REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Lun., 2 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6840
19.4° Constanța Luni, 2 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6840
 

Ordinul de reconfirmare al lui Iliescu în funcția de rector nu a fost publicat în Monitorul Oficial

Ordinul de reconfirmare al lui Iliescu în funcția de rector nu a fost publicat în Monitorul Oficial

Mirela PASCAL 2 septembrie 2024 | 00:00 443

Cu girul Ministerului Educației, rectorul Universității Ovidius Constanța, Marcel Iliescu, a  fost reales pentru un nou mandat, prin vot secret. Pe 10 iunie, Marcel Iliescu s-a bătut cu el însuși, pentru că nimeni nu a avut curajul să intre în cursă, dat fiind faptul că se cunoaște, deja rezultatul, iar celui care a vrut să intre pe câmpul de luptă, în speță Dănuț Epure, i s-a pus frână, candidatura fiindu-i respinsă. După alegeri, Epure a sesizat Ministerul Educației, aducând în atenția ministrul o serie de așa-zise abuzuri care ar fi avut loc la cea mai mare instituție de învățământ superior din Constanța. Degeaba! Deca a emis ordinul de reconfirmare a rectorului Iliescu, pe 2 iulie a.c., însă documentul ridică câteva semne de întrebare. Nu a fost publicat în Monitorul Oficial și nu are ștampila instituției, ci doar o semnătură, fără nume. În urma unei solicitări transmisă de cotidianul Replica, în baza Legii 544/2022, privind liberul acces la informațiile de interes public, Ministerul Educației nu a oferit prea multe detalii, confirmând, doar că a fost emis ordinul. De asemenea, ministrul nu consideră că nu e de interes public poziția pe care o are referitoare la acuzațiile din sesizarea transmisă de fostul rector Epure, după alegerile din 10 iunie.

Ordinul de reconfirmare al lui Iliescu in functia de rector nu a fost publicat in Monitorul OficialLigia Deca și Marcel Iliescu

Dan Epure, a cărui candidatură la alegerile pentru poziția de rector a fost respinsă de comisia din cadrul Universității Ovidius, a sesizat Ministerul Educației, în repetate rânduri, cu privire la neregulile din cadrul instituției de învățământ superior. Sesizarea a fost transmisă înainte ca Ligia Deca să semneze ordinul de confirmare a lui Iliescu în poziția de rector. 

Ca să înțelegeți cum au stat lucrurile și cum s-au derulat alegerile în cea mai mare instituție de învățământ superior din Dobrogea, vă reamintim câteva aspecte. 

În noiembrie 2023, a fost adoptată Carta Universității Ovidius din Constanța de către Senatul UOC. Acest document a fost înaintat către Ministerul Educației și înregistrat cu nr. 32626 din data de 20.11.2023. Pe data 17.11.2023 Dan Epure a înaintat o sesizare în atenția Ligiei Deca prin care solicita analiza prevederilor contrare Legii 199/2023 prezente în Carta Universității Ovidius din Constanța. Pe 15 decembrie 2023 a fost înaintat avizul favorabil, sub rezerva preluării unor observații. Printre aceste observații se află și cea prin care: „Se impune reformularea art. 71 referitor la ocuparea funcțiilor/structurilor de conducere din cadrul instituției în sensul eliminării condiției privind calitatea de cadru didactic și de cercetare titular, pentru conformare la prevederile art.131 (9) lit. b), art. 134 (4) din Legea nr 199/2023 și art. 94 (3) din Cartă”.

Ordinul de reconfirmare al lui Iliescu in functia de rector nu a fost publicat in Monitorul Oficial
Din textul citat anterior reiese în mod indubitabil faptul că această observație are un caracter imperativ, avizul fiind emis sub condiția punerii în acord a Cartei cu conținutul observației, astfel încât aplicarea sa nu este facultativă sau lăsată la latitudinea universității, deoarece prevederea respectivă încalcă legislația în vigoare. În consecință conducerea UOC era obligată să modifice acest articol.

