REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mar., 23 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6799
24.9° Constanța Marți, 23 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6799
 

Papa Francisc afirmă că declaraţiile sale despre 'marea Rusie' se refereau la cultura rusă

Papa Francisc afirmă că declaraţiile sale despre 'marea Rusie' se refereau la cultura rusă

A.F. 5 septembrie 2023 | 00:00 220

Papa Francisc a declarat luni că atunci când a evocat "marea Rusie" într-un discurs pronunţat luna trecută, care a stârnit indignare în Ucraina, s-a referit la bogata tradiţie culturală a Rusiei, relatează AFP.

Papa Francisc afirma ca declaratiile sale despre 'marea Rusie' se refereau la cultura rusaPapa Francisc

Într-un discurs video adresat unui grup de tineri catolici adunaţi într-o biserica din Sankt Petersburg pe 25 august, papa Francisc le-a spus acestora că "sunt moştenitori ai marii Rusii: marea Rusie a sfinţilor, a domnitorilor, marea Rusie a lui Petru cel Mare, a Ecaterinei cea Mare, a acelui mare imperiu iluminist, de mare cultură şi mare umanitate".

Cuvintele papei care lăudau istoria Rusiei au fost criticate de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev, Oleg Nikolenko, care a considerat că apără "imperialismul rus".

"Nu mă gândeam la imperialism când am spus asta, vorbeam despre cultură", a spus papa luni, la bordul avionului care îl aducea înapoi la Vatican la sfârşitul unei călătorii în Mongolia.

El le-a spus jurnaliştilor care îl însoţeau că mesajul său este acela că tinerii ruşi ar trebui să-şi "îmbrăţişeze moştenirea".

"Cultura rusă este de o mare frumuseţe şi profunzime, iar problemele politice nu o reduc la nimic", a mai spus el. "Ei au cunoscut ani politici întunecaţi, însă moştenirea rămâne", a mai spus suveranul pontif, citează Agerpres.

Papa Francisc face apel în mod constant la pace în Ucraina, deşi în primele luni după invazia rusă din februarie 2022 a atras critici pentru că nu a calificat Moscova drept agresor.

La începutul acestui an, el a numit un cardinal de rang înalt pentru a încerca să negocieze pacea în Ucraina, care de atunci a vizitat Moscova şi Kievul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699