REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Lun., 29 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6805
22.4° Constanța Luni, 29 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6805
 

Oprea a schimbat-o pe Luminița Vlădescu din conducerea Șantierului Naval 2 Mai SA

Oprea a schimbat-o pe Luminița Vlădescu din conducerea Șantierului Naval 2 Mai SA

Andreea POPA 29 iulie 2024 | 00:00 387

Șantierul Naval 2 Mai SA, societatea prin care statul român controlează Damen Mangalia, are o nouă conducere, iar alegerile făcute de Ministerul Economiei sunt surprinzătoare. Astfel, au fost numiți administratori ai companiei de stat Florentina Șușnea, Constantin George Brezoi și Ovidiu Nicolae Neacșu, singura femeie din board-ul șantierului înlocuind-o în ultima clipă pe constănțeanca Andreea Ceaușescu, propunerea inițială a ministerului. Noii administratori au un mandat de 5 luni și misiunea ingrată de a salva ce se mai poate din Șantierul Damen Mangalia, băgat în colaps de olandezi. Precizăm că social democrata Luminița Vlădescu nu se mai află în conducerea companiei.

Oprea a schimbat-o pe Luminita Vladescu din conducerea santierului Naval 2 Mai SALuminița Vlădescu

Adunarea Generală a Acționarilor de la Șantierul Naval 2 Mai SA Mangalia a hotărât în ședința de pe 24 iulie 2024 să ia act de încetarea mandatului administratorilor provizorii Luminița Vlădescu, Gabriela Cătălina Dancu și Emilia Mirela David.

Oprea a schimbat-o pe Luminita Vladescu din conducerea santierului Naval 2 Mai SAOvidiu Nicolae Neacșu

În aceeași ședință, AGA a numit în funcțiile vacantate pe Constantin George Brezoi, Ovidiu Nicolae Neacșu și Florentina Șușnea, cu un mandat de 5 luni și o indemnizație lunară brută de 3.500 lei.

Oprea a schimbat-o pe Luminita Vladescu din conducerea santierului Naval 2 Mai SAdecizia AGA

Contrar așteptărilor bazate pe tradiționala apetență a statului de a numi la șefia șantierului din Mangalia tot felul de incompetenți din PSD, noul Consiliu de Administrație de la Șantierul Naval 2 Mai SA are doar un personaj colorat politic- Constantin George Brezoi, fost membru al Partidului Conservator și fost subprefect de Prahova, pe filiera Victor Ponta - Daniel Constantin.

Oprea a schimbat-o pe Luminita Vladescu din conducerea santierului Naval 2 Mai SA

Ceaușescu de la falimentara Eolica Dobrogea, scoasă în ultima clipă de pe lista administratorilor 

Foarte interesantă este însă schimbarea de ultim moment a unei propuneri de pe lista AGA, care în forma inițială o avea pe constănțeanca Andreea Ceaușescu în locul Florentinei Șușnea. Numirea lui Ceaușescu era atât de sigură, încât ea apare și pe site-ul Șantierului Naval 2 Mai, pe lista CV-urilor noilor administratori.

Oprea a schimbat-o pe Luminita Vladescu din conducerea santierului Naval 2 Mai SA

Ceva s-a întâmplat însă prin guvern, iar ministrul Ștefan Radu Oprea a zburat-o brusc din ecuație pe Andreea Ceaușescu. De profesie expert contabil, ea este managing partner la Ceaușescu & Partners SRL din Constanța, firmă care a oferit de-a lungul timpului consultanță fiscală inclusiv pentru colosul de stat Hidroelectrica. Mai puțin măgulitoare este însă asocierea sa cu unul dintre afaceriștii controversați ai Constanței, Corneliu Dică, alături de care a deținut celebra Eolica Dobrogea SRL, intrată în faliment.

Oprea a schimbat-o pe Luminita Vladescu din conducerea santierului Naval 2 Mai SA

Revenind la noul CA al Șantierului Naval 2 Mai SA se poate spune că ministrului Oprea i-a ajuns cuțitul la os din moment ce a numit administratori care chiar știu cam ce ar trebui să facă în privința Șantierului Damen Mangalia, intrat în insolvență.