Ordinul de reconfirmare al lui Iliescu in functia de rector nu a fost publicat in Monitorul Oficial
În încheierea documentului mai sus menționat este reiterată ideea că „potrivit art. 15 alin. (4) din Legea nr. 199/2023, Carta universitară nu poate conține prevederi contrare legislației în vigoare, aceste fiind nule de drept”.

Dat fiind faptul că mai marii UOC nu aduceau în atenția Senatului modificările ce trebuiau aduse Cartei în urma avizului favorabil sub rezerva preluării unor observații, în data de 12.01.2024 Epure a înaintat o plângere prealabilă înregistrată la Ministerul Educației, prin care atrăgea din nou atenția asupra faptului că prevederile Cartei UOC în ceea ce privește alegerea funcțiilor de conducere nu respect normele legale. În ianuarie 2024 (la 45 de zile de la emiterea avizului) cerea comunicarea variantei finale a Cartei universitare, reformulată conform observațiilor Ministerului Educației. De asemenea, se reiterează faptul că potrivit prevederilor art. 15 alin. (4) din Legea învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare, Carta universitară nu poate conține prevederi contrare legislației în vigoare, aceste fiind nule de drept.”.

Ca urmare a acestei solicitări,  pe 5 februarie 2024, Universitatea Ovidius din Constanța a comunicat varianta finală a Cartei, variantă care fusese aprobată în data de 11 ianuarie 2024 prin HS nr. 6.

Ordinul de reconfirmare al lui Iliescu in functia de rector nu a fost publicat in Monitorul OficialUniversitatea Ovidius

Varianta modificată preia toate observațiile Ministerului Educației, mai puțin cele din art. 71 referitoare la ocuparea funcțiilor/structurilor de conducere. Astfel, este modificat alin. 1 al acestui articol fiind eliminată condiția ca structurile de conducere să fie alcătuite din cadre didactice titulare și se modifică de asemenea alin. (2) care stabilește că au dreptul de a candida la o funcție de  conducere aleasă cadrele didactice și de cercetare care se bucură de exercițiul drepturilor electorale depline în cadrul universității. Însă alin. 4 stabilește că sunt membri cu drepturi electorale depline (dreptul de a alege și de a fi ales) în cadrul UOC cadrele didactice și de cercetare titulare și acest text se regăsește în conținutul Cartei.

Observația realizată de Ministerul Educației în aviz se referă foarte clar la art. 71 în integralitatea sa și impune eliminarea totală a condiției privind calitatea de cadru didactic titular. Însă pentru a da impresia de conformare la cerințele avizului, conducerea UOC a modificat alin. 1, dar a introdus în alin. 4 calitatea de titular ca o condiție pentru a avea drepturile electorale (de a alege și a fi ales) depline. Deoarece candidatura este condiționată de existența drepturilor electorale complete, iar acestea presupun calitatea de titular, printr-o inferență simplă rezultă că nu poți candida dacă nu ești titular. Ca atare este evident faptul că nu a fost respectată observația sub rezerva căreia s-a dat avizul favorabil, și cu rea voință s-a menținut condiția respectivă, deși Ministerul Educației solicitase în mod expres eliminarea acesteia.

Ca urmare a comunicării noii variante a Cartei, care păstrează interdicția de a candida pentru cei care nu sunt titulari, Epure a înaintat în data de 08.02.2024 către Secretar de Stat Gigel Paraschiv, o sesizare prin care solicita punctul de vedere al Ministerului Educației pe o serie de aspecte legate de această speță. La această sesizare nu a primit niciun răspuns.

Deși au existat toate aceste sesizări, plângeri prin care i s-a adus la cunoștința Ministerului Educației că respectiva Carta UOC nu respectă recomandările obligatorii din avizul ME, și că aceasta încalcă practic prevederile legale, nu s-a luat nicio măsură. Oare acest aspect nu poate determina suspiciunea privind o relație de complicitate tacită între conducerea UOC și Ministerul Educației?

