REPLICA ONLINE CONSTANTA

36.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
36.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Pancreatita cronică: cauze, simptome, tratament, diferența față de forma acută

Pancreatita cronică: cauze, simptome, tratament, diferența față de forma acută

Replica API 14 iulie 2020 | 18:16 1260

Pancreatităa cronică reprezintă inflamația pancreasului, fiind o afecțiune care nu se vindecă și care nu se ameliorează. Ea se agravează în timp și duce la daune permanente la nivelul pancreasului. În cele din urmă, pancreatita cronică va afecta capacitatea pacientului de a digera alimentele și de a produce hormoni pancreatici.

Cauze pancreatită cronică

Pancreatita cronică este, din păcate, o boală progresivă, pe termen lung, din categoria afecțiunilor inflamatorii. Este o boală a pancreasului, care duce la distrugeri permanente în ceea ce privește structura și funcționarea acestui organ, scrie doc.ro.

Pancreasul este localizat în abdomen, în spatele stomacului și sub cutia toracică. Acest organ este specializat în producerea unor enzime și a unor hormoni importanți, care ajută la descompunerea și la digerarea alimentelor. El produce și insulină pentru a regla nivelul de zahăr din sânge.

Pancreatita cronică este, de obicei, o complicație a episoadelor recurente de pancreatită acută. Această complicație poate duce la distrugeri permanente în interiorul pancreasului.

Există numeroase cauze ale pancreatitei cronice. Cea mai frecvența este abuzul de alcool pe termen lung, iar specialiștii spun că aproximativ 70% dintre cazurile de pancreatită cronică sunt asociate cu un consum excesiv de băuturi alcoolice.

Alte cauze ale pancreatitei cronice:

Bolile autoimune - cele care debutează atunci când organismul atacă, în mod fresit, celulele și țesuturile sănătoase din corp.

Un canal pancreatic îngust - acesta este tubul care transporta enzimele de la pancreas către intestinul subțire.

Un blocaj al canalului pancreatic - fie din cauza unor calculi biliari (numiți și pietre ale vezicii biliare), fie din cauza unor calculi intraductali la nivelul pancreasului.

Fibroză chistică - este o altă cauza a pancreatitei cronice; fibroză chistică este o boală ereditară care determina acumularea de mucus în plămâni.

Factorii genetici - mutațiile genetice ce există din cauza fibrozei chistice ori alte tipuri de anomalii la nivelul genelor pot fi o altă cauza ce duce la pancreatită cronică. Există chiar o formă a bolii numită pancreatită ereditară (boală se transmite în familie, iar asta înseamnă că există două sau mai multe rude apropiate din familie care au un istoric medical de pancreatită).

Nivelul mare de calciu în sânge (condiție numită hipercalcemie) - poate fi una dintre cauzele acestei boli a pancreasului.

Un nivel mare de trigliceride (grăsimi) în sânge - această condiție mai este numită hipertrigliceridemie.

Există o formă de pancreatită cronică autoimună, în care sistemul imunitar al pacientului atacă pancreasul.

În unele cazuri, nu există o cauza cunoscută pentru care ia naștere pancreatită cronică. În această situație, vorbim despre pancreatită cronică idiopatică, iar cele mai multe cazuri - când vorbim despre formă idiopatică - se dezvoltă la pacienții cu vârste între 10 și 20 de ani și la persoanele de peste 50 de ani.

Simptome pancreatită cronică

Cei mai mulți pacienți cu pancreatită cronică se confruntă cu durere în zona superioară a abdomenului, deși se poate întâmplă că unii pacienți să nu aibă nicio durere.

Însă uneori durerea se poate răspândi spre spate, se poate agrava odată ce persoană mănâncă sau bea, iar în cele din urmă durerea devine constanța, debilitanta.

În unele cazuri, durerea abdominală dispare pe măsură ce boală se agravează, însă se întâmplă rareori. Alte simptome ce indică pancreatită cronică sunt:

• greață

• vărsături

• scădere în greutate

• diaree

• scaune cu aspect uleios ori gras

• scaune de culoarea pământului galben ori scaune deschise la culoare.

Cele mai frecvente semne și simptome în pancreatita cronică sunt, așadar, durerea abdominală severă, care poate uneori să radieze înspre spate, și greață și vărsăturile, care apar cel mai adesea în timpul episoadelor de durere intensă.

Pe măsură ce pancreatita cronică progresează, iar capacitatea pancreasului de a produce sucuri digestive se deteriorează, pot să apară și simptome precum: scaune cu miros neplăcut și cu aspect uleios, balonare, crampe abdominale, flatulență. În cele din urmă, pancreasul nu va mai putea să producă deloc insulină, ducând la instalarea diabetului de tip 1.

Alte simptome, pe lângă durere, pot fi: malabsorbtia alimentelor, ceea ce duce la scăderea în greutate sau la diaree, diabet, greață, vărsături, febra, creșterea ritmului cardiac.

Tratamentul pentru pancreatită cronică

Formă cronică de pancreatită poate fi greu de tratat, fiind o adevărată provocare. Medicul va încerca să calmeze durerea și să amelioreze problemele nutriționale și metabolice care rezultă în urmă pierderii funcției pancreasului. Tratamentul implică mai multe paliere, în funcție de severitate:

Schimbări necesare în stilul de viață - pacienții trebuie să ia anumite măsuri, cum ar fi: să renunțe la consumul de alcool (pentru că distrugerile pancreasului să nu se accelereze) și să renunțe la fumat.

Controlul durerii - tratamentul ar trebui să se axeze nu doar pe calmarea simptomelor de tipul durerii, ci și pe tratarea depresiei, care este o consecință frecvența a durerii cronice.

Administrarea de insulină - tratamentul cu insulină va deveni o parte importantă a tratamentului pancreatitei cronice, pentru tot restul vieții pacientului.

Intervenția chirurgicală - medicul poate recomandă mai multe tipuri de intervenții chirurgicale, pentru a trata cazurile mai grave de pancreatită cronică - de exemplu:

chirurgia endoscopică,

rezecția pancreasului (o parte a organului este îndepărtată chirurgical),

pancreatectomie totală (printr-o operație, pancreasul este îndepărtat în totalitate);

transplantul autolog de celule pancreatice (aceste celule vor funcționa în ficat, după ce sunt injectate în venă porta, și vor produce insulină).

Ce diferențe există între forma acută și forma cronică a pancreatitei

Pancreatita acută apare subit și poate să aibă drept rezultat complicații care pun viață pacientului în pericol. Chiar și așa, cei mai mulți pacienți - aproape 80% - se recuperează complet. Pe de altă parte, pancreatită cronică este de regulă rezultatul unor distrugeri pe termen mai lung ale pancreasului, din cauza consumului de alcool. Formă cronică a pancreatitei este marcată de durere severă și de pierderea funcției pancreatice.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510