REPLICA ONLINE CONSTANTA

29.2° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
29.2° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Orban: Să ne asigurăm că memoria victimelor Holocaustului rămâne demnă şi neîntinată de încercări de rescriere a istoriei

Orban: Să ne asigurăm că memoria victimelor Holocaustului rămâne demnă şi neîntinată de încercări de rescriere a istoriei

Replica API 10 octombrie 2020 | 00:00 1423

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri că onorarea victimelor Holocaustului este o datorie fundamentală a statului român, dar şi un semn de normalitate, care arată că ţara noastră a învăţat din lecţiile secolului trecut.

Ludovic Orban

"Datoria noastră, la 79 de ani de la tragediile care au marcat istoria României, este de a ne asigura că memoria victimelor Holocaustului din România rămâne vie, demnă şi neîntinată de încercări de rescriere a istoriei şi că poporul român rezistă tentaţiilor populismului, cinismului rasist şi xenofob, fundamentalismului şi extremismelor de variate forme care pun în pericol valorile democratice şi umane", a spus Orban la ceremonia de marcare a 79 de ani de la începerea deportării evreilor din România în Transnistria, organizată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel".

El a subliniat că ziua de 9 octombrie "ne aduce în fiecare an în memorie o tragedie istorică şi umană pe care nu trebuie să o lăsăm nicio clipă în uitare".

"Cu 79 de ani în urmă, persecuţiile contra comunităţii evreieşti din România au intrat în cea mai gravă etapă a lor: deportarea în Transnistria. Sute de mii de evrei din Basarabia, Bucovina şi Transnistria au fost smulşi din casele lor, deportaţi în marşuri ale morţii, expuşi unor condiţii degradante şi distructive, decimaţi de boli, foame şi abuzuri fizice, victime ale unui regim care a exprimat cele mai negre prejudecăţi şi forme de inumanitate pe care le cunoscuse România până atunci. A fost nevoie de decenii pentru ca adevărul acelor ani, în care evrei, dar şi romi deopotrivă şi-au pierdut viaţa, să fie recuperat şi rostit cu responsabilitate, respect şi pietate într-o Românie democratică, devenită capabilă să condamne crimele regimului dictatorial şi să iasă din ipocrizia regimului comunist", a afirmat Orban, scrie Agerpres.

Premierul a arătat că istorici, lideri de opinie naţionali şi internaţionali, organizaţii civice au scos la lumină, după 1989, această "pagină neagră" din istoria ultimului război mondial şi din istoria României. De asemenea, el a indicat că regimul comunist a amânat, timp de decenii, dezvăluirea deplină a acestui adevăr dureros, iar după căderea lui Nicolae Ceauşescu au existat tentative de ascundere sau de minimizare a tragediei.

"Eforturile intelectuale şi civice, remarcabile în ultimele două decenii, pentru studierea şi cunoaşterea Holocaustului în ţara noastră au dat roade. Ele au plasat această tragedie, la care România de atunci a participat, pe harta memoriei noastre. Acest lucru nu înseamnă că, pe acest teren al memoriei, totul a fost făcut, deoarece memoria se cere mereu împrospătată, păstrată vie cu atât mai mult atunci când este vorba de episoade istorice cu caracter de genocid, care au văzut negarea dreptului însuşi la viaţă a unor întregi comunităţi umane. Uitarea Holocaustului nu trebuie permisă tocmai în numele grijii, al responsabilităţii esenţiale de a nu îngădui repetarea unor astfel de tragedii", a mai spus Ludovic Orban.

El a apreciat contribuţia Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România de a aduce în atenţia tinerilor Holocaustul şi a felicitat Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", la împlinirea a 15 ani de la fondare, pentru activitatea de cercetare, de recuperare ştiinţifică a adevărului despre Holocaust, dar şi pentru contribuţia constantă în combaterea rasismului, xenofobiei şi antisemitismului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Esti un bozgor si tac-tu a fost securist ! Liberalii pwlii !
3
0

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436