REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Mar., 20 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6827
20.4° Constanța Marți, 20 August 2024 Anul XX Nr. 6827
 

Oficial de la DNA! Florin Cîțu, urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu

Oficial de la DNA! Florin Cîțu, urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu

Andreea CONDURACHE 6 decembrie 2023 | 14:23 2085

În cauza mediatizată prin comunicatele 856/VIII/3 din 21 septembrie 2021 și nr. 1084/VIII/3 din 23 noiembrie 2023, ca urmare a îndeplinirii condițiilor legale și constituționale, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combaterea corupției au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul Florin Cîțu pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

Oficial de la DNA! Florin Citu, urmarit penal pentru complicitate la abuz in serviciuFlorin Cîțu

CÎȚU FLORIN VASILE, în prezent senator, la data faptelor având și funcția de prim - ministru al Guvernului României, pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre. Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre. De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.
     
În contextul menționat mai sus, în datele de 19 aprilie 2021 respectiv 13 mai 2021, suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim - ministru al Guvernului României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi aprobat două memorandumuri emise de Ministerul Sănătății, în baza cărora s-ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane. Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, prin demersurile sale, suspectul Cîțu Florin Vasile ar fi facilitat conducerii Ministerului Sănătății să tranzacționeze și să ordonanțeze la plată achiziția în plus a unui număr de 43.359.892 doze vaccin în valoare de 825.636.678 euro fără TVA.

Suspectului Cîțu Florin Vasile i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si Catzu ca si ceilaltzi infractori politici si nepolitici din Romania care au adus prejudicii de sute de sute de milioane sau miliarde euro a declarat ca are incredere in justitzie,fraza pe care am auzito si la A.Nastase;R.Mazare sau veri Becali din dosarul transferurilor din fotbal si altzi,apoi dupa condamnare totzi au declarat ca sunt victime ale justitzei,iar ultimul condamnat cu nume Cherechesh de la Baia Mare a condamnat justizia din Romania pentru ca a fost condamnat de judecatoarea care a refuzat mita de la socri lui,deci dasta nu avea voie sa fie judecat de femeia aia pentru ca ea nu a primit spaga,daca accepta mita era valabila,va datzi seama cu ce aparari ridicole vin condamnatzi din Romania care se cred mai presus de lege in tzara asta.
1
0
De ce nu l a oprit nimeni la acel moment? nu cred ca decidea singur acest jaf, as face si 30ani puscarie pentru 100mil euro, partea lui, sa fim seriosi, scapa dupa 2 ani, se prescriu faptele... saracii tot la nemtii lidl si kaufland se vor duce, asta e si interesul, cat mai saraci ca ei sa profite, si nemtii lidl si ciobanii din guvern
2
0
Și de restul până la 100 de miliarde ce se mai știe, cum s-au evaporat?
1
0
Consumatorul l asta a mai dat tepi de gainar prin America, dar la o dimensiune mai mica, acum insa sa arunci 1 miliard din bugetul tarii pe vacinuri numai ca-i sluga UE si a Ursulei. O fi luat si el comsion.
2
0
Vreau sa ii dau o mooie
2
0
Scuza mă AMIGDALITE !!!.Așa au început să o ia r*mânii de la guvern,la amigdalite
5
0
Nu cred...băiatul fuge cu calul iar fata moare de amidalite...Golănie pe fata sa le ia ochii r*mânilor care au început să înghita tot de la acești BORFASI.
5
0
Afara ii vopsit gardul înăuntru leopardul...Nu ii se întâmplă nimic acești bețivan,borfaș,drogangiu.Astea sunt doar niste PETARDE MARCA DNA !!!
8
0
a calculat prejudiciul care se va face in viitor daca se vor cumpara toate vaccinurile conform contractului dna intentioneaza sa-l condamne pe citu ptr un prejudiciu din viitor presupunand ca guvernul actual si urmatoarele vor continua sa cumpere vaccinuri in baza contractului existent ceea ce totusi acest guvern nu face poate urmatoarele
1
1
"marfa" a fost cumparata la ordin...de unde e firma producatoare de vaccinuri??? Cine producea "izolete"??? Se cumpara trenuri electrice de la polonezi...cu "bani europeni"...noi nu mai stim sa facem nimic...dar asa e ordinul "iti dau bani, dar cumperi de la X". scuze, e parerea mea.
8
0
vazusi bre ca sunt roman?
1
0
ha ha ha
0
1
Acum dnaul face jocul psdului
2
1
Finalul este in felul urmator......EA NASTE SI EL FUGE CU CALUL
5
1
Poate apare un nou film romanesc:,,Nea Florin miliardar". Deh,nu toata lumea poate sa faca avere din prasit,ca Buzatu.
6
1
Asta e incompetenta nu furt... Pare ceva regizat ca sa castige Ciolacu alegerile. Nu mai puneti botu la Hodorogii fosti comunisti, ne trebuie tineri competenti care sa munceasca
11
5
risipa mare sa-l inchida de la 2 la 7 ani am vazut in codul penal cam putin raportat la pierdere problema este ca toate guvernele, parlamentele, administratiile prezidentiale si administratiile locale au risipit sume mari din banii publici in ultimii 33 de ani intreb si eu: ei de ce nu sunt la inchisoare ? sa inteleg ca dna gaseste un fraier o data la 33 de ani ?
8
3
cam tarziu... Si-a facut averea si ramane cu ea. Macar de ii confisca tot
13
0

REPLICA


LOTO

6/49
482515172434
5/49
12292611027
joker
251140103212