REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Păreri împărțite despre testarea antidrog a elevilor în școli

Păreri împărțite despre testarea antidrog a elevilor în școli

Victor ROTARU 30 august 2023 | 00:00 1606

Autoritățile sunt în alertă, după tragedia din 2 Mai, în care un șofer drogat a curmat viața celor doi tineri, și încearcă să stopeze fenomenul consumului de droguri care în ultima vreme a căpătat amploare în rândul tinerilor. Acum, Guvernul ia în calcul posibilitatea testării elevilor pentru consumul de droguri, în școli, iar măsura nu este văzut cu ochi buni de către elevi, Ariana Dudună, Președintele Asociației Elevilor din Constanța, a declarat pentru Replica faptul că în alte stat, această metodă a încurajat consumul altor tipuri de droguri. Pe de altă parte, Marius Nistor, Președintele Federației Sindicatelor Spiru Haret, este de părere că autoritățile trebuie să facă tot ce le stă în putință pentru a combate consumul de droguri. 

Pareri impartite despre testarea antidrog a elevilor in scoli

Se anunță noi reguli în anul școlar ce stă să înceapă. În urma finalizării anchetei Corpului de Control al ministerului, privind accidentul din stațiunea 2 Mai, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat că se analizează posibilitatea testării antidrog a elevilor de către personal medical, în școli. Ariana Dudună, Președintele Asociației Elevilor din Constanța, a declarat pentru Replica faptul că, oricât de mult și-ar dori ministrul Afacerilor de Interne să testeze antidrog copiii, acest lucru este puțin realizabil, având în vedere faptul că există unități de învățământ care nu au personal medical: „Există deja țări care au implementat deja acest tip de teste antidrog în școli, o procedură separată de procedurile penale care deja există, care ar fi făcută de specialiștii medicali din școli, asistenți de la cabinetele medicale școlare, medicii de acolo. Multe școli nu beneficiază, nu toate școlile au personal medical în școală. Concluzia generală în țările în care s-a aplicat deja acest tip de testare antidrog în scoli este că introducerea acestor teste nu reduce în mod clar consumul de droguri, ba chiar în anumite studii se arată că încurajează tinerii să consume alte tipuri de substanțe, uneori mult mai periculoase, precum etnobotanicele, care nu sunt detectate de acele teste.” 

Pareri impartite despre testarea antidrog a elevilor in scoli

Dudună: Nu cred că ar trebui ca școala să suplinească rolul organelor de anchetă penală

Legat de cum vor fi afectați elevii de aceste testări antidrog, Președintele Asociației Elevilor din Constanța a transmis că aceștia ar putea să treacă printr-o traumă, chiar o umilire: „Nu este clar care vor fi factorii de identificare al unui copil care se consideră că ar consuma astfel de substanțe, nu este clar cine identifică aceste lucruri. Trebuie să ai mare grijă pentru că dacă cineva consideră că este anormal ca un copil să fie agitat în bancă, dar copilul respectiv pur și simplu este doar agitat, și este supus unei testări antidrog, e umilit în fața colegilor, dar copilul respectiv nu consumă astfel de substanțe, vorbim de o traumă, de o umilire a copilului respectiv. Din punctul meu de vedere ar trebui să se ocupe organele de justiție, pentru că ele sunt abilitate, ele știu cum trebuie gestionată o astfel de situație. Nu cred că ar trebui ca școala să suplinească rolul organelor de anchetă penală. Nu mi se pare o măsură oportună.” 

Pareri impartite despre testarea antidrog a elevilor in scoliAriana Dudună - Președintele Asociației Elevilor din Constanța

Nistor: Autoritățile ar trebui să-și facă mai simțită prezența

Marius Nistor, Președintele Federației Sindicatelor Spiru Haret, a transmis pentru Replica faptul că această măsură este una bine-venită, însă, ar trebui să respecte mai mulți factori: „Consumul de droguri trebuie combătut cu cea mai mare fermitate. Vedem în momentul de față care sunt efectele traficului de droguri, consumului de droguri și autoritățile ar trebui să-și facă mai simțită prezența, mai ales în astfel de situații și medii. Personalul medical ar trebui să aibă calificarea necesară și ar trebui bine-înțeles și aparatura de rigoare și categoric vor trebui implicați și părinții în așa ceva. Nu înseamnă să testezi toți elevii dintr-o unitate de învățământ, pentru că așa ceva nu se practică nicăieri. Doar dacă există suspiciune și cu informarea familiei în prealabil. Sunt de acord cu orice măsură care poate să combată acest flagel, dar măsura trebuie să fie dispusă într-un cadru legal, cu cooperarea familiilor elevilor și numai în situația în care există suspiciune.” 

