REPLICA ONLINE CONSTANTA

36.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
36.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Olandezii de la Damen vor 500 de mil. de euro de la Șantierul Naval 2 Mai Mangalia

Olandezii de la Damen vor 500 de mil. de euro de la Șantierul Naval 2 Mai Mangalia

Andreea POPA 3 noiembrie 2023 | 00:00 18046

Statul român a angajat cea mai puternică firmă de avocatură din România în soluționarea diferendelor pentru a rezolva problema deosebit de complicată creată de anunțul olandezilor de la Damen privind retragerea din joint venture-ul din Mangalia. Litigiul este cu atât mai serios, cu cât Damen cere României despăgubiri de 500 de milioane de euro pentru rezilierea contractului încheiat în 2018. 

 Olandezii de la Damen vor 500 de mil. de euro de la santierul Naval 2 Mai MangaliaGabriel Zbarcea

Șantierul Naval 2 Mai SA, societate de stat deținută de Ministerul Economiei, a încheiat pe 31 august 2023 un contract de consultanță juridică cu firma de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, potrivit unui raport emis de compania din Mangalia pe 31 octombrie 2023. Chiar dacă motivul acestei asocieri nu este specificat, este vorba, fără doar și poate, despre situația creată de retragerea olandezilor de la Damen din joint venture-ul încheiat în 2018 cu statul român pentru înființarea șantierului Damen Shipyards Mangalia.

Damen a anunțat în luna august că renunță la administrarea șantierului din Mangalia, la care deține 49% din acțiuni, acuzând statul român - acționar majoritar, cu 51%- de încălcarea acordului de asociere. Mai mult, Damen a trimis statului român și o cerere de despăgubire, prin care olandezii cer României daune de 500 de milioane de euro. 

 Olandezii de la Damen vor 500 de mil. de euro de la santierul Naval 2 Mai MangaliaFlorentin Țuca

Valoarea contractului de reprezentare juridică, la secret

Pus în situația de închide singurul șantier naval din proprietatea sa și de a achita daune colosale, de jumătate de miliard de euro, statul a reacționat prin angajarea celei mai puternice firma de avocatură specializate în soluționarea diferendelor.

Echipa de litigii și arbitraje a Țuca Zbârcea & Asociații este probabil cea mai titrată din România în acest domeniu, potrivit ghidurilor juridice internaționale – Chambers & Partners, Legal 500 și Global Arbitration Review (GAR), care plasează Țuca Zbârcea & Asociații în fruntea plutonului firmelor de avocatură specializate în soluționarea diferendelor. Echipa a câștigat, de altfel, premiul „Firma de Avocatură a Anului din România în domeniul: Litigii și Arbitraje”, una dintre cele mai prestigioase distincții conferite de Benchmark Litigation Europe (publicație a Euromoney Legal Media Group).

Suma contractului încheiat de Șantierul Naval 2 Mai SA nu a fost făcută public, dar, pe cât sunt de buni cei de la Țuca Zbârcea & Asociații, pe atât sunt de scumpi. Astfel de reprezentări se plătesc, de regulă, și cu sute de mii de euro, iar în cazul de față vorbim de o speță în care se cer daune de jumătate de miliard de euro.

 Olandezii de la Damen vor 500 de mil. de euro de la santierul Naval 2 Mai Mangalia

decizia Șantierului, privind angajarea firmei de avocatură

Pentru a-și permite cea mai puternică firmă de avocatură în domeniu, Șantierul Naval 2 Mai SA a trebuit să-și rectifice bugetul de venituri și cheltuieli (BVC), după cum se arată într-un raport emis pe 28 septembrie 2023, după aprobarea sa într-o ședință a Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor. 

Șantierul Naval 2 Mai SA avea stabilit pentru anul acesta un BVC care presupunea venituri de 3.070.000 lei și cheltuieli de 3.035.000 lei. Prin angajarea Țuca Zbârcea & Asociații, cheltuielile vor crește semnificativ, iar anul 2023 se va încheia cu pierderi importante pentru Șantierul Naval 2 Mai. Societatea de stat din Mangalia avea ca alternativă însă închiderea șantierului, concedierea a mii de oameni, distrugerea economiei din sudul litoralului și plata unor daune de 500.000.000 de euro. 

 Olandezii de la Damen vor 500 de mil. de euro de la santierul Naval 2 Mai MangaliaȘantierul 2 Mai

Damen Mangalia, cele mai mari pierderi de la înființarea companiei

Damen Shipyards Mangalia a încheiat anul 2022 cu afaceri de 311,2 milioane lei, triplu față de anul anterior, dar și cu cele mai mari pierderi de când s-a înființat această societate, respectiv 83,8 milioane lei, potrivit informațiilor prezentate în premieră de Replica.

Soarta șantierului din Mangalia este acum cât se poate de incertă. Statul român a dovedit dintotdeauna că este cel mai prost administrator cu putință, astfel încât este greu de crezut că va putea prelua rolul de manager al Damen, care se ocupa, în principiu, de aducerea de comenzi la Mangalia. Pe de altă parte, nici olandezii nu au dovedit că pot fi capabili de mari performanțe, iar cea mai bună dovadă sunt cifrele raportate pentru anul 2022. 


