REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Papa Francisc, în vizită în Belgia şi Luxemburg la sfârşitul lui septembrie

Papa Francisc, în vizită în Belgia şi Luxemburg la sfârşitul lui septembrie

A.F. 22 mai 2024 | 00:00 85

Papa Francisc se va deplasa în Belgia şi în Luxemburg între 26 şi 29 septembrie, a anunţat luni Vaticanul, la mai puţin de două săptămâni după ce se va întoarce dintr-o epuizantă călătorie de 12 zile în Asia, informează AFP.

Papa Francisc, in vizita in Belgia si Luxemburg la sfarsitul lui septembriePapa Francisc

Papa, care la 87 de ani trebuie să facă faţă unei stări de sănătate în declin, va efectua o vizită "în Luxemburg pe 26 septembrie şi în Belgia între 26 şi 29 septembrie, deplasându-se în oraşele Bruxelles, Louvain şi Louvain-la-Neuve", a precizat Vaticanul într-un comunicat.

El răspunde astfel favorabil la invitaţia universităţilor catolice din Louvain, în Flandra (KU Leuven), şi din Louvain-la-Neuve, în Valonia (UCL).

KU Leuven, fondată în 1425, va celebra 600 de ani de existenţă în anul universitar 2024-2025. Omoloaga sa francofonă, UC Louvain, creată în Belgia francofonă în urma acerbelor dispute lingvistice din anii 1960, se va alătura acestor celebrări.

În Belgia, ultima vizită a unui şef al Bisericii Catolice a avut loc în 1995, când Ioan Paul al II-lea a călătorit la Bruxelles pentru beatificarea părintelui Damien (canonizat între timp).

Această vizită a lui Francisc va avea loc în contextul în care Biserica Catolică este sub lumina reflectoarelor în Belgia, unde episcopii şi-au reînnoit în decembrie scuzele şi solicitarea unei anchete independente după noi mărturii care au readus în atenţie scandalul copiilor luaţi de lângă mamele lor cu complicitatea unor călugăriţe în vederea adopţiei, în secolul trecut.

Practica viza de obicei tinere necăsătorite, uneori victime ale violului sau incestului, ai căror părinţi doreau să ascundă sarcina. Aceştia intrau în contact cu ordine religioase care la rândul lor aveau legături cu familii care doreau să adopte un copil.

Papa Francisc - care nu a mai călătorit în străinătate timp de un an - a avut în ultimele luni o sănătate din ce în ce mai fragilă, ceea ce l-a obligat să renunţe la mai multe angajamente.

De la alegerea sa în 2013, acesta a efectuat deja 44 de călătorii în străinătate, ultima fiind la Marsilia, în sudul Franţei, în septembrie 2023.

Jorge Bergoglio, care se deplasează în prezent într-un scaun cu rotile, a suferit recent de probleme la genunchi, şolduri şi colon, şi s-a confruntat dificultăţi respiratorii.

În pofida unei operaţii majore la abdomen în 2023, papa nu ia niciodată vacanţă şi continuă să se supună unui ritm intens, deşi în ultimele luni a fost nevoit să facă concesii, până la a-şi anula deplasarea la Dubai pentru COP28 în decembrie din cauza unei bronşite.

O stare de sănătate care face cu atât mai ambiţios turneul său planificat pentru prima jumătate a lunii septembrie la marginile Asiei şi Oceaniei, care îl va duce în Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est şi Singapore - cel mai lung în cei 11 ani de pontificat, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677