REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Operaţie în premieră naţională, cu robot de chirurgie craniană, efectuată la Spitalul de Neurochirurgie din Iași

Operaţie în premieră naţională, cu robot de chirurgie craniană, efectuată la Spitalul de Neurochirurgie din Iași

Replica API 15 iulie 2021 | 00:00 646

O femeie în vârstă de 68 de ani, care avea o tumoră cerebrală profundă, a fost operată de o echipă de specialişti de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi, cu ajutorul unui robot de chirurgie craniană, intervenţia fiind o premieră naţională, scrie doc.ro.

Sursa foto: Lucian Eva - managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi

Managerul Spitalului Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. N. Oblu" Iaşi, dr Lucian Eva, cel care a coordonat echipa medicală în timpul operaţiei, a declarat că femeia a venit la Unitatea de Primiri Urgenţe acuzând dureri mari de cap şi un sindrom confuzional.

În urma investigaţiilor medicale s-a constatat că femeia avea o tumoră cerebrală profundă. Din cauza localizării, această tumoră părea a fi inoperabilă. Pentru stabilirea unui diagnostic corect a fost necesar un tratament complementar, ulterior fiind decisă utilizarea în timpul operaţiei a unui robot de chirurgie craniană achiziţionat recent.

Potrivit medicului, intervenţia chirurgicală a durat aproximativ o oră şi poate fi considerată un succes.

"Este pentru prima dată când într-un spital din România s-a utilizat această platformă robotizată de chirurgie craniană, Medtronic Stealth Autoguide. Cu ajutorul ei am reuşit să realizăm o intervenţie chirurgicală de mare precizie în vederea stabilirii unui diagnostic corect. Astfel, am stabilit un plan de operaţie performant care ne-a indicat cu exactitate punctul pe unde puteam pătrunde spre zona afectată a creierului, fără a afecta structurile vitale ale acestuia. Operaţia a decurs foarte bine. A fost un real succes", a precizat dr. Lucian Eva.

Acesta a explicat că robotul este un sistem care oferă poziţionare stereotactică, ghidare a traiectoriei şi utilizează mişcări precise pentru a atinge ţinta chirurgicală. De asemenea, poate utiliza în timp real neuronavigaţia. Feedback-ul vizual este primit printr-o interfaţă de computer.

"În cazul unei biopsii cerebrale, când se plasează un electrod sau un cateter în creier, neurochirurgul trebuie să găsească nu numai ţinta chirurgicală potrivită, ci şi cel mai sigur mod de a o atinge navigând printr-o reţea complexă de celule, vase şi reţele neuronale. Creierul fiecăruia pacient este unic. Cea mai bună traiectorie nu este întotdeauna dreaptă, la un unghi perpendicular, ci poate fi o tangentă de 10, 15 sau 30 de grade, ceea ce face operaţia mai complexă. Acest robot ne ajută foarte mult", a arătat medicul.

Robotul de chirurgie craniană Medtronic Stealth Autoguide a fost achiziţionat de Consiliul Judeţean Iaşi, contra sumei de 1,25 milioane de lei, pentru a creşte siguranţa şi a scurta durata de spitalizare, dar şi pentru a reduce complicaţiile pacienţilor. O altă caracteristică este că robotul permite forarea precisă a unei traiectorii chirurgicale chiar şi într-un plan oblic, fapt deosebit de important în neurochirurgie.

Până acum, Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi este singura unitate medicală din ţară care deţine şi utilizează în practica medicală cei mai performanţi roboţi existenţi în lume.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510