REPLICA ONLINE CONSTANTA

34.4° Constanța Vin., 19 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6795
34.4° Constanța Vineri, 19 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6795
 

Olanda: Wilders apelează la un nou negociator pentru formarea unui guvern

Olanda: Wilders apelează la un nou negociator pentru formarea unui guvern

A.F. 15 februarie 2024 | 00:00 187

Liderul extremei drepte olandeze, Geert Wilders, a declarat miercuri că a adus un nou negociator pentru a media discuţiile privind formarea unui nou guvern, aflate în impas la aproape trei luni după alegeri, informează AFP.

Olanda: Wilders apeleaza la un nou negociator pentru formarea unui guvernGeert Wilders

De la victoria sa surprinzătoare în alegerile din noiembrie, care a trimis unde de şoc în întreaga Europă, Wilders a încercat să ralieze alte partide la cauza sa, cu un manifest sceptic în privinţa schimbărilor climatice, islamofob şi antieuropean.

El spera să formeze o coaliţie în patru, cu partidul liberal VVD, partidul agricol BBB şi partidul centrist Noul Contract Social (NSC), condus de liderul luptei anticorupţie Pieter Omtzigt.

Dar eforturile de a forma o coaliţie cu aceste partide au eşuat săptămâna trecută, când una formaţiunea NSC s-a retras din discuţii, invocând starea finanţelor publice.

"Olanda are nevoie urgentă de un nou guvern. Ţara noastră are probleme majore şi trebuie guvernată", le-a spus Wilders parlamentarilor în timpul unei dezbateri privind impasul negocierilor.

Ultimul negociator, Ronald Plasterk, a renunţat săptămâna trecută, spunând că diferenţele dintre părţi sunt prea mari.

Liderul extremei drepte le-a transmis parlamentarilor că i-a cerut lui Kim Putters, un fost senator laburist care conduce unul dintre cele mai importante comitete consultative ale guvernului, să conducă negocierile.

"Aceasta ar putea fi pârghia necesară" pentru a forma un guvern, a spus el.

"Este o mare dezamăgire să spun astăzi aici că această misiune nu s-a încheiat", a afirmat Wilders, învinuindu-l pe şeful NSC, Pieter Omtzigt, pentru că a părăsit negocierile săptămâna trecută.

Wilders, a cărui formaţiune, Partidul Libertăţii (PVV), a câştigat 37 de mandate la alegerile generale din noiembrie anul trecut, a început noi discuţii cu celelalte partide, dar fără NSC şi cele 20 de mandate ale acestuia, din cele 150 din parlament, nu are nicio şansă să formeze un guvern majoritar.

Liderul de extremă dreapta a avut dezacorduri cu Omtzigt cu privire la părţi ale manifestului său care sunt considerate neconstituţionale, cum ar fi elementele anti-islam, dar şi în legătură cu planul unui referendum olandez privind ieşirea din Uniunea Europeană.

Raportul final al lui Plasterk a sugerat că PVV şi cele două partide rămase la negocieri - VVD şi BBB - au făcut progrese în discuţiile lor.

Dilan Yesilgoz, al cărui partid VVD şi-a pierdut poziţia dominantă după alegeri, le-a spus parlamentarilor că partidul său ar fi gata să formeze o coaliţie cu Wilders "în interesul ţării", citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712