REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Operatorii doresc închirierea plajelor pe o perioadă de cel puțin 5 ani

Operatorii doresc închirierea plajelor pe o perioadă de cel puțin 5 ani

Virgil STOIAN 8 martie 2023 | 00:00 2419

Patronatul RESTO Constanta s-a întrunit vineri, 3 martie a.c., ora 12:00, în Mamaia, într-o conferință de presă, având ca subiect închirierea plajelor. Așa cum Replica a relatat, nemulțumirile operatorilor economici se axează în principal pe perioada de închiriere a plajelor de doar 2 ani dar și pe timpul destul de scurt pe care îl au pentru a putea pune totul în ordine. Reprezentanții HORA (Organizația patronală a hotelurilor și restaurantelor din România) au depus niște observații împotriva OUG privind procedura de închiriere a suprafețelor de plajă turistică pentru sezoanele estivale 2023-2024.

Operatorii doresc inchirierea plajelor pe o perioada de cel putin 5 ani
Operatorii economici consideră că ”stabilirea unei perioade de închiriere pe doi ani, pe de o parte nu este fundamentată, iar pe de alta va avea repercursiuni negative asupra bugetului ANAR și al statului român, asupra turismului pe litoral și nu în ultimul rând al mediului de afaceri. Din analiza preambulului OUG și a notei de fundamentare nu rezultă niciun argument juridic și real care să conducă la emiterea unei ordonanțe de urgență pentru organizarea licitațiilor pe o perioadă de 2 sezoane estivale. Nu exista nicio motivație reală care să conducă la reducerea perioadei contractuale de la 10 ani (astfel cum au fost încheiate contractele de închiriere anterioare) la 2 ani, nefiind niciun indiciu real în conformitate cu care noul PUZ să fie definitivat în următorii 2 ani.”

Există pericolul ca operatorii economici să nu se prezinte la licitație

Potrivit reprezentanților HORA, există pericolul, dat fiind timpul destul de scurt, ca operatorii să nu se prezinte la licitația pentru închirierea sectoarelor de plajă: ” În prezent suntem la finalul lunii februarie și înca nu s-a definitivat cadrul legal în baza căruia urmează a se desfășura licitațiile în acest an, în contextul în care la mijlocul lunii aprilie plajele trebuie deja predate operatorilor economici care au câștigat licitațiile având în vedere obligațiile acestora în conformitate cu prevederile OUG 19/2006, respectiv ca la data de 1 mai, plaja să fie amenajată și să se asigure serviciile turistice. Apreciem la acest moment că este imposibil ca la începutul lunii aprilie licitațiile să fie finalizate în baza procedurii de licitație cuprinsă în prezentul proiect de ordonanță, care prevede termenele prescurtate față de Codul Administrativ, astfel încât plajele să fie predate la mijlocul lunii aprilie și să devină operaționale la 1 mai. În măsura în care se va emite prezenta ordonanță doar pentru o perioadă de 2 ani, luând în calcul imposibilitatea reală de a preda sectoarele de plajă la mijlocul lunii aprilie este foarte posibil ca pe de o parte, operatorii economici să nu participe la licitație (având în vedere că predarea sectorului de plajă în anul 2023 va fi întârziată), iar pe de altă parte cei ce vor câștiga licitația se vor regăsi în situația de a investi extrem de puțin, având în vedere timpul scurt de amortizare a cheltuielilor.” au transmis aceștia.

