de MAE.

Potrivit sursei menţionate, ministrul a subliniat, în cadrul alocuţiunii, importanţa-cheie a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică şi globală, precum şi ca areal de conectivitate energetică, alimentară şi comercială pe axele nord-sud, respectiv est-vest. A prezentat evaluarea conform căreia regiunea Mării Negre constituie, în prezent, punctul de intersecţie a întregii game de ameninţări la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli, precum şi principalul model în gestionarea acestora.

"În Marea Neagră, agresiunea Moscovei are obiective politice clare. Ea urmăreşte să creeze o ordine regională alternativă, în care statele au o suveranitate limitată, impusă unilateral de marile puteri. (...) Rezultatul final al provocării Rusiei la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli din regiunea Mării Negre va fi reflectat la nivel global. Va avea implicaţii şi efecte profunde şi directe nu numai asupra securităţii noastre, ci şi asupra securităţii SUA şi asupra capacităţii SUA de a conduce o coaliţie globală diversă în sprijinul ordinii internaţionale bazate pe reguli", a arătat şeful diplomaţiei române.

Aceasta a punctat că toţi actorii majori care contestă în prezent ordinea internaţională bazată pe reguli "s-au aliniat treptat şi au o implicare simultană, activă în regiunea Mării Negre, în sprijinul agresiunii ruse", menţionând aici Iranul, Coreea de Nord şi China.

"În viziunea noastră, regiunea Mării Negre este un caz manual al modului în care provocările enumerate în Strategia de securitate naţională actuală a SUA se intersectează. Avem concurenţi naţionali care se aliniază în sprijinul agresiunii, inclusiv prin valorificarea provocărilor comune în urmărirea obiectivelor lor revizioniste. Această aliniere este o dezvoltare cheie. Leagă Marea Neagră de toate celelalte hotspot-uri geopolitice şi securitatea euro-atlantică de securitatea indo-pacifică", a explicat Odobescu.

Ea a reiterat importanţa abordării strategice a SUA privind regiunea Mării Negre şi a salutat dialogul intens pe această temă între România şi Statele Unite. Totodată, a trecut în revistă eforturile României de promovare a securităţii, stabilităţii şi rezilienţei în regiunea Mării Negre, instrumentate atât în plan naţional, cât şi prin fructificarea oportunităţilor de cooperare multilaterală. A reiterat sprijinul ferm al României pentru Ucraina, Republica Moldova şi celelalte state partenere UE şi NATO din regiunea Mării Negre şi a subliniat angajamentul şi eforturile susţinute ale României de facilitare a exporturilor de produse agricole din Ucraina, se mai arată în comunicatul MAE.

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a efectuat, în perioada 19-21 iunie 2024, o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, organizată în contextul aniversării a 20 de ani de la aderarea României la NATO, precum şi al celei de-a IX-a sesiuni a Dialogului Strategic între România şi Statele Unite ale Americii, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016