REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.9° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
20.9° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Organizaţia umanitară Medici fără frontiere, 50 de ani de la înfiinţare

Organizaţia umanitară Medici fără frontiere, 50 de ani de la înfiinţare

Replica API 23 decembrie 2021 | 20:23 620

Medici fără Frontiere (Médecins Sans Frontieres) este o organizaţie medicală umanitară internaţională, creată la 21 decembrie 1971 la Paris de către un grup medici şi jurnalişti francezi, potrivit https://www.msf.fr. Timp de cincizeci de ani, Médecins Sans Frontičres acordă asistenţă medicală populaţiilor a căror viaţă sau sănătate sunt ameninţate, în Franţa sau în străinătate: în special în caz de conflicte armate, dar şi de epidemii, pandemii, dezastre naturale sau chiar excluderea de la îngrijire.

Medicina într-un context precar se află în centrul activităţii Médecins Sans Frontieres, care poate oferi o gamă largă de îngrijiri: consultaţii, internări, intervenţii chirurgicale, îngrijiri psihologice, îngrijiri medico-nutriţionale etc. MSF poate oferi, de asemenea, asistenţă materială şi de sănătate pentru a îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale persoanelor afectate de o criză.

Echipele MSF reunesc profesionişti din domeniul sănătăţii, logisticii şi administraţiei de zeci de naţionalităţi diferite, expatriaţi sau angajaţi local. După o evaluare a nevoilor populaţiilor, acestea acordă asistenţă în conformitate cu etica medicală şi principiile acţiunii umanitare. Imparţialitatea este fundamentul misiunii Médecins Sans Frontieres. Îşi distribuie ajutorul fără discriminare, acordând prioritate persoanelor aflate cel mai imediat în pericol.

Pe baza activităţilor sale şi a realităţii observate în teren, MSF raportează intervenţiile sale. Ea comunică public despre soarta populaţiilor cu care intră în contact informează despre amploarea, eficacitatea sau obiectivele eforturilor de ajutorare.

Medicii fără Frontiere acţionează într-un spirit de neutralitate şi nu ia parte în cazul unui conflict armat. Cu toate acestea, acesta poate fi chemat să denunţe şi să critice în mod public obstacolele din calea asistenţei sale umanitare şi încălcările convenţiilor internaţionale. Garanţia autonomiei şi independenţei asociaţiei sunt înrădăcinate în finanţarea acesteia, oferită de generozitatea donatorilor săi privaţi. În Franţa, în 2020, 99% din resursele MSF erau de origine privată.

Pentru a-şi desfăşura activităţile, MSF a dezvoltat structuri esenţiale pentru practicarea unei acţiuni umanitare independente şi de calitate: acestea sunt dedicate furnizării misiunilor sale, reflecţiei critice asupra practicilor în domeniu sau accesului la medicamente adecvate.

Médecins Sans Frontieres este prezentă în peste 70 de ţări din întreaga lume, cu peste 90 de operaţiuni de asistenţă medicală. Are peste 41.000 de angajaţi în fiecare an, potrivit https://www.msf.fr. Médecins Sans Frontieres este alcătuită din 5 centre operaţionale (Paris, Barcelona, Atena, Bruxelles, Geneva, Amsterdam) care lucrează cu 23 de secţiuni partenere din întreaga lume pentru a lansa operaţiuni de ajutor medical umanitar. În anul 1999 a primit Premiul Nobel pentru Pace, potrivit știripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166