REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.2° Constanța Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
22.2° Constanța Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

ONU: Lipseşte un sistem pentru repatrierea copiilor ucraineni din Rusia

ONU: Lipseşte un sistem pentru repatrierea copiilor ucraineni din Rusia

A.F. 10 octombrie 2023 | 00:00 250

Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) şi-a comunicat luni îngrijorarea privind lipsa unui sistem de repatriere a copiilor ucraineni duşi în Rusia după ce forţele Moscovei au invadat Ucraina, transmite Reuters.

ONU: Lipseste un sistem pentru repatrierea copiilor ucraineni din Rusia

În acelaşi timp, OHCHR a observat că unii din copiii reveniţi din Rusia s-au plâns de modul în care au fost trataţi acolo.

Autorităţile ucrainene afirmă că au identificat şi verificat aproape 20.000 de copii care au fost duşi în Rusia din februarie anul trecut, când invazia rusă a declanşat războiul. Până acum, au fost repatriaţi doar 400 din aceşti copii şi nu se ştie exact câţi au mai fost luaţi din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.

OHCHR "este în continuare serios îngrijorat că nu există un sistem stabilit de reîntoarcere a copiilor ucraineni transferaţi în alte regiuni din teritoriile ocupate de ruşi sau în Federaţia Rusă", a declarat Nada Al-Nashif, adjunctă a înaltului comisar pentru drepturile omului, la Geneva, în faţa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, citează Agerpres.

"Printre copiii care s-au reunit cu familiile după ce rudele lor au mers în Federaţia Rusă pentru a-i găsi, unii au descris cum au suportat violenţe psihologice sau fizice, ori au fost martori la acestea, din partea personalului didactic de acolo".

Rusia a negat de mai multe ori că ia cu forţa copii ucraineni, susţinând că a mutat copii găsiţi în orfelinate sau fără asistenţă maternală pentru siguranţa lor, şi că i-a plasat alături de rude din Rusia de câte ori a fost posibil.

Curtea Penală Internaţională i-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin şi pe comisarul pentru drepturile copilului din Rusia Maria Lvova-Belova, de crimă de război, constând în deportarea ilegală a unor copii ucraineni.

Comisarul ucrainean pentru drepturile omului a cerut comunităţii internaţionale să facă presiuni mai mari asupra Moscovei, pentru a facilita repatrierea copiilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699