REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.9° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
20.9° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Omul de afaceri Beny Steinmetz scapă de închisoarea din România

Omul de afaceri Beny Steinmetz scapă de închisoarea din România

Virgil STOIAN 4 noiembrie 2023 | 18:29 746

Magnatul israelian Beny Steinmetz scapă de extrădarea în România, în urma unei decizii a Curții de Apel din Cipru care a respins cererea transmisă de Ministerul Justiției.

Omul de afaceri Beny Steinmetz scapa de inchisoarea din RomaniaBeny Steinmetz

Curtea de Apel din Cipru a anulat o hotărâre a unei instanțe inferioare legată de extrădarea în România a omului de afaceri israelina Beny Steinmetz, condamnat în România la cinci ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa, informează agenția Reuters, preluată de News.ro.

Judecătorii completului din Cipru au luat decizia în unanimitate și au dispus eliberarea lui Steinmetz din arest. Mandatul de arestare emis către autoritățile din România fusese respins anterior și de autoritățile din Grecia și Italia.

„O altă instanţă a unui stat european trimite un răspuns răsunător celor care încalcă în mod flagrant drepturile omului şi dispreţuiesc grav orice noţiune de stat de drept. Sunt foarte încântat că mă pot întoarce în sfârşit în ţara mea într-un moment atât de critic pentru Israel”, a transmis Steinmetz, printr-un purtător de cuvânt.

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv pe Benyamin Steinmetz la 5 ani de închisoare cu executare, în decembrie 2020. Condamnarea a survenit în dosarul Ferma Băneasa, israelianul fiind acuzat de procurori că a fost implicat într-un grup infracțional care a urmărit să obțină ilegal drepturi asupra unor terenuri din România.

La sfârșitul lunii august, Steinmetz a fost reținut în Cipru, în baza mandatului de arestare emis de către autoritățile română, dar o săptămână mai târziu a fost eliberat pe cauțiune până când va fi judecată cererea de extrădare.

Prima instanță cipriotă s-a pronunțat pe 11 octombrie, fiind aprobată cererea de extrădare în conformitate cu prevederile Deciziei-cadru 2002/584/JAI. Ulterior, avocații omului de afaceri au făcut apel pe care l-au câștigat vineri.

„Cooperarea judiciară în materia mandatului european de arestare are loc pe cale directă, între autorităţile judiciare române şi străine. Ministerul Justiţiei, în calitate de autoritate centrală, are posibilitatea de a facilita cooperarea şi a făcut-o cu promptitudine când instanţele au solicitat acest lucru. Ministerul Justiţiei îndeplineşte cu promptitudine toate atribuţiile pe care le are în această materie. Ministerul Justiţiei, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor, a sprijinit cu toate datele necesare instanţele cipriote, în vederea oferirii garanţiilor că sunt respectate standardele CEDO în ceea ce priveşte condiţiile de detenţie”, anunţa Ministerul Justiției, după decizia din 11 octombrie.

Ministrul Justiției Alina Gorghiu a anunțat, sâmbătă dimineață, că Italia îl va extrăda în România pe fostul președinte al CJ Neamț, Ionel Arsene, fără să facă nicio mențiune în ce privește eșecul autorităților române din ziua precedentă.

„În ultimele luni, la Ministerul Justiței am demontat un mit, că cei care sunt condamnați în România pot să fugă și să nu-și execute pedeapsa. Astăzi, autoritățile italiene, cărora le mulțumesc, returnează autorităților din România un fugar celebru, Ionel Arsene, fostul președinte al Consiliului Județean Neamț. Justiția așa se face, până la capăt: execuți în penitenciarele românești!”, a spus Gorghiu, potrivit fanatik.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
S-ar putea, mai tarziu, sa se roage sa fie primit de statul roman, chiar si la pushcarie!
0
0

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166