Operatorii doresc inchirierea plajelor pe o perioada de cel putin 5 ani

Ce soluții văd operatorii economici

Totuși, operatorii întrevăd unele soluții: ” Având în vedere opinia noastră privind imposibilitatea de finalizare a licitației și predare a sectoarelor de plajă la mijlocul lunii aprilie, solicităm emiterea unei ordonanțe de urgență prin care sectoarele de plaja, atât cele pentru care există PUZ (sectoarele pentru care au existat contracte de închiriere până în anul 2022) cât și pentru cele aflate în continuarea acestora la limita estică să fie atribuite direct către operatorii economici care au avut contracte de închiriere valabile pana în anul 2022, pe o perioadă de minim 5 ani. Învederăm că noile sectoare de plaja au făcut obiectul OUG 56/2022 prin care au fost atribuite operatorilor economici de la limita vestică care aveau contracte de închiriere în vigoare, prin încheierea de acte adiționale. Apreciem că și în prezent se poate emite o ordonanță de urgență, prin derogare de la prevederile art. 333 alin. (5) din Codul administrativ, astfel încât aceste sectoare de plajă, cu suprafața stabilită prin apariția OUG 56/2022 (suprafața sectoarelor vechi la care a fost adiționată suprafața de plajă creată prin înnisipare de la limita estică) să fie atribuite operatorilor economici ale căror contracte de închiriere a acestor suprafețe de plajă au încetat în anul 2022” au încheiat reprezentanții HORA.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O gramada de pesedisti la abdal ,frate ,mama ,tata ,sot ,sotie nu au timpmde verificat dughenele de pe plaje dar au timp de afacerile lor
1
0
Băi ăștia de la ABADL , nu mai încurajați jefuirea r*mânilor prin interpușii voștrii deghizați în "OPERATORII DE PLAJE" . PLAJA ESTE UN BUN NAȚIONAL DE CARE TREBUIE SĂ BENEFICIEM IN MOD GRATUIT TOȚI CETĂȚENII , NU SĂ NE JECMĂNIȚI AȘA CUM.O FACETI DE ATÂȚIA ANI . OPRIȚI JEFUIREA SI NOI REVENI CU DRAG PE LITORALUL r*mÂNESC !
5
0
Cel mai corect și potrivit ar fi ca plajele să fie preluate de primării , acestea să le amenajeze cu dușuri , toalete , puncte sanitare și salvamar , puncte de închiriat șezlonguri și umbrele pentru cei care își permit și doresc aceste servicii , primăriile să c*rățate și să are plajele în fiecare dimineață , fără BEACH BARURI pe plajă , fără OPERATORI DE PLAJE , STOP JEFUIRII TURIȘTOLOR !! Singurii care să aibă dreptul să concesioneze plaje , să fie hotelierii , doar ei să aibă dreptul să amenajeze plaja cu șezlonguri și umbrele care să fie puse la dispoziția turiștilor gratuit , șezlongurile pt hotelier să fie în limita numărului de turiști posibil cazați în hotelul lor și bineînțeles fără să poată subînchiria plaja altor așa ziși OPERATORI cum se practică acum și FĂRĂ BEACH BARURURI PE PLAJĂ !!!!
6
0
Test.O vara fara sezlonguri pe litoral.Si parcari gratuite.Moare cineva?
8
0
popescu ion, stie ca va folositi de imaginea sa????e mai frumos Escu!@!!!
2
1
Ca sa vezi , tot un cocalar comenteaza! Bai Adi, mars la scoala si fa acordul corect dintre subiect si predicat!Parintii dau nu da!
5
0
Sa va iau plajele mizere si șezlongurile infecte pe Cârdan si pe bostanga.numai a branza miroase de la navodari si pana la vama veche.va-n gura de screlozati.
17
0
Ai ba ce mai operatori ,faceți cosoru mare numai pe ciordeala și vrăjeală. Mâncare stricata salari de kko și evaziune cat cuprinde
14
0
Plajele trebuie sa ramana libere si deschise tututor, nu sub stapanirea unor m*******i imputiti care se cred mari dezvoltatori si operatori in turism!
19
0
Pentru toți așa zisi operatori plaja, sa dispăreți dracuuu ,că putem sta la.plaja și fără cotele voastre și acele șezlonguri infecte și vechi de an de zile pe care cereți sute de lei
20
0
"ADI" de ce voi makkedonii credeti ca ce faceti voi se numeste munca ? E doar ciordeala si fala ca sa faceti "residence" si "luxury" cotete pe cimp si mancare reciclata in cirrciumile pe care cu fala le administrati dupa ce dansati pamborea.
18
1
"OPERATORII DE PLAJE" singura dorință a noastră , a consumatorilor ar fi aceea ca plajele să treacă în administrarea consiliilor locale , aceastea să le amenajeze cu dușuri , toalete , puncte sanitare , puncte de închiriat șezlonguri și umbrele și obligatoriu , în fiecare dimineață plaja să fie arată așa cum era odată , singurii care pot lua porțiuni de plajă să fie hotelierii și să le amenajeze cu șezlonguri și umbrele strict pt turiștii cazați la ei .
23
1
Numai frustrati pe aici:))) Care nu au bani nici de troleu dar comenteaza poate le da parintii 5-10 lei:))) La muncaaaaa ca foamea e mareeeee
2
28
Fara adaposturi de oi pe plaja si fara muzica data la maxim...vrem sa ascultam marea...pescarusii...nu tigania cipanilor . Ne-am saturat de sunat la politie ca nu se poate dormi noaptea din cauza galagiei de pe plaja...
25
0
Prefer o plaja salbatica decat una administrata de toti japcangii
26
1
natura este a tuturor, ca inainte, ce se platea? da, dar vestitii oameni de afaceri, din ce sa traiasca? 2-3 luni de sezon si stati dupa aia, cu ea in sus.
19
0
mai bine ar fi sa le inchirieze pe 99 de ani..., sau in propietate...
13
2
Litoralul romanesc a fost și va rămâne o tiganie , pusi pe japca operatorii și servicii de cct, rușine să vă fie păcat de țară asta
23
0
Jegmanti lumea în 2 luni că sa stați voi liniștiți tot anul, ce atâta muzica ce atâta bubuiala.pe.plaja , e cumva club? La plaja asculți marea valurile pescărușii nu muzica voastră de cct, mergeți în Spania Italia și vedeți dacă sunt dughene pe plaja, nu ne mai revenim niciodată, litoralul vostru de ccct sa mergeți voi, aveți noroc cu acele vouchere de va mai vizitează cineva....
24
0
Alouuu hingherys adunati maidanezii din Apele r*mâne , la pușcărie cu ei. Adunătură de lepre și putori infecte ce parazitează plajele de atâta vreme. tot materialul lemnos de pe plaja la foc de 1mai. spor!
16
0
Lasati, ca ne aducem noi sezlonguri si umbrele, bere, apa, suc, gustari, in frigider portabil. Plaja este a naturii, deci a tuturor oamenilor, GRATIS!
30
0
Dar o mwie nu vor? Sa nu se prezinte, sa lase plajele asa ca de la mama natura, libere. Sa vedem, vin sau nu turisti. Ce pe cearceaf direct pe nisip va doare?
31
0
Sa se pricopseasa din sezlonguri cinci ani
25
0
Resto si Corina Martin sa se arunce de pe un pod!
28
0
Tara dorește PLAJA LIBERĂ Cotețe la voi la stană Vara mergi la plajă pentru relaxare nu pentru muzica din cotețe Apa bere sucuri se pot lua de la market sau baruri care nu sânt amplasate pe mijlocul plajelor
40
1

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510