REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.1° Constanța Lun., 29 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6805
22.1° Constanța Luni, 29 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6805
 

Operaţiune de salvare a unei balene care a rămas blocată în estuarul unui fluviu din Bretania

Operaţiune de salvare a unei balene care a rămas blocată în estuarul unui fluviu din Bretania

Valentina CAMARA 11 februarie 2023 | 00:00 300

O operaţiune era în curs de desfăşurare pentru a ghida spre mare o balenă cu cocoaşă care a rămas blocată în estuarul unui fluviu din Bretania, în vestul Franţei, au anunţat reprezentanţii asociaţiei care coordonează această misiune de salvare.

Operatiune de salvare a unei balene care a ramas blocata in estuarul unui fluviu din Bretania

Mamiferul marin, ce are o lungime cuprinsă între şapte şi zece metri, a fost văzut joi dimineaţă în apele fluviului Rance, în amonte de o centrală care foloseşte forţa motrice a mareelor şi care separă fluviul de mare, a declarat Thierry Buanic, preşedintele asociaţiei pentru protecţia naturii Al Lark.

"Prioritatea absolută este aceea de a face balena să iasă din estuar", a adăugat el.

Balena a intrat în fluviul Rance profitând de deschiderea unei vane a acelei uzine, aflată în apropiere de oraşul costier Saint-Malo, iar de atunci ea întâmpină dificultăţi în a-şi regăsi drumul spre larg, în pofida mai multor redeschideri ale barajului în cursul zilei de joi.

Deocamdată nu există îngrijorări speciale legate de starea ei de sănătate, potrivit Agerpres.

"Este într-o formă bună, nu pare deloc afectată. Principala problemă este diferenţa de nivel dintre Rance şi mare. Deci, începând din această dimineaţă (vineri - n.red.) de la ora locală 09:00, am deschis larg toate vanele centralei maremotrice", şase în total, care măsoară fiecare 10 metri în lăţime şi 15 metri în înălţime, a explicat Thierry Buanic.

"Nivelul apelor din Rance se va apropia de cel al mării şi, în acelaşi timp, acest fapt creează un curent care duce spre mare, din fluviul Rance spre exterior. Sperăm că balena va urma sensul curentului pentru a reveni în mediul ei natural", a adăugat preşedintele asociaţiei Al Lark.

Deşi se mai întâmplă ca delfini cu lungimi de 2-3 metri să ajungă în acest fluviu, este pentru prima dată când o balenă cu cocoaşă a ajuns în Rance după inaugurarea acelei centrale maremotrice în 1996.

Mai multe asociaţii pentru protejarea naturii participă la operaţiunea de vineri cu ajutorul unor ambarcaţiuni, alături de Jandarmeria maritimă şi de cercetători de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală.

Nu sunt cunoscute prea multe informaţii despre mamiferul marin, "care pare să aibă între 7 şi 10 metri lungime şi ar fi, deci, un exemplar mai degrabă tânăr". "Nu ştim nici dacă este mascul sau femelă", a adăugat Thierry Buanic.

El consideră că nu există nimic extraordinar în faptul că o balenă cu cocoaşă a înotat prin Canalul Mânecii, deşi exemplarele speciei menţionate au tendinţa de a ocoli această zonă din cauza traficului maritim intens, potrivit știripesurse.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513