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Olandezii vor cumpăra de la statul r*măn și cei 51% la prețul de 1Euro,și cea "mărunțiș" la unii care au drept de semnătură.
0
1
Asta au urmărit olandezi sa-l aduca la faliment cat au fost coreieni am avut de munca toata dobrogea
4
0
Dar de ce nu intreaba nimeni cum lucrarile pe care le-a avut Damen Mangalia au fost facturate de Damen Gorinchem? Nava DeBeers a avut o valoare facturata de +200 mil EUR, iar Damen nu ar fi putut sa o construiasca in niciun alt santier de-al lor.
7
0
Aici se vede puterea unui stat . Vor interveni olandezi cu toate forțele, ma refer statul olandez. Ambasada, guvern etc . Sa vedem ce va face statul roman . Sa nu cumva sa vândă iară suta cu optzeci . Sau sa I a cineva o șpagă și se aranjează tot.
6
0
porcii de olandezi de la Damen , vor primi de la statul roman , mwuie cu spume si k***t in valoare de 500 milioane de euroi ! Golanii astia de olandezi de la Damen au dat in judecata si statul olandez . Natie de nemernici !
14
1
Ce drak va faceti mai Tudose and Co alias PSD, mai Coilacilor si Ciolosilor daca va cer astia spaga data la semnarea contractului ???? Sa dati parandaratul inapoi si cu dobanda aferenta???
7
0
Si cei carea-u privatizat santierul inchisoare pe viata
10
1
Bai dar mare escroc Dammen! După ce ți ft nevasta, îți mananca brânză te scoate și dator că nu i ai trecut numele pe ușă de la intrare! Aduc firme agreate de afara cu 30 $ pe oră iar romanul ia 4$ și se plâng că n au profit? Olandezi sau Golandezi??
16
1
la secret ? Adica plateste ciolanu din maruntisul ramas din suta aia ??? Sau nicu ciuca de la popota ??? Si vreau sa mai stiu cine a luat spaga pt contract ??? Bai voi chiar credeti ca vorbiti cu fraieri ???
13
0
Cine i a pripasit pe acesti nemancati si cine le a cantat in struna ar trebui sa raspunda si sa plaeasca la greu .Toate pitipoancele care au defilat pe la conducere sa plateasca
15
1
Un loc de mutilat oameni. Mii de angajati au suferit tot felul de umilinte,au hamalit si le-a fost facuta sanatatea praf . Cine spune ca romanii au muncit mai putin decat alti navalisti din alte tari,mananca maron cu polonicul. S-a muncit in draci pe salarii al dracului de mici si in conditii de stres oribil. Sefimea din toate timpurile,ca sefimea. Aroganta,dispretuitoare fata de romani. Va fi mai bine? Nu.
18
2
Nepotism, coruptie ... sper sa plateasca statul juma de miliard, sa mai adanceasca gaura pana cade guvernul.
10
3
culmea prostiei este sa ai 51% din actiuni adica actionar majoritar fiind sa dai numele santierului de damen !!! adica statul roman cu pachetul majoritar in buzunar abdica in favoarea unui actionar minoritar ! va dati seama ce spagi s-au dat ???
13
2
Dați-le șantierul moka, că ei asta așteaptă
14
3
consecinte: 1.olanda se va opune intrarii romaniei in schengen( bine ca nu mai este de actualitate) 2.vom fi buni de plata 3.se vor mari salariile bugetarilor
15
0
statul le a dat doar managementul santierului , dar ca actionar majoritar trebuia sa le ceara socoteala olandezilor asa spune legea . dar cu specialistii de alte profesii total in afara navalisticii in CA al santierului numiti politic , cine sa le ceara raportul ? acum statul e bun de plata pierzand pe mana specialistilor .
17
0
striga HOTUL, in 1995 statul se descorosea de santier vanzand tot cu 500 milioane (ce coincidenta) catre hotii de la daewoo, astfel scapau de grecii de la damon, restue este deja istorie, ideea e ca aceste sute de milioane se transfera numai in timpul guvernarilor psd, incepand cu , bombonel, iliescu, tsiklos, akis, oare ce mai face serbam mihailescu?
15
0
Gabi Zbârcea este untip foarte competent si tenace,sper sa se foloseasca si de argumentul real al distrugeri din interior al companiei de catre Ognef Dan Egmond,al contractelor paguboase si sifonari masive de bani ptr a distruge santierul…Gabi verifica si distrugerea intentionata a anumitor servicii interne cu scopul aduceri din extern pe sume colosale ( vexi QA QC), controlul calitatii…
20
0
un jeg de om care a lucrat la santierul naval constanta si care nu stia saa faca nimic
4
0
Dati-l lui Bosanceanu ca sa dea afara 90 % din angajati si sa progite perdonal ca la Constanta
4
5
Bogdan catalin a facut ravagii pe santier in anii acestia ! A furat , a escrocat santierul de bani multi ! 0785309260!
6
1
Dați-le șantier și gata, că asta urmăresc de fapt...
6
1
Olandezii incearca ceea ce au facut si altii inaintea lor. Sa cumpere si apoi sa ne pagubeasca sub diferite pretexte, ca sa aiba ei majoritatea. Multa industrie a pierdut romania in acest mod.
31
4

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510