REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.9° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.9° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Paracetamolul, nerecomandat pacienților cu hepatită C

Paracetamolul, nerecomandat pacienților cu hepatită C

Replica API 19 ianuarie 2021 | 00:00 1343

Hepatita C este o afecțiune infecțioasă a ficatului, cauzată de virusul hepatic C, care se transmite prin sânge. Pacienții diagnosticați cu hepatită C ar trebui să respecte o serie de indicații și recomandări făcute de medic, pentru a preveni apariția leziunilor la nivelul ficatului.

Sursă foto: Shutterstock

Una dintre recomandările oferite pacienților diagnosticați cu hepatită C constă în evitarea unor medicamente, printre care și acetaminofenul (n.r. paracetamol). Paracetamolul solicită foarte tare și un ficat sănătos, iar atunci când vine vorba despre un ficat infectat cu virusul hepatitic C (VHC), lucrurile se complică, scrie doc.ro.

Paracetamolul este adesea folosit pentru tratarea durerilor de cap, a durerilor musculare și a altor simptome specifice răcelii. Acest medicament nu se ia pe baza de rețeta de la medic, așa că oricine poate urmă un tratament pe baza de paracetamol, fără a primi în prealabil indicațiile unui specialist.

Luat în doze normale, paracetamolul nu prezintă niciun risc. Însă dacă paracetamolul nu este luat în acord cu indicațiile de pe prospectul medicamentului, iar doză zilnică recomandată este depășită, ficatul întâmpină probleme în procesarea să și astfel apar problemele de natură hepatică. Acest lucru se întâmplă și în cazul tratamentului îndelungat pe baza de paracetamol. Luat pe o perioada mai lungă, acetaminofenul nu mai poate fi procesat în mod adecvat de către ficat, așa că începe să se depoziteze la nivelul ficatului. Acumulările formate afectează bună funcționare a celulelor hepatice.

Pacienții sănătoși care depășesc doză de acetaminofen recomandată de specialiști riscă să aibă probleme cu ficatului, poate chiar să sufere de insuficientă hepatică. Au existat cazuri de pacienți sănătoși care au avut nevoie de transplant de ficat în urmă unei supradoze de acetaminofen.

În cazul persoanelor diagnosticate cu hepatită C, riscul la care acestea se expun urmând un tratament pe baza de paracetamol este și mai mare.

De pildă, doză maximă recomandată de paracetamol pentru un pacient sănătos este de 3,250 mg pe zi. Asta înseamnă în jur de 6 tablete de 500 mg în decursul a 24 de ore. În cazul pacienților cu hepatită C însă, 3,250 mg de acetaminofen pe zi înseamnă supradoză. De aceea, pacienții bolnavi de hepatită C nu trebuie să ia paracetamol fără recomandarea medicului întrucât riscurile la care se expun aceștia sunt foarte mare. Medicul gastroenterolog este cel în măsură să spună pacientului dacă are voie să ia o cantitate redusă de paracetamol sau nu.

Substanțele active din paracetamol care sunt dăunătoare ficatului se regăsesc și în alte medicamente precum calmantele sau medicamentele pentru dureri. De aceea, este foarte important că pacientul cu hepatită C să citească prospectul medicamentelor pe care le ia. Ideal ar fi că, odată ce primește diagnosticul de hepatită C, pacientul să nu mai ia medicamente fără recomandarea medicului specialist, pentru a se asigura că nu își pune ficatul în pericol.

Consumul de alcool este complet interzis în timpul tratamentului cu paracetamol, fie că ai sau nu ai hepatită C. Atât acetaminofenul, cât și alcoolul sunt procesate de ficat, ceea ce înseamnă că acest organ este suprasolicitat și poate avea probleme din cauza acestei combinații, chiar dacă este un ficat sănătos.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016