REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Orașul de ”15 minute”, între lagăre de prizonieri și concept urban nou

Orașul de ”15 minute”, între lagăre de prizonieri și concept urban nou

Virgil STOIAN 28 aprilie 2023 | 00:00 3116

Un nou proiect de lege stârnește controverse în România. Este vorba despre un concept urban, denumit ”orașul de 15 minute”. Conceptul presupune că drumurile noastre de zi cu zi, cum ar fi drumul până la școală, la magazin sau birou, până în parc sau la o sală de sport, ar trebui să fie scurte. Doar 15 minute sau o scurtă plimbare pe jos sau cu bicicleta. Acest lucru ar implica construirea de noi centre urbane și restructurarea celor existente. Ca de fiecare dată când se propune ceva inedit, adepții teoriei conspirațiilor au sărit imediat spunând că se dorește înființarea unor lagăre de prizonieri, unde oamenii ar fi sclavi, mișcările lor fiind supravegheate și puternic restricționate. În România, există un proiect de lege care face referire la acest concept. Dacă va trece de Parlament, ar implica în viitor construirea de centre urbane după anumite reguli și restructurarea celor existente.

Orasul de ”15 minute”, intre lagare de prizonieri si concept urban nouFoto cu caracter ilustrativ

Din cauza traficului din ce în ce mai aglomerat, Comisia Europeană a elaborat o strategie care are la bază conceptul unui urbanist columbian, profesor la Sorbona, numit ”orașul de 15 minute. Ar fi vorba despre un oraș ”viu”, în care la fiecare 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta de acasă omul să găsească o școală, o grădiniță, un parc, o farmacie sau o piață. Cu toate că ideea pune oamenii în centrul planificării urbane și ușurează viața de zi cu zi, nu toată lumea a fost de acord cu ea. Ca de obicei, au apărut și niște Gică Contra, adepți ai teoriei conspirației, care au avansat diferite supoziții.

Lagăre de prizonieri urbane

Teoriile spun că orașele de 15 minute reprezintă un precursor al unor „lockdown-uri climatice”, niște „lagăre de prizonieri” urbane în care mișcările locuitorilor ar fi supravegheate și puternic restricționate. În aceste lagăre, guvernele le-ar interzice oamenilor să-și folosească mașinile, să mănânce carne sau să călătorească în afara cartierelor.

Orasul de ”15 minute”, intre lagare de prizonieri si concept urban nou

Proiect de Lege privind mobilitatea urbană durabilă

În România, a fost inițiat un proiecte de lege privind mobilitatea urbană durabilă, care a fost adoptat de Senat pe 6 februarie 2023, urmând să ajungă la vot în Camera Deputaților. Prin acest proiect se urmărește folosirea transportului alternativ în detrimentul mașinilor personale, folosirea mașinilor electrice sau a bicicletelor adică micșorarea poluării.

În concluzie, un proiect care în aparență trebuia să fie unul prietenos pentru om, a ajuns ca, din cauza conspiraționiștilor să pară un bau-bau care ne va transforma în sclavi virtuali.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Lagar! Mars marxistilor imputzitzi!Libertatea nu se negociaza!
0
0
Nu mersi. Libertate mea e nenegociabila . Ma plimb cand vreau si unde vreau!
2
0
sa le dau la cioc idiotilor din parlamentul european. Ne iau cu frumuselul ca sa punem botu la vrajeala lor ...sictir ue ....mari tampiti vom fi daca acceptam rahaturile lor
5
0
O lume intr-un tarc . Aste este orasul de 15 min. Pentru confort si servicii aduse la botul calulului , ne vom pierde libertatea. Se inventeaza cuvinte pentru ai infiera pe cei ce nu doresc aceasta schimbare globala si ai face conspirationisti. Si cum mai toate asa zise conspiratii s-au aratat lumii ca au un simbure de adevar il intreb pe acest domn care a scris acest articol . Iubesti tu omule LIBERTATEA ?
9
0
Ptr vergil si simpatizantii - carantina de acum 3 ani a durat vreo 3 luni si a fost aplicata in toate tarile lumii, inclusiv suedia in cele din urma, la recomandarea specialistilor din toata lumea iar la noi a fost cea mai scurta; in israel, germania, australia etc au fost mult mai lungi; este singura solutie rationala cand nu ai informatii si metode de tratament pentru o boala contagioasa noua si ideea este destul de veche; ideea comisiei este buna in principiu; nu te opreste nimeni sa faci inconjorul globului daca asta vrei; problema este ca va lua vreo 100 sau 1000 de ani sa fie implementata daca va fi implementata vreodata si este foarte scumpa iar noi ca tara suntem acum foarte saraci - traim pe datorie, s-ar putea in curand sa nu ne mai imprumute nimeni si sa ajungem din nou la fmi
2
7
Comisia europeana dovedeste inca o data ca este total rupta de realitatea mizerabila din tara asta dar si din alte tari cu proiectul asta utopic care implica niste zeci sau sute de trilioane pe care nu le are; este deja clar de mai mult timp ca la comisa europeana sunt decat niste idioti si incompetenti care nu fac decat sa emita aberatii care ne vor face sa regresam in loc sa progresam, iar viata va deveni mai grea si mai scumpa in loc sa devina mai buna si mai ieftina pentru majoritatea covarsitoare
5
1
Pare o metoda de împiedicare a protestelor de orice fel. Nu iesi din casa nici din țarc , îți ia copilul și casa
7
1
Cand nu ai gradinitza, teren de sport, parc sau mega in cartier de ce draq zici ca îi teoria constipatiei ?
4
7
Si ce alte idei imbecile o sa le mai fete mintea conducatorilor acestei lumi de cacaat?
18
2
Chiar este un lagar de munca! Exact cum a fost acum doi ani cand nu aveai voie sa iesi de tine din cartier. Ati uitat de declaratii si de coduro QR?
21
3

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016