După alegeri, Epure a sesizat ministerul

După alegerile de la Ovidius, unde Marcel Iliescu a fost reconfirmat rectorul universității, Epure, a cărui candidatură a fost respinsă, a înaintat către Ministerul Educației în data de 17.06.2024 o plângere înregistrată cu nr. 17907, prin care semnala toate aceste nereguli și solicitam invalidarea procesului-verbal de validare a alegerilor.

Ordinul de reconfirmare al lui Iliescu in functia de rector nu a fost publicat in Monitorul Oficialcandidatura lui Epure respinsă

Deca a emis ordinul de reconfirmare a rectorului Iliescu, dar nu a fost publicat în Monitorul Oficial

În ciuda acestor aspecte, Ministerul Educației a emis ordinul de confirmare a rectorului Universității „Ovidius” din Constanța.

Ordinul de reconfirmare al lui Iliescu in functia de rector nu a fost publicat in Monitorul Oficialordinul privind confirmarea lui Iliescu în funcția de rector, neștampilat

Ordinul a fost semnat pe 2 iulie, însă, după cum se vede și în documentul de mai sus, acesta nu are ștampila Ministerului Educației. Mai mult, nu a fost publicat nici în Monitorul Oficial, după cum ne-a transmis directorul Monitorului Oficial, Adriana Costescu.

Ordinul de reconfirmare al lui Iliescu in functia de rector nu a fost publicat in Monitorul OficialDirectorul Adriana Costescu confirmă că ordinul nu a fost publicat în Monitorul Oficial

Ce să înțelegem din asta? Cine acoperă fărădelegile de la Universitatea Ovidius? Este sau nu Dan Iliescu rector la Ovidius, din punct de vedere legal? Sunt întrebări care ar trebui să și le adreseze și organele competente. 

Ministerul Educației zice că nu sunt de interes public concluziile pe care le-a tras în urma sesizării lui Epure

Cât despre petiția transmisă de Epure și modul în care aceasta a fost soluționată, Ministerul Educației nu a dorit să ne răspundă, deși am formulat cere în baza Legii 544/2022 privind liberul acces la informațiile de interes public. Ministerul Educației consider că nu este de interes public poziția ministrului Ligia Deca cu privire la acuzațiile aduse de Dan Epure conducerii Universității Ovidius. „Conform OG nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, cu modificările și completările ulterioare, modul de soluționare a petițiilor vizează doar părțile implicate, cu alte cuvinte, nicio altă persoană fizică sau juridică în afară de petent nu este în măsură să intre în posesia informațiilor privind modul de soluționare a petiției. De altfel, OG 27/2002 reglementează fără echivoc faptul că răspunsurile se comunică petiționarilor și nu altor persoane. Mai mult, dreptul de petiționare presupune prelucrarea de date cu caracter personal, informații exceptate de la accesul public”, ne-a răspuns Ministerul Educației. Un răspuns sec, transmis în aproape o lună de zile de la data transmiterii solicitării.

Ordinul de reconfirmare al lui Iliescu in functia de rector nu a fost publicat in Monitorul Oficialrăspunsul sec al Ministerului Educației

În concluzie, avem o Românie Educată prin indiferențe și interese... obscure. O Românie Educată cu profesori violatori, cu elevi deloc merituoși, dar cu burse de merit, defavorizând studioșii cu medii peste 9, avem o Românie Educată cu profesori și note 5 la examenul de Titularizare, o Românie Educată unde profesorii aleargă după funcții și sporuri de milioane de lei la salarii... În realitate, avem doar un proiect care s-a dorit a revoluționa învățământul românesc, proiect la care a participat și însăși ministra Ligia Deca, ca membră a comisiei care a redactat proiectul „România educată”. 

Ordinul de reconfirmare al lui Iliescu in functia de rector nu a fost publicat in Monitorul OficialLigia Deca

Din păcate, avem drum lung de parcurs până la o reformă a învățământului, drum pe care sperăm să nu-l mai parcurgem cu cel mai slab ministrul al Educației pe care l-a avut România vreodată!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa i ia baza o data sa plece din orasul asta ca ne am saturat de sarlatani ca ei
1
0
E mare mason si mare b ou.
2
1

REPLICA


LOTO

6/49
3841593934
5/49
23163718935
joker
173541444516