REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.4° Constanța Sâm., 20 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6796
25.4° Constanța Sâmbătă, 20 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6796
 

OpenAI lansează instrumente împotriva dezinformării electoratelor din întreaga lume

OpenAI lansează instrumente împotriva dezinformării electoratelor din întreaga lume

A.F. 17 ianuarie 2024 | 00:00 183

Compania OpenAI, creatoarea aplicaţiei ChatGPT, a anunţat lansarea unor instrumente pentru combaterea dezinformării, înainte zecilor de scrutinuri programate anul acesta în întreaga lume, transmite marţi AFP. În SUA, în India, în Regatul Unit sau în Uniunea Europeană, aproape jumătate din populaţia mondială va fi chemată la urne în 2024.

OpenAI lanseaza instrumente impotriva dezinformarii electoratelor din intreaga lume

OpenAI, cu sediul în statul american California, a popularizat inteligenţa artificială, însă a provocat în acelaşi timp îngrijorare privind posibila utilizare a acesteia în campanii de dezinformare, cu scopul de a dirija voturile.

Compania a subliniat că nu va permite utilizarea în scopuri politice a instrumentelor sale informatice, printre care ChatGPT şi generatorul de imagini DALL-E 3.

"Vrem să fim siguri că tehnologia noastră nu va fi folosită într-un mod care poate afecta" procesul democratic, a explicat OpenAI pe un blog, adăugând: "Evaluăm continuu eficienţa potenţială a instrumentelor noastre pentru convingere individuală. Până când vom şti mai mult, nu vom permite oamenilor să construiască aplicaţii pentru campanii politice sau militante".

Forumul Economic Mondial de la Davos, care se va încheia în 19 ianuarie, a avertizat săptămâna trecută că dezinformarea intenţionată sau involuntară cu ajutorul inteligenţei artificiale ar putea "submina legitimitatea guvernelor nou alese".

Temeri privind dezinformarea electorală există de mai mulţi ani, dar accesul publicului larg la generatoare puternice de texte şi imagini agravează mult ameninţarea, după părerea unor experţi.

OpenAI a explicat luni că lucrează la instrumente care pot determina în mod fiabil provenienţa unui text generat de ChatGPT şi dau utilizatorilor posibilitatea de a detecta imaginile create cu ajutorul DALL-E 3.

"La începutul acestui an, vom lansa Coaliţia pentru Provenienţa şi Autenticitatea Conţinutului (acreditările digitale Coalition for Content Provenance and Authenticity - n. red.)", a mai anunţat compania.

Din coaliţia cunoscută ca C2PA vor face parte, printre altele, Microsoft, Sony, Adobe, Nikkon şi Canon.

Concret, în cazul alegerilor din SUA, ChatGPT va răspunde la întrebări redirecţionând utilizatorii către site-uri de internet recunoscute.

"Lecţiile învăţate din această activitate vor sta la baza abordării noastre pentru alte ţări şi regiuni", a arătat OpenAI.

Potrivit creatorilor săi, DALL-E 3 conţine deja mecanisme de evitare a utilizării greşite, pentru a împiedica utilizatorii să genereze imagini ale unor persoane reale, în special ale candidaţilor.

Marile corporaţii americane Google şi Meta au anunţat de anul trecut iniţiative pentru adaptarea utilizării inteligenţei artificiale în campaniile politice, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712