REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Dum., 21 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6797
23.4° Constanța Duminică, 21 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6797
 

Până când trebuie folosiți banii de pe cardul de energie? Suma rămasă se pierde

Până când trebuie folosiți banii de pe cardul de energie? Suma rămasă se pierde

A.F. 27 octombrie 2023 | 21:10 36898

Românii vulnerabili au primit, anul acesta, ajutor de la stat pentru a-și putea achita facturile la energie sau gaze. Însă beneficiarii trebuie să știe că banii rămași necheltuiți după data limită stabilită de către autorități se vor pierde!

Pana cand trebuie folositi banii de pe cardul de energie? Suma ramasa se pierde

Sprijinul acordat populației vulnerabile pentru compensarea prețurilor la energie este de 1.400 lei și este acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel: 

  • 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023; 
  • 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023. 

Atenție! Cardurile alocate ambelor tranșe se pot folosi până la data de 27 decembrie 2023 inclusiv, sprijinul neputând fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.

Cine sunt beneficiarii

Pot beneficia de ajutoarele pentru facturile la energie/ încălzirea locuinței următoarele categorii de persoane vulnerabile: 

  • pensionarii cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și cu venituri lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei; 
  • pensionarii cu pensie de invaliditate, cu venituri lunare realizate mai mici sau egale cu 2.000 lei; 
  • persoanele (copii și adulți) încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri proprii lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei; 
  • familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare; 
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare. 

În cazul în care la un loc de consum domiciliază sau au reședința mai mulți beneficiari de sprijin, ajutorul pentru compensarea prețului la energie se acordă o singură dată pe loc de consum, cu condiția ca locul de consum să coincidă cu domiciliul/ reședința beneficiarului de sprijin. 

Ce pot plăti românii cu cardul de energie 

Românii pot achita facturile la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire. 

Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare. 

Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei. 

Plățile se fac prin mandat poștal. Nu se pot efectua mai mult de 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin. 

Plăţile vor fi făcute prin cititoare optice cu care vor fi dotaţi poştaşii, iar banii pentru ajutorul de încălzire vor ajunge la oameni până pe 20 februarie. 

Cum se face plata cu cardul de energie 

Sunt trei modalități de plată: cu ajutorul postașului, la oficiul poștal sau online pe site-ul Poștei Române. 

1. La orice subunitate a Poștei Române sau la poștașul care a sosit la domiciliul beneficiarului. 

2. Se completează plata prin mandat poștal, către contul furnizorului de energie (ori al asociației de proprietari/locatari). 

3. Se primește dovada plății, pe care este scrisă suma rămasă după efectuarea plății, valoarea plății/plăților efectuate și furnizorul/furnizorii către care s-a efectuat plata 

