REPLICA ONLINE CONSTANTA

31.3° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
31.3° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

Omul lui Ioan Niculae are parte la contractul de 50 de milioane de euro din Portul Constanța!

Omul lui Ioan Niculae are parte la contractul de 50 de milioane de euro din Portul Constanța!

Replica API 11 aprilie 2022 | 23:27 8325

O asociere condusă de austriecii de la Porr Construct va executa lucrările de 50 de milioane de euro comandate de operatorul Constanța South Container Terminal pentru extinderea platformelor sale din Portul Constanța. Printre beneficiarii banilor se află și o firmă de pază din București reprezentată de un asociat al celebrului Ioan Niculae, miliardarul aflat în prezent după gratii, la Penitenciarul Poarta Albă.

Compania portuară Constanța South Container Terminal SRL a atribuit pe 31 martie 2022 contractul de 50 de milioane de euro pentru extinderea capacităților sale din Portul Constanța. Patronul companiei, sultanul Ahmed Bin Sulayem, nu a trebuit să apeleze la miliardele sale de dolari, ci a accesat fonduri europene pentru investiția din Portul Constanța.

Potrivit documentației de atribuire, este vorba despre ”Execuție lucrări de infrastructură portuară prevăzute prin proiectul “Modernizarea şi dezvoltarea capacităţii portului Constanţa - dezvoltarea infrastructurii portuare în zona de dezvoltare A, MOL II-S Port Constanţa Sud prin extinderea platformei portuare facilitând transportul multimodal” depus în cadrul Apelului pentru îmbunătățirea condițiilor de navigație și dezvoltarea infrastructurii și suprastructurii portuare situate pe rețeaua TEN-T Core (beneficiari publici si privati) proiecte noi de investiții lansat pentru POIM , Axa prioritară 1 Îmbunătăţirea mobilităţii prin dezvoltarea reţelei TEN-T şi a transportului cu metrou, Obiectivul Specific 1.3 (O.S.)”.

Ahmed Bin Sulayem

O singură firmă din Constanța în contractul de 50 de milioane de euro

Durata de execuție este de 18 luni, iar valoarea totală a contractului este de 247.761.163,59 lei, fără TVA.

Câștigătoarea licitației inițiate de operatorul portuar pe 7 octombrie 2021 este asocierea condusă de austriecii de la Porr Construct (reprezentant Mario Kurt Proell), din care mai fac parte Iridex Group Salubrizare SRL București (reprezentant Corneliu Pascu), Elnet Security SRL București (reprezentant Mihai Toma Ionuț Iordache), Sion Solution SRL București (reprezentant Gabriel Șerban) și Pet Communications SRL, singura firmă din Constanța (reprezentant Costanța Suciu).

Dacă despre liderul asocierii, Porr Construct, nu sunt multe lucruri de spus- unul dintre cei mai mari constructori din România, cu afaceri de 850 de milioane de lei în 2021 și circa 1.000 de angajați, mai interesante sunt lucrurile în ceea ce-i privește pe sucontractanți.

Iridex este celebră pentru afacerile cu deșeuri din Constanța, unde operează prin subsidiara din Costinești și controlează aproape toate afacerile cu gunoaie din județ, în timp ce Pet Communications s-a remarcat prin numeroasele sale contracte cu statul, tot în Constanța.

Ioan Niculae

Când Niculae cere falimentul lui Niculae

Cel mai interesant nume este însă cel al firmei de pază Elnet Security din București, societate necunoscută la malul mării. Societatea a raportat pentru anul 2020 afaceri de 37,5 milioane de lei și pierderi masive, de 2,3 milioane lei dar și peste 1.100 de angajați, precum și datorii de 14,8 milioane lei.

Compania este deținută de Mihai Toma Ionuț Iordache, om de afaceri care mai controlează o firmă de pază, Watch & Catch SRL, tot din București, alături de miliardarul Ioan Niculae. Societatea aflată în insolvență din 2015, cu datorii de 21 de milioane de lei la stat, este cea care a cerut și a obținut insolvența clubului de fotbal Astra Giurgiu, patronat de același miliardar Ioan Niculae; o inginerie financiară, prin care Niculae a cerut falimentul lui Niculae.

Omul de afaceri se află acum după gratii la Penitenciarul Poarta Albă, unde ispășește o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru fapte de corupție, în dosarul Interagro.

Portul Constanța

Patronul Constanța South Container Terminal, avere de 14 miliarde de dolari

Revenind la contractul de 50 de milioane de euro din Portul Constanța, compania beneficiară Constanța South Container Terminal SRL este unul dintre cei mai mari operatori portuari și a raportat pentru anul 2020 afaceri de 213 milioane lei și un profit net de 26,5 milioane lei, cu 455 de angajați, precum și datorii de 29,7 milioane lei.

Firma este deținută de colosul DP World, controlat de sultanul Ahmed Bin Sulayem din Dubai, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din lumea arabă și, totodată, unul dintre cei mai bogați oameni de pe planetă, cu o avere estimată l 14 miliarde de dolari.

DP World controlează circa 10% din transportul mondial de mărfuri, cu un rulaj de 70 de milioane de containere.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768