REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Dum., 28 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6804
33.4° Constanța Duminică, 28 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6804
 

OMV a încălcat contractul privatizării Petrom, statul român plătește

OMV a încălcat contractul privatizării Petrom, statul român plătește

Valentina CAMARA 23 decembrie 2022 | 15:39 8614

Mai exact, anul acesta, pe 14 decembrie, Fondul Proprietatea (FP) a vândut 2,85% dintre acțiunile OMV Petrom de altfel și ultimele deținute de către Fond – la prețul de 0,43 lei/acțiunea, cu un discount de 7% din față de prețul din piață.

"Franklin Templeton International Services SRL, în calitate de administrator de fond de investiţii alternative şi administrator unic al Fondul Proprietatea SA, în continuarea anunţului de lansare publicat în data de 13 decembrie 2022, anunţă acordul de a vinde un număr de 1.777.067.726 acţiuni ordinare, reprezentând întreaga deţinere a Fondului Proprietatea la OMV Petrom SA, urmare a finalizării ofertei de plasament privat accelerat", se menţionează într-un raport al FP.

"Petrom nu va încasa nicio sumă de bani ca urmare a tranzacţiei. Sub rezerva decontării Tranzacţiei, Fondul nu va mai deţine acţiuni la Petrom", se mai subliniază în raport.

Erste Group Bank AG şi SSIF Swiss Capital SA au acţionat în calitate de Joint Global Coordinators şi Joint Bookrunners, iar Banca Comercială Română S.A. şi Auerbach Grayson and Company LLC au acţionat în calitate de Joint Bookrunners în cadrul tranzacţiei.

Fondul Proprietatea a anunţat săptămâna trecută că intenţionează să vândă întreaga participaţie pe care o deţine la OMV Petrom, procesul de plasament privat accelerat urmând să fie demarat imediat.

Cu 11 luni în urmă, pe 19 ianuarie, același Fond Proprietatea a vândut 4% din compania OMV Petrom la același preț, de 0,43 lei/acțiune, cu un discount și mai mare, de peste 9%, căci prețul pieței era atunci de 0,47 lei/acțiune.

Misterul tranzacțiilor se adâncește și mai mult odată cu dezvăluirea dirijorilor din umbră. Și pe 19 ianuarie și pe 14 decembrie, tranzacția a fost realizată de Erste Group Bank AG și SSIF Swiss Capital S.A.. Adică, la un capăt se afla banca austriacă Erste împreună cu un partener, iar la capătul celălalt se afla banca BCR, cu acționar majoritar Erste, împreună cu alt partener.

Capitalizarea OMV Petrom, adică valoarea tuturor acțiunilor sale, la data de 15 decembrie 2022 a fost de 28,35 de miliarde de lei.

Vorbim, așadar, de un profit net – doar pe primele 9 luni ale anului – de 9,15 miliarde de lei. Adică mai bine de 1 miliard de lei/lună. Deci o treime (peste 32%) din valoarea acțiunilor este doar profitul la nouă luni, potrivit realitatea.net .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cele doua partide de la putere au vândut România la bucata, au luat șpagă și acum străinii rad de noi
4
1
Cei care au conceput și aprobat acel contract păgubos pentru Petrom și implicit Țara noastră sa plătească.
5
1
Codruta daca ai avea coaie ai baga parchetul european pe fir dar din pacate te doare in c*r de Romania.
7
3
Numa' prostii...!
1
3
Trădarea intereselor naționale!
6
1
Ne au capusat toti, si eu stiu cum, dar, am oule mele!
3
3
Se vede de departe magaria austriecilor, si se vede clar ca este in foma continua fara pic de jena in toate afacerile "magariile cu santaj politic" din Romania! Ruuuusineeee comunitatii europene ca permite asa politica care,din pacate, se pare ca este pe placul vestului!
10
3
Bai , DNA DACA mai exiști autosesizeaza te ce faci, au dormit alții 32 de ani, trezire, ăștia au vanduttttttt taraaaaa, nu a mai rămas nimic al nostru. Nationalizati toate zacamintele
11
0
Rusine prin pensii imense de 30000 de ron pe luna furati Statul prin Legi strambe. Asta e furt pe fata, n
11
1
Nationalizare taticu, asta e solutia, ce a dat moca adrian nastase tre nationalizat. Simplu. Si asa suntem in afara UE. Adica suntem fraierii lor.
11
2
Austria ne da muuie noi primim
10
2
Astea nu sunt infractiuni sau doar mi se pare mie ? in ce tara traim ? in numele libertatii pietei de capital se fura ca la drumul mare; nu ii mai acuzati pe cei de la omv, bancile austriece si fondul proprietatea - ei sunt decat niste hoti ordinari; singurii vinovati sunt parlamentul si guvernul romaniei care au permis pana acum si continua sa permita aceste jafuri de proportii stupefiante; ce altceva sa inteleg decat ca si ei sunt niste infractori ordinari in cardasie cu primii - nu este asa ?
19
1

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436