Oprea a schimbat-o pe Luminita Vladescu din conducerea santierului Naval 2 Mai SAFlorentina Șușnea

Fostă șefă ANAF și expertă în audit, numită la ROMATSA și firma care deține Damen Shipyards Mangalia

Astfel, înlocuitoarea din ultima clipă a constănțencei Ceaușescu, respectiv Florentina Șușnea, este doctor în economie (2016), managing partner PKF Finconta, una dintre cele mai importante firme de audit și consultanță din România și fostă directoare a Direcției Mari Contribuabili din Ministerul Finanțelor (2008-2009). A fost vicepreședinte al Camerei Consultanților Fiscali din România (2009-2017), este vicepreședinte al Camerei Auditorilor Financiari din România, iar în 2018-2019 a făcut parte din directoratul Hidroelectrica. Din iunie 2024, Florentina Șușnea este și în Consiliul de Administrație al Administrației Române a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA RA.

Oprea a schimbat-o pe Luminita Vladescu din conducerea santierului Naval 2 Mai SA

 

La 64 de ani, Florentina Șușnea este o femeie bogată. Are 7 terenuri în București, Snagov și Comarnic, un apartament, două vile și un spațiu comercial în București, plus încă o vilă în Comarnic.

 

Oprea a schimbat-o pe Luminita Vladescu din conducerea santierului Naval 2 Mai SAdeclarație de avere Susnea Forentina

A declarat bijuterii în valoare de 50.000 de euro și și-a acordat ei înseși un împrumut de 170.000 de euro, ca expert fiscal contabil. A încasat în ultimul an o chirie de 72.589 lei de pe urma unui imobil din București, venituri de 230.606 lei de pe urma firmelor sale, 17.397 lei ca practician în insolvență și 517.261 lei din dividende.

Oprea a schimbat-o pe Luminita Vladescu din conducerea santierului Naval 2 Mai SAdeclarație de avere Susnea Forentina

Șușnea are acțiuni la Hidroelectrica, este asociat și administrator în PKF Finconta SRL, PKF Finconta Consultanță SRL, PKF Finconta HR SRL, Comprest Consus SRL, Finconta Consulting SRL, administratoră la PKF Integra Advisors SRL, PKF Finconta ESG SRL și membru în comitetele de audit de la Unicredit Consumer Financing IFN SA și Unicredit Leasing Corporation IFN SA. 

Oprea a schimbat-o pe Luminita Vladescu din conducerea santierului Naval 2 Mai SAConstantin George Brezoi

Băgat în Guvern de Victor Ponta, a ajuns administrator la Avioane Craiova și supraveghetor la Damen Shipyards Mangalia

Singurul personaj politic din noul CA al Șantierului Naval 2 Mai SA este Constantin George Brezoi, director executiv la Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii din martie 2021. În vârstă de 40 de ani, Brezoi a fost între 2020 și 2021 subprefect al județului Prahova, iar anterior a fost secretar de stat în turism și vicepreședinte al Autorității de Administrare a Activelor Statului (2015-2016), numit din partea PC de către premierul de atunci Victor Ponta. Lucrează din 2008 în aparatul public, unde a ocupat în cea mai mare parte funcții de conducere la Oficiul Teritorial pentru IMM-uri Ploiești. 

Oprea a schimbat-o pe Luminita Vladescu din conducerea santierului Naval 2 Mai SACV Brezoi Constantin

Are o licență în Marketing obținută în 2008 la Spiru Haret, iar în 2010 termină studiile de master în Management educațional și integrare europeană la Universitatea Petrol-Gaze Ploiești, unde soția sa este profesor. Până să ajungă la stat, Brezoi a administrat un chioșc în Giurgiul natal (2005-2006), pentru ca apoi să fie director la fabrica de termopane Montplast SRL Ploiești (2007-2008) și patronul propriei firme de consultanță Bri Solutions SRL Vălenii de Munte (2008-2014). 

