REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Dum., 6 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6874
18.4° Constanța Duminică, 6 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6874
 

Orban: Bugetul alocat schemei de ajutor pentru companii din comerţ şi servicii ar putea fi suplimentat

Orban: Bugetul alocat schemei de ajutor pentru companii din comerţ şi servicii ar putea fi suplimentat

Replica API 12 iunie 2020 | 00:00 1111

Schema de ajutor de stat destinată companiilor din domeniul comerţului şi serviciilor ar putea fi suplimentată, printre beneficiari numărându-se cei care îşi desfăşoară activitatea în mall-uri, a anunţat, joi, premierul Ludovic Orban.

Ludovic Orban

"La Ministerul Economiei, care are o schemă de ajutor de stat pentru companii în domeniul comerţului şi serviciilor, care nu e suficient de bine finanţată, nu are în momentul de faţă decât 40 de milioane, ne gândim să punem rapid în mişcare această schemă, care este funcţională, prin suplimentarea bugetului alocat. De exemplu, putem să folosim schema asta pentru comercianţii care îşi desfăşoară activitatea în mall-uri, care au fost afectaţi şi care au nevoie de capital pentru a-şi reporni activitatea odată cu deschiderea mall-urilor", a afirmat prim-ministrul, în cadrul videoconferinţei "Măsurile pentru relansarea economică a României", organizată de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii.

De asemenea, el a vorbit despre fondurile europene care pot fi utilizate în prezent pentru susţinerea IMM-urilor. Una dintre modalităţile utilizate de Guvern a fost supracontractarea în cadrul programelor în care există o mai mare capacitate de absorbţie a banilor europeni, urmând ca sumele respective să fie relocate de la alte programe.

"În ceea ce priveşte suma care va fi folosită pentru supracontractare, ea va fi folosită pe cele două măsuri de pe POR 2.1 şi 2.2, care toate înseamnă microgranturi sau granturi pentru investiţii pentru companii de diferite categorii: fie cu sume între 200.000 şi un milion, fie cu sume între două milioane şi şase milioane. Sumele alocate aici vor fi de peste 1,2 miliarde şi vor fi disponibile într-un timp relativ scurt. În ceea ce priveşte măsura 2.1 şi măsura 2.2, cu excepţia granturilor de investiţii de două până la şase milioane, care mai necesită o aprobare de la Comisia Europeană, celelalte sunt aprobate şi pentru ele nu mai avem nevoie de aprobare de la nivelul Comisiei Europene", a explicat Orban.

O altă măsură a vizat fructificarea deciziei Comisiei Europene de a permite creşterea flexibilităţii între programe. Potrivit premierului, prin această modalitate a fost disponibilizat un miliard de euro pentru scheme de susţinere prin granturi a IMM-urilor, program care va fi derulat prin Ministerul Economiei.

"Este vorba de un program care va cuprinde trei piloni. Un pilon vor fi granturile pentru capitalul de repornire pentru acele domenii care au fost grav afectate de criza COVID, gen HORECA, transportul de persoane, în special transport internaţional de persoane, industria spectacolului. Aici vom aloca o sumă de 350 de milioane de euro pentru granturi care să fie la dispoziţia IMM-urilor, practic capital de lucru pentru repornirea activităţii, bani care vor putea fi folosiţi pentru achitarea furnizorilor, pentru diferite cheltuieli care sunt necesare pentru buna desfăşurare a activităţii companiilor. De asemenea, o sumă de 550 de milioane va fi alocată unei scheme de granturi către IMM-uri, pentru susţinerea investiţiilor în câteva domenii pe care încă nu le-am definitivat, dar le discutăm, pe care noi le considerăm prioritare, unde există potenţial de dezvoltare. De asemenea, vom aloca o sumă de bani şi către acele SRL-uri, fără angajaţi, cum se numesc ele, în care administratorul este plătit din dividende. Avem un mare număr de astfel de mici companii care folosesc acest sistem şi încercăm să dăm un semnal de susţinere şi către aceste mici companii pentru care vom aloca 100 de milioane de euro", a spus premierul, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
473464012
5/49
191411341337
joker
152522311710