Pareri impartite despre testarea antidrog a elevilor in scoliMarius Nistor - Președintele Federației Sindicatelor Spiru Haret

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sunt doua lumi una pentru ei si alta pentru noi,la fel si legea se aplica preferential,justitia isi trage basmaua de pe ochiul maro' sa stie in ce parte inclina balanta.In ziua cand o sa intelegem asta ca "ei " sunt si la stat si la privat poate se schimba ceva.
0
0
Au mai fost elevi descoperiti cu droguri in posesid sau sub influenta lor si nu s-a intamplat nimic.Erau ai unora cu dare de mana si s-a pus ,,batista pe tambal"! Daca se vor face asemenea controale.,unii vor fi anuntati in timp util,ba vor lipsi tocmai in ziua respectiva,s.a.m.d.Praf in ochi!
3
0
Sa se aloce de la buget sume pentru finantarea unor programe in parteneriat public-privat cu diferite baze sportive, centre sportive, de pe raza judeteana respectiva .De exemplu, la munte scolile private de ski sa poata antrena sau macar delecta elevii,la mare ski nautic,windsurfing, Kitesurfing,inot etc Nu sunt baze sportive?Adaptarea la relief,nu e mare lucru. Un traseu de Hiking sau de Mountain Bikes nu costa nimic,daca statul mai si plateste nu doar incaseaza.La fel si pentu alte sporturi care se pot practica sau in privat.
2
1
Poliția locală în școli licee Verificarea copiilor care sânt suspecți la clase cu drog test sau alcool test Consumatorii de droguri să facă închisoare nu tratamente După terminarea liceului tinerii băieți și fete să facă trei luni armata Să învețe instrucție mililitară bucătărie plantat copaci și flori in oraș jocuri și concursuri sport educatie pentru viață etc Politicienii vor să fie bogați tinerii drogați Tinerii cad ușor în capcane educația de acasă și scoală e zero
4
0
"Droguri si jocuri video" asta este meniul pregatit de Partintele Global pentru copiii nostri si daca nu ne trezim o sa avem Neversea,Electric Castle,Untold in fiecare saptamana pana in 2030.
3
0
au impanzit scolile! 85% din elevi, recunosc faptul ca le-au incercat. Avem politie, politie locala, zeci de structuri de informatii, sute de mii de informatori, chiar nu se cunosc traficantii? Se patre ca tara nu te mai vrea p***t, te vrea drogat.
5
0
Vot fi indentificati drogatii ,fiind doar niste copii inca s-ar mai putea face ceva pentru ei....dusi imediat in centre de dezintoxicare !
7
1
Iar v-i sa pus pata pe noi tinerii, viitorul tarii?
1
9
Din păcate elevii sunt deja prea bine informați. Atât de bine încât trec la "legale" cel puțin la fel de periculoase. Singura soluție este aplicarea legilor! Condamnările. Nu "vine tata și rezolvă"... Ai greșit plătește!
8
1
Testare la intrarea in scoala ca pe vremea virusului numit Raceala Wu Han sau "Chinezaria care nu se strica asa de repede ca tot ce este produs de ei"
2
0
Corect sa le faca politia inopinat si cand gaseste cate unul sa-l salte si inchida intr-un spital de psihiatrie unde sa fie obligat sa se trateze; dar evident nu se poate ptr ca drepturile omului gresit intelese sunt azi mai importante decat sanatatea si vietile oamenilor in mintile bolnave ale unei majoritati iar juristii le dau dreptate; oricum ar fi util sa se faca si un registru national cu drogati la politie
12
2

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677