REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Oficialii guvernamentali canadieni avertizează asupra riscului crescut de incendii de vegetație

Oficialii guvernamentali canadieni avertizează asupra riscului crescut de incendii de vegetație

A.F. 14 iunie 2024 | 00:00 113

Canada se aşteaptă la o vară mai călduroasă decât în mod obişnuit, cu cantităţi de precipitaţii uşor sub medie în centrul ţării, au anunţat marţi, oferind prea puţină speranţă în contextul secetei în curs de desfăşurare şi a riscului unui nou sezon sumbru al incendiilor de vegetaţie, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Oficialii guvernamentali canadieni avertizeaza asupra riscului crescut de incendii de vegetatie

Anul trecut, Canada s-a confruntat cu cel mai nefast sezon al incendiilor din istoria sa, cu peste 6.600 de focare care au mistuit 15 milioane de hectare, o suprafaţă de aproximativ şapte ori mai mare comparativ cu media anuală.

Cantitatea scăzută de zăpadă căzută pe parcursul unei ierni anormal de călduroase şi seceta generalizată au determinat guvernul să avertizeze, în aprilie, că 2024 ar putea fi un alt an "catastrofal" din punct de vedere al incendiilor.

Incendiile forestiere scăpate de sub control din provinciile vestice British Columbia şi Alberta au condus la evacuări pe scară largă în această primăvară, cu toate că vremea mai răcoroasă de la sfârşitul lunii mai şi de la începutul lunii iunie a contribuit în ultimele săptămâni la o diminuare a activităţii incendiilor.

De asemenea, ploile care au căzut în zonele de preerie au contribuit la ameliorarea secetei, deşi 45% din suprafaţa ţării se confruntă în continuare cu o vreme anormal de aridă, potrivit Agriculture Canada.

Modelele meteorologice

Modelele meteorologice sugerează că temperaturile din următoarele trei luni vor fi mai ridicate decât în mod normal în cea mai mare parte a ţării, cu excepţia regiunii costiere din Columbia Britanică, după cum a declarat Jennifer Smith, meteorolog în cadrului Serviciului canadian de meteorologie.

Modelele au prezis cantităţi mai mici de ploaie decât în mod normal în centrul Canadei, însă nu au putut face predicţii sigure pentru restul ţării, a adăugat specialista.

"Canadienii trebuie să fie pregătiţi pentru o vară mai călduroasă, care ar putea aduce condiţii mai aride pe teritoriul ţării", a spus Smith în cadrul unui briefing de presă, adăugând că acest lucru ar putea conduce la incendii de vegetaţie şi eliberări de fum.

Până acum, sezonul incendiilor din 2024 a fost mai liniştit faţă de cel de anul trecut, cu 511.000 de hectare mistuite de flăcări comparativ cu cele 4,7 milioane de hectare arse până la acelaşi moment în 2023, potrivit Centrului de interagenţii pentru incendii forestiere. De obicei, însă, activitatea incendiilor de pădure se intensifică în lunile iulie şi august.

În acest an, drept răspuns la feedback-ul primit vara trecută, ministerul federal al Mediului introduce un nou sistem de evaluare a calităţii aerului pentru o mai bună informare a canadienilor cu privire la riscul pentru sănătate asociat fumului emanat de incendiile de vegetaţie, au declarat oficialii, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510