Concret, beneficiarii vor putea plăti online cu cardul de energie. Ei vor accesa aplicația informatică prin introducerea seriei cardului de energie și vor face plățile cu ajutorul celor trei documente necesare, cartea de identitate, cardul de energie și factura de la furnizorul de energie, scrie antena3.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bună ziua !Cum pot băga cardul de energie și gaze să mi se tragă bani din cot ?
0
0
S a prelungit data pana la care sunt valabile cardurile, adică pana în martie 2024.
3
0
Ar fi foarte, foarte, foarte bine că acest ajutor, cea de a doua tranșă să poată fi folosită și la începutul anului următor, termenul să fie prelungit.
0
0
1Raspuns de atâta !Adresa de Facebook nr.telefon CIOLACU ministrul cu creierul creț.Datil afara.Ne omoară după o viață de muncă și nopți nedormite .
1
0
Cardul de energie ar trebui folosit în lunile de iarna.
2
0
Mie nici nu mi la încărcat acum a doua tranșe..
0
0
Era bine sa fie utilizat pina in februarie
2
0
Se poate plati si in avans cu carul deoarece mie mia vnit in octobrie si mai sint 2luni si se expira .astept un rasluns e la dv.mulrumesc .
4
7
A primit cineva răspuns la toate întrebările astea????
1
0
consumul din Decembrie nu se mai poate plăti în Ianuarie? Normal așa ar trebuii pentru că dacă sunt valabile pina în Decembrie noi Gazu și electricitatea le plătim cu o luna în urma
5
2
Buna ziua. Ma numesc DIMA VERA CONSTANȚA EREMIA MOVILA NR 17.VA ROG FRUMOS Spuneti_mi NOI ADICĂ SOȚUL MEU SI SOACCRA MEA CARE AU BENEFICIAT DE PRIMA TRANSA DE BANI, A DOUA TRANSA CIND MAI BENEFIAZA DE EA. ÎN CO TESTUL ÎN CARE CARDUL DE ENERGIE ESTE VALABIL DOAR PINA PE 27 DECEMBRIE. SOȚUL ESTE CU GRAD DE HANDICAP PERMANENT, SOACRA ARE O PESIE DE 1200 RON. AM SUNAT, AM ÎNTREBAT LA POSTA NIMENI NU SIE NIMIC. VA ROG UNDE POT AFLA UN. RĂSPUNS CONCRET?
2
5
Din păcate nu pot plăti transport lemne nici manipulare marfa. Ar trebui sa car eu lemnele. Sa descarc 1 camion. Cu dizabilități.
1
0
Nu am primit banii pentru a doua tranșă. Sun mereu ,stau ore întregi să îmi răspundă și când raspunde cineva nu stiu care e situatia..
0
3
Nici macar nu l-am primit ce sa folosim imediat e gata anul si sînt persoana cu handicap grav am sa scriu la bucurești M
1
0
Acesta nu este un ajutor...pentru pensionari...este hotie pe fata! Am avut numai probleme...cu cardurile parintilor! Nu am reusit ca cheltuiesc banii din prima transa...caci am primit cardul tarziu ...iar a doua transa nu stiu cand o sa mai primeasca! Am facut ancheta sociala si nu am primit nici-un raspuns! Pacat...de saracii pensionari!
0
4
Sânt niște hoți
2
0
Eu nu am primit cardul (primul card) deoarece poștașul mia spus că nu mil da deoarece soția este plecata la fica mea in Italia ptr a avea grija de nepotul nostru, am făcut mai multe sesizări dar nu s-au luat în considerare, ce mai pot face?
3
1
Întârzie foarte mult facturile,termen de plată 26 octombrie, si nici acum nu a venit factura, pe aplicația Electrica furnizare sau posta romana, nu se poate plati, cei de făcut,
2
3
Eu nu am folosit cardul la prima tranaa ,acum cel eal 2 insecte brie na venit ,aau pune banii dea 2 transa pe primul .audaxia nam cheltuit primatransa nu-mi mai da deloc acum a doua oara ,nu răspund la info telefon deloc vineri am stat 1 ora la telefon
1
1
Nu am primit tranșa a doua deși sunt eligibil. Am trimis ancheta socială dincare rezultă ca locuim doar 2 persoane și nu am primit nici un răspuns. Ce mai pot face ?
0
5
Se poate plăti și gazele de la asociație pentru că eu am rămas în urmă cu întreținerea..m-ar ajuta foarte mult.. adică Dna. de la asociație să-mi de-a la mâna o chitanță precum că pot plăti și o parte din gaze.. pentrucă la unele asociați sau dat așa ceva dar la asociația mea m-au trimis la primărie.. vă rog frumos dacă puteți să-mi dați un răspuns.. mulțumesc...
0
7
NU AM PRIMIT TRANȘA A DOUA, SANT ELIGIBIL DAR NU AM CU CINE SĂ VORBESC, LA NUMARUL DE TELEFON 0319966, DACĂ RASPUND 10 ÎȚI SPUN ÎN 10 FELURI, NU SE RASPUNDE LA ACEST NUMAR DE TELEFON, STAI CU ORELE, O BĂTAIE DE JOC PENTRU MAI MULȚI PENSIONARI, VĂ ROG DACĂ SUNTEȚI DE BUNĂ CREDINȚĂ, SĂ MĂ AJUTAȚI, VĂ DAU TOATE DEMERSURILE ȘI ACTELE CARE LEAM DEPUS LA POSTA, VĂ DAU ȘI UN NR DE TELEFON, 0756489403, POATE MĂ AJUTAȚI, MULȚUMESC MULT???
0
5
Bună ziua! Încerc sa cumpăr de contravaloarea cardului lemne de foc iar Dedeman nu are de 2 luni.Cand se vor găsi? Frigul se apropie iar cardul expira.La ce sa.l mai folosesc? Nu sunt mulți furnizori de combustibil lemnos care au contract cu posta.M.am interesat în diverse locuri în jud.Brasov.Poate mai da cineva lămuriri, altfel se vor pierde.Multumesc!
0
1
Valabil până la 27.12.2023?dar oare cei din conducere știu că eu și mulți alții că mine ne vin facturile la gaz cu 2 luni in urmă?(sunt și cu gazul și energia la Enel) căldura abia acum merge ...vor rămâne bani pe card...nu pot fi recunoscătoare pentru acest ajutor, nu-mi este de ajutor...ai milă Doamne
1
0
Cum să plătesc energia termică dacă unde locuiesc caldura incepe din noiembrie ?? Ăsta înseamnă s-ă dau banii înapoi !!! Așa ne ajută guvernanții ???
2
0
Păi guvernanții ăștia nu știu că in Decembrie e abia la început iarna??..Așa vor ei să strângă cele 8 miliarde la buget,luând înapoi ceea ce le-a dat r*mânilor vulnerabili(drept AJUTOR)??..Asta se numește PROSTEALĂ pe față făcută de CIOLACU și haita lui.
6
0
Tare mult au dat nu le mai ajunge lor sa fure
7
3
De ce numai 8 plati
2
3

REPLICA

LOTO

6/49
15382943810
5/49
38202113924
joker
218171712