În ciuda expertizei sale mai degrabă timide, Brezoi este numit în octombrie 2023 membru în Consiliul de Supraveghere al Damen Shipyards Mangalia SA, cu un mandat până în noiembrie 2026. Măcar din această perspectivă, Constantin George Brezoi ar trebui să fie deja bine familiarizat cu problemele șantierului din Mangalia, pe care statul încearcă acum să-l salveze de faliment.

Oprea a schimbat-o pe Luminita Vladescu din conducerea santierului Naval 2 Mai SAdeclarație de avere Brezoi Constantin

Din iunie 2024, Brezoi este și președintele Consiliului de Administrație de la Avioane Craiova SA. Are un teren în Vălenii de Munte și un apartament în Giurgiu, un Volkswagen Tiguan și 30.000 de lei într-un cont deschis anul acesta la BCR.

Oprea a schimbat-o pe Luminita Vladescu din conducerea santierului Naval 2 Mai SAdeclarație de avere Brezoi Constantin

Ca venituri, Brezoi a declarat pentru ultimul an salarii de 98.850 lei de la Agenția pentru IMM-uri Ploiești, 7.743 lei de la Avioane Craiova SA și 10.987 lei de la Damen Shipyards Mangalia SA, în timp ce soția Alina Gabriela Brezoi a câștigat 139.297 lei de la Universitatea Petrol-Gaze. 

Oprea a schimbat-o pe Luminita Vladescu din conducerea santierului Naval 2 Mai SAȘantierul Damen

Unul dintre cei mai buni specialiști în insolvență, cooptat în conducerea șantierului

Lista noilor administratori de la Șantierul Naval 2 Mai SA este încheiată de Ovidiu Nicolae Neacșu, asociat la Sierra Quadrant, una dintre cele mai importante companii de lichidare, insolvență și restructurare din România. În vârstă de 59 de ani, Neacșu a coordonat cea mai mare insolvență din țară, a colosului ELCEN, pe care a reușit să-l reintroducă în circuitul economic. 

Oprea a schimbat-o pe Luminita Vladescu din conducerea santierului Naval 2 Mai SACV Ovidiu Neacșu

Expertiza căpătată astfel în sute de falimente, insolvențe și reorganizări judiciare s-ar putea dovedi de mare ajutor în administrarea șantierului Damen Shipyards Mangalia, aflat acum în insolvență. Ovidiu Nicolae Neacșu se află la primul job la stat, astfel încât nu există date publice despre averea sa.

Revenind la Luminița Vlădescu, se știe că social democrata a fost viceprimar la Medgidia, înainte de asta a lucrat la CFR Constanța, Secția Linii Medgidia, a fost consilier de credite și șef de secție, dar și contabil.

Oprea a schimbat-o pe Luminita Vladescu din conducerea santierului Naval 2 Mai SALuminița Vlădescu și Felix Stroe

Cum a ajuns Vlădescu în CA al Șantierului Naval 2 Mai?!

Marinela Voivozeanu, fosta purtătoare de cuvânt a CJ Călărași, ajunsă șefă peste noapte la Biblioteca Județeană Călărași, a refuzat postul de membru în CA al Șantierului 2 Mai, după ce Replica a prezentat CV-ul stufos al acesteia. Calitățile extraordinare ale lui Voivozeanu au fost preluate și de presa națională, iar fosta purtătoare de cuvânt a simțit o presiune pe umeri și a considerat, în final, că nu merită să accepte acest post. Așa că fostul ministr al Economiei, Florin Spătaru, a deschis larg brațele în așteptarea altor propuneri, evident, tot pe criterii politice, fiind stabilită ședința AGA a Șantierului 2 Mai în vederea numirii noului membru, în locul lui Voivozeanu. Astfel, Luminița Vlădescu a ajuns în conducerea șantierului.

Reamintim că Șantierul Damen din Mangalia se află oficial în insolvență din mai 2024, cu datorii de 160 de milioane de euro invocate de olandezii care între timp s-au retras din societatea în care statul român deține 51% din acțiuni, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. În paralel, Damen a dat în judecată România și cer daune de 500.000.000 de euro, acuzând încălcarea contractului de asociere încheiat în 2018. 
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513