REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Olandezii de la Van Oord au pus mâna și pe ultimele trei loturi din licitația pentru reducerea eroziunii costiere

Olandezii de la Van Oord au pus mâna și pe ultimele trei loturi din licitația pentru reducerea eroziunii costiere

Ana Maria LIPAN 17 noiembrie 2023 | 00:00 4221

Apele Române, prin ABADL, a atribuit recent contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor componente ale sistemului de protecție costieră în vederea reducerii eroziunii costiere pentru loturile care vizează zonele Costinești, Mangalia-Saturn și 2 Mai. Câștigătorii sunt olandezii de la Van Oord Dredging and Marine Contractors BV, care s-au ocupat și de plaja din Eforie, pentru care au încasat nu ai puțin de 394.956.415.36 lei. Reamintim că licitația pentru aceste trei loturi a fost anulată la sfârșitul lui 2022, întrucât la momentul respectiv au fost depuse numai oferte inacceptabile și/sau neconforme.

Olandezii de la Van Oord au pus mana si pe ultimele trei loturi din licitatia pentru reducerea eroziunii costierefoto cu rol ilustrativ

În vara anului 2022, olandezii de la Van Oord Dredging and Marine Contractors BVD au câștigat contractele pentru reabilitarea litoralului din zonele Olimp, Jupiter-Neptun și Balta Mangalia-Venus-Aurora, valoarea acestora ridicându-se la suma de 200 de milioane de euro. 

Licitația din anul 2022 a fost anulată

Menționăm faptul că termenul de finalizare a lucrărilor privind protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre era decembrie a.c., însă aceasta nu a putut fi respectat, întrucât licitațiile pentru ultimele trei loturi vizate de obiectivul de investiți au fost anulate în iunie și în luna iulie 2022, întrucât au fost depuse numai oferte inacceptabile și/sau neconforme.

Olandezii de la Van Oord au pus mana si pe ultimele trei loturi din licitatia pentru reducerea eroziunii costiereHristu Uzun

La momentul respectiv, potrivit informațiilor noastre, documentațiile pentru caietul de sarcini au fost refăcute, urmând ca loturile să fie, din nou, scoase la licitație. Directorul ABADL, Hristu Uzun a declarat atunci pentru Replica că se vor lua măsuri astfel încât fondurile europene să nu fie pierdute. 

„Facem eforturi maxime pentru a organiza o nouă licitație. Va avea loc, cel mai probabil, după 10 ianuarie. Au rearanjat documentația, astfel încât să nu mai fie probleme”, a precizat acesta. 

Contractul pentru ultimele trei, care vizează zonele Costinești, Mangalia-Saturn și 2 Mai a fost însă atribuit abia recent, deși se estima că licitația va fi reluată la începutul anului 2023. Câștigători sunt tot olandezii de la Van Oord Dredging and Marine Contractors BV, care vor încasa nu mai puțin de 357.504.766 de lei, pentru proiectarea și execuția lucrărilor componente ale sistemului de protecție costieră.  

Olandezii de la Van Oord au pus mana si pe ultimele trei loturi din licitatia pentru reducerea eroziunii costierefoto cu rol ilustrativ

Reamintim că banii de la Uniunea Europeană au fost atribuiți în 2016, timp în care leul s-a devalorizat destul de tare. Valoarea contractului pentru  zona Jupiter-Neptun este de 220.013.079 de lei, pentru zona Balta Mangalia-Venus-Aurora s-au pus la bătaie 415.819.264,4 de lei, iar pentru Olimp 314.059.925,77 de lei. În total, vorbim despre suma de peste 900 milioane de lei, echivalentul a 200 milioane de euro.

Date despre firmă

Van Oord Dredging and Marine Contractors BVD , a raportat în anul 2022 o cifră de afaceri de 46.669.205 de lei, profit în valoare de 12.556.516 de lei, dar și datorii ce se ridică la suma de 58.013.261 de lei. Van Oord îl are în conducere pe Marius Stamate, soțul chimistei Cristina Stamate, din Primăria Constanța, Direcția de Urbanism. Stamate este manager-contractor la compania olandeză Van Oord Dredging and Marine Contractors BV din 2013.

Olandezii de la Van Oord au pus mana si pe ultimele trei loturi din licitatia pentru reducerea eroziunii costierefoto cu rol ilustrativ

De ce este benefic proiectul de reducere a eroziunii costiere

Studiile de specialitate precizează că proiectul ar urma să ocrotească infrastructura socio-economică şi să reducă impactul negativ asupra populaţiei locale cauzate de eroziune pentru următorii 50 de ani. Astfel, proiectul ar urma să protejeze ecosistemele marine din Marea Neagră, Delta Dunării şi zona marină a acesteia, complexul Razelm-Sinoe, plaja scufundată de la Eforie, Nord - Eforie Sud, Vama Veche - 2 Mai, Mangalia, Cap Aurora şi Costineşti - 23 August, prin reducerea riscului de deteriorare şi de pierdere a habitatelor în decursul aceleiaşi perioade.

Olandezii de la Van Oord au pus mana si pe ultimele trei loturi din licitatia pentru reducerea eroziunii costierefoto cu rol ilustrativ

În plus, se aşteaptă ca proiectul să reducă riscul de prejudicii economice şi daune pentru proprietăţile imobiliare, prin stoparea prăbuşirii malurilor; de asemenea, îmbunătăţirea calităţii plajelor şi a apei pentru scăldat din zonă. La finalul proiectului, plajele din România ar urma să devină mai atractive decât cele din Bulgaria, Turcia etc., posibil cele mai atractive şi mai mari din Europa.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ciolacule ești un bou!
0
0
Și ce este rău în această problemă, sunt cei mai buni in branșă
1
0
Uzuneer esti mare bu|angiu
0
0
UZUN & Co. au distrus Mamaia; Sunt niste incompetenti spagari care au marit prea mult plaja si ar trebuie sa mearga la parnaie pentru acest sabotaj national al turismului in Mamaia; plaja e foarte lata si trebuie sa iei troleul ca sa faci o baie-n mare de la faleza statiunii, la linia marii… multa m**e cu lamaie Uzun
2
5
HRISTU UZUN,numai m**e,astia or fi asa de destepti?
1
2
nisipul scos din mare si largit plajele este cenusiu de zici ca e beton
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510