REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Mar., 30 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6806
22.4° Constanța Marți, 30 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6806
 

Opt analize de rutină care descoperă cancerul înainte de apariția simptomelor

Opt analize de rutină care descoperă cancerul înainte de apariția simptomelor

A.F. 16 decembrie 2023 | 00:00 305

 Cancerul este una dintre cele mai periculoase boli și poate fi adesea dificil de diagnosticat în stadii incipiente. Însă, analizele de rutină reprezintă un instrument vital în detectarea precoce a cancerului, oferind o șansă mai mare de vindecare și tratament eficient.

Opt analize de rutina care descopera cancerul inainte de aparitia simptomelor

Din ce în ce mai multe studii arată că efectuarea analizelor de rutină poate juca un rol crucial în depistarea cancerului înainte că simptomele să devină evidente. Aceste analize pot furniza informații esențiale asupra stării de sănătate a unei persoane, identificând chiar și celule anormale sau modificări care pot indică prezența sau predispoziția către cancer.

Probele de sânge, cele de urină sau țesuturi pentru biopsie sunt analizate în laborator pentru identificarea modificărilor caracteristice cancerului. Aceste probe pot arată prezența celulelor canceroase, proteine sau alte substanțe produse de celulele canceroase. Iată câteva analize medicale folosite pentru depistarea cancerului:

1. Hemoleucograma

Acest test de sânge frecvent folosit măsoară numărul diferitelor tipuri de celule sanguine dintr-o proba de sânge. Cancerele de sânge pot fi diagnosticate dacă anumite tipuri de celule sunt anormale că număr (prea multe sau prea puține). O biopsie a măduvei osoase poate ajută la confirmarea diagnosticului de cancer sanguin.

În general, testele de sânge nu pot spune dacă pacientul are cancer sau orice altă afecțiune necanceroasă, dar pot oferi medicului indicii despre ce se întâmpla în organismul pacientului.

2. Citologia urinară

Examinarea unei probe de urină la microscop poate revela prezența celulelor canceroase care pot proveni de la vezica urinară, ureter sau rinichi. În plus, prezența sângelui în urină poate fi un semn de alarmă al unui cancer din sfera urinară.

3. Testele proteinelor sanguine

Un test care examinează diferitele proteine din sânge (electroforeza proteinelor) poate ajută la detectarea anumitor anormalități ale proteinelor sistemului imun (imunoglobuline) care sunt uneori crescute la pacienții cu mielom multiplu. Alte teste, cum ar fi biopsia măduvei osoase, sunt folosite pentru a confirmă diagnosticul suspectat.

 4. Testele pentru markeri tumorali

Markerii tumorali sunt substanțe produse de celulele canceroase care pot fi detectate în sânge. Dar markerii tumorali sunt produși, de asemenea, și de anumite celule sănătoase din organism, iar nivelele pot fi crescute și în alte afecțiuni necanceroase. Acest fapt limitează potențialul testelor pentru markerii tumorali de a ajută la diagnosticarea cancerului.

Exemple de markeri tumorali sunt antigenul specific prostatei (PSA) pentru cancerul de prostată, antigenul 125 pentru cancerul ovarian, calcitonină pentru cancerul medular tiroidian, alfa fetoproteina (AFP) pentru cancerul hepatic și gonadotropina corionica umană (HCG) pentru tumorile celulelor sexual, cum ar fi cancerul testicular și cancerul ovarian.

5. Testul Papanicolau

Pentru femei, testul Papanicolau  este un instrument important în detectarea cancerului de col uterin. Acesta implică colectarea unor mostre de celule din colul uterin și vagin pentru a identifica modificările celulare anormale care pot indică prezența cancerului. Efectuat regulat, acest test poate identifica precoce modificările celulare și poate facilita intervenția medicală timpurie.

6. Testul de sânge ocult în fecale

Este un test neinvaziv utilizat pentru a detecta sângerări minuscule din tractul digestiv superior sau inferior. Identificarea prezenței sângelui în fecale poate sugera existența unor probleme, cum ar fi polipii, celulele precanceroase, sau chiar cancerul colorectal. Este un test simplu, dar extrem de eficient în depistarea precoce a acestui tip de cancer.

7. Testul PSA (Antigen Specific Prostatic)

La bărbați, testul PSA este utilizat pentru detectarea problemelor prostatei. Deși acest test poate oferi indicii despre sănătatea prostatei, există cazuri în care nivelurile crescute de PSA pot fi rezultatul altor afecțiuni decât cancerul de prostată. Cu toate acestea, poate fi un indicator util pentru identificarea unor probleme potențiale, care pot necesită investigații suplimentare.

8. Testele Imagistice (Mamografie, Tomografie Computerizată – CT, RMN)

Testele imagistice, cum ar fi mamografia pentru cancerul de sân, tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică (RMN) pentru diferite părți ale corpului, sunt utile în detectarea precoce a cancerului. Acestea pot identifica modificări suspecte în structurile interne ale corpului, oferind astfel medicilor o perspectivă mai detaliată asupra eventualelor probleme, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513