REPLICA ONLINE CONSTANTA

28° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
28° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

ONU cere Rusiei să predea Ucrainei cea mai mare centrală nucleară din Europa

ONU cere Rusiei să predea Ucrainei cea mai mare centrală nucleară din Europa

Georgiana BOGLEA 13 iulie 2024 | 00:00 104

Război în Ucraina. Adunarea Generală a ONU a adoptat joi o rezoluţie prin care cere Rusiei "să-şi retragă urgent" forţele armate şi personalul neautorizat de la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, cea mai mare centrală nucleară din Europa. De-a lungul războiului, Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că au bombardat centrala şi au distrus liniile electrice.

ONU cere Rusiei sa predea Ucrainei cea mai mare centrala nucleara din Europa

Rezoluţia a fost susţinută de zeci de ţări. Din cele 193 de state membre ale Adunării Generale a ONU, 99 de ţări au votat pentru şi nouă împotrivă, în timp ce 60 s-au abţinut.

Rezoluţia, care nu are caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, prevede de asemenea că Moscova trebuie să înceteze imediat atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Adunarea Generală a ONU şi-a reiterat cererea ca Rusia să oprească atacul asupra ţării vecine şi să se retragă din Ucraina.

Aprobarea a 99 de ţări este de obicei considerată un semnal puternic pentru o rezoluţie în cadrul Adunării Generale a ONU. Cu toate acestea, noua rezoluţie a obţinut un sprijin semnificativ mai mic faţă de cele anterioare care cereau Rusiei să se retragă din Ucraina, unele fiind aprobate cu peste 140 de voturi.

Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, care are o capacitate de aproape şase gigawaţi, a fost ocupată de trupele ruseşti la scurt timp după ce Moscova a lansat invazia în Ucraina, în februarie 2022. Centrala a fost în repetate rânduri ţinta bombardamentelor, stârnind îngrijorare la nivel internaţional cu privire la un posibil accident nuclear.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc că intenţionează să provoace un incident. Din cauza pericolului, centrala a fost oprită în septembrie 2022. 

ONU cere Rusiei să se retragă din centrala nucleară de la Zaporojie
Rezoluţia ONU "solicită încetarea imediată a atacurilor Federaţiei Ruse împotriva infrastructurii energetice critice a Ucrainei, care cresc riscul unui accident sau incident nuclear la toate instalaţiile nucleare ale Ucrainei".

Adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a declarat înainte de vot că scopul rezoluţiei este "încercarea de a promova falsa poveste occidentală cu privire la sursa ameninţărilor la adresa instalaţiilor nucleare din Ucraina". În cadrul Adunării Generale, el a arătat ceea ce susţine că a fi rămăşiţele unei drone ucrainene care ar fi fost folosită pentru a ataca centrala electrică Zaporojie la 7 aprilie. Ucraina a negat că ar fi în spatele atacurilor cu drone la care Polianski a făcut referire.

Rusia a fost izolată din punct de vedere diplomatic de mai multe ori în timpul primului an de război, când aproape trei sferturi din membrii Adunării Generale au votat în mod repetat pentru a denunţa invazia Moscovei în Ucraina şi pentru a-i cere să îşi retragă trupele. Rezoluţia adoptată joi cere din nou Rusiei "să-şi înceteze imediat agresiunea împotriva Ucrainei şi să-şi retragă necondiţionat toate forţele militare".

Adunarea Generală a fost mijlocul de bază al acţiunilor de la ONU referitoare la Ucraina, deoarece Consiliul de Securitate, format din 15 membri, este blocat de Rusia, care deţine dreptul de veto alături de Statele Unite, China, Franţa şi Marea Britanie, conform observatornews.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510