REPLICA ONLINE CONSTANTA

31.8° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
31.8° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

OMS îndeamnă la regândirea mobilităţii în Europa după pandemia de COVID-19

OMS îndeamnă la regândirea mobilităţii în Europa după pandemia de COVID-19

A.F. 17 mai 2023 | 00:00 193

OMS îndeamnă la regândirea mobilităţii în Europa după pandemia de COVID-19: "Trebuie să profităm în mod colectiv de acest moment în timp."

OMS indeamna la regandirea mobilitatii in Europa dupa pandemia de COVID-19

Directorul Biroului Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Hans Kluge, a solicitat luni guvernelor şi partenerilor acestora să regândească transportul rutier şi mobilitatea pe măsură ce lumea revine la normal după pandemia de COVID-19, transmite agenţia Xinhua.

Prin declaraţia sa, Kluge a dat startul celei de-a 7-a ediţie a Săptămânii mondiale a siguranţei rutiere a ONU (UNGRSW).

"Trebuie să profităm în mod colectiv de acest moment în timp pentru a regândi şi a reface mobilitatea pentru bunăstarea oamenilor şi a planetei, acum şi pentru generaţiile viitoare", a spus el.

Potrivit lui Kluge, accidentele rutiere provoacă anual 70.000 de decese şi sute de mii de cazuri de răniri non-letale în regiunea europeană a OMS. Accidentele rutiere ucid mai mulţi copii şi tineri cu vârsta între 5 şi 29 de ani în această regiune decât orice altă cauză unică.

"O nouă viziune asupra mobilităţii ar necesita construirea sau reproiectarea drumurilor şi spaţiilor publice pentru toată lumea, prioritizând accesibilitate şi nevoile de mobilitate ale celor mai vulnerabili la efectele transportului motorizat: copii, femei, persoane cu dizabilităţi şi vârstnici", a spus el.

Condiţia prealabilă a lui Kluge pentru "noua viziune" ar fi creşterea investiţiilor în moduri de transport activ, "cum ar fi mersul pe jos, mersul cu bicicleta şi transportul public, precum şi planificarea urbană care să permită accesul la servicii şi facilităţi aflate la distanţe ce pot fi parcurse cu uşurinţă pe jos sau cu bicicleta".

În contextul în care, conform celor mai recente cifre ale OMS, 70% din populaţia globală va trăi în medii urbane până în 2030, va exista "o creştere a cererii pentru transportul public care să faciliteze deplasarea populaţiilor mari şi în extindere", informează Agerpres.

Kluge s-a arătat încrezător că o "nouă viziune" implementată cu succes în regiunea europeană a OMS va facilita nu doar "mobilitatea şi transportul nou, curat, sigur, sănătos şi incluziv în regiune", ci şi crearea de "străzi suportabile în centrul fiecărei comunităţi".

Săptămâna mondială a siguranţei rutiere are loc în perioada 15-21 mai 2023, cu tema "#RethinkMobility".

Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta şi cu transportul public, astfel încât oamenii să se poată bucura de mobilitate. Această schimbare modală reprezintă una dintre recomandările din Planul Global pentru Deceniul de Acţiune 2021-2030, menţionează www.roadsafetyngos.org.

Săptămâna globală a siguranţei rutiere (UNGRSW) este o campanie bienală găzduită de OMS. Aceasta reuneşte indivizi, guverne, ONG-uri, corporaţii şi alte organizaţii din întreaga lume în vederea creşterii gradului de conştientizare cu privire la siguranţa rutieră şi pentru a face schimbări care să reducă numărul deceselor rutiere, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768