REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.5° Constanța Dum., 1 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6839
21.5° Constanța Duminică, 1 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6839
 

Părinții băiatului de 10 ani au de plătit daune uriașe pentru accidentul produs cu bicicleta

Părinții băiatului de 10 ani au de plătit daune uriașe pentru accidentul produs cu bicicleta

Deria ISLEAM 27 august 2024 | 11:28 1282

Două familii de români, una din Oradea și cealaltă din Brașov, au fost obligate de instanțe de judecată să plătească despăgubiri în valoare totală de 15.000 de euro din cauza faptelor ilegale săvârșite de copiii lor, prea mici pentru a răspunde penal. 

Parintii baiatului de 10 ani au de platit daune uriase pentru accidentul produs cu bicicleta

În România, părinții sunt obligați prin lege (Codul Civil) să-și supravegheze copiii minori, în caz contrar, adulții fiind răspunzători pentru eventualele fapte ilicite care produc prejudicii de orice natură. 

Părintele este exonerat de răspundere numai dacă dovedește că nu a putut împiedica isprava celui mic.

A lovit o femeie pe trotuar, s-a speriat și a fugit
Părinții unui băiat în vârstă de 10 ani, din Oradea, sunt obligați să plătească daune morale în valoare de 10.000 de euro și despăgubiri materiale în cuantum de 20.643 de lei unei femei pe care fiul lor a lovit-o cu bicicleta. Deși părinții sunt divorțați, iar copilul se afla în grija mamei la momentul producerii accidentului, instanța a decis ca daunele să fie plătite de ambii adulți, întrucât aceștia dețin custodia comună a băiatului, iar obligațiile și îndatoririle părintești se împart în mod egal. 

Accidentul în care a fost implicat copilul s-a petrecut în data de 14 septembrie 2021, pe un trotuar din centrul orașului Oradea, în zona Piața Unirii. Victima, o femeie în vârstă, ieșea din farmacie în momentul în care a fost acroșată cu bicicleta de băiatul care circula pe trotuar, fapt neregulamentar, potrivit legii. 

În urma impactului, femeia a fost grav rănită la o mână, fiindu-i secționat complet nervul ulnar. Imediat după accident, copilul s-a speriat și a fugit.

Victima a continuat lupta în instanță 
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea au început o anchetă, femeia rănită formulând și o plângere penală. Magistratul responsabil de caz a dispus clasarea pentru fapta de vătămare corporală din culpă (dat fiind numărul de zile de îngrijiri medicale mai mic de 90), iar fapta de părăsire a locului accidentului a primit aceeași soluție de clasare, având în vedere că autorul avea vârsta de 10 ani la data accidentului, deci nu răspundea penal.

Femeia nu s-a mulțumit cu această soluție și a deschis o acțiune în civil împotriva părinților băiatului care a rănit-o. A cerut daune în valoare de 25.000 de euro, plus plata cheltuielilor necesare tratamentului și recuperării medicale. Judecătoria Oradea a admis în parte cererea și a admis plata unor daune, dar cu o valoare redusă aproape la jumătate.

Părinții au refuzat inițial înțelegerea amiabilă
Un caz similar s-a petrecut la Brașov. Vinovați au fost doi frați, ambii cu vârsta sub 14 ani, care au spart parbrizul unei mașini aruncând cu pietre în curtea unui vecin. În joaca lor periculoasă au rănit cu bolovani inclusiv câinii cetățeanului. Inițial, victima a încercat să se înțeleagă pe cale amiabilă cu părinții copiilor, dar aceștia au refuzat să plătească pagubele produse de cei doi băieți. 

Brașoveanul a depus plângere penală împotriva celor doi băieți pentru săvârșirea infracțiunilor de distrugere și rănirea sau schingiuirea animalelor, cauza fiind clasată ca urmare a faptului că aceștia nu împliniseră 14 ani la momentul săvârșirii presupusei fapte, se arată în actele dosarului studiate de Libertatea. 

Cercetare superficială imputată poliției
Instanța subliniază că, deși polițiștii au dat o soluție de clasare „reținând cauza de neimputabilitate a minorității, din ordonanța emisă la data de 7.03.2022 rezultă că aceștia nu au efectuat cercetări pentru stabilirea existenței faptei și a persoanei care a săvârșit-o”.

Dat fiind această situație, proprietarul mașinii avariate a decis să se adreseze instanței civile pentru a recupera prejudiciul produs de copiii vecinului, respectiv contravaloarea parbrizului autoturismului Volkswagen și a tratamentului medical de care au avut nevoie câinii răniți. 

Pentru că nu a putut face dovada cu acte (factură de la medicul veterinar), brașoveanului i-a fost admisă doar plata unei daune care să acopere costul parbrizului, puțin peste 4.000 de lei, precum și plata cheltuielilor de judecată în valoare de aproximativ 600 de lei. 

Când răspunde părintele pentru faptele ilegale comise de copil
Ambele instanțe, Judecătoria Oradea, respectiv Judecătoria Brașov, au dat câștig de cauză victimelor, invocând prevederile Codului Civil care se referă la îndatoririle părinților care au în îngrijire copii minori care nu răspund penal (sub 14 ani).

Persoana care, în temeiul legii, al unui contract ori al unei hotărâri judecătoreşti, este obligată să supravegheze un minor sau o persoană care beneficiază de consiliere judiciară sau tutelă specială răspunde de prejudiciul cauzat altuia de către aceste din urmă persoane. 
Răspunderea subzistă chiar în cazul când făptuitorul, fiind lipsit de discernământ, nu răspunde pentru fapta proprie. 
Cel obligat la supraveghere este exonerat de răspundere numai dacă dovedeşte că nu a putut împiedica fapta prejudiciabilă.
Pentru ca adultul care are obligația de supraveghere a minorului să poată fi tras la răspundere trebuie îndeplinite anumite condiții: 

1. să existe o faptă ilicită a minorului; 

2. să fi fost produs un prejudiciu injust; 

3. să existe raport de cauzalitate între faptă și prejudiciu (prejudiciul s-a produs din cauza faptei săvârșite de copil); 

4. făptuitorul să fie minor la momentul săvârșirii faptei; 

5. să existe obligația de supraveghere în sarcina persoanei răspunzătoare.

Copiii sub 14 ani nu au voie să circule cu bicicleta pe drumuri publice
Ca atare, instanța a apreciat că, în cazul copiilor din Brașov care au aruncat cu pietre în curtea vecinului spărgând parbrizul mașinii, părinții, care erau acasă la momentul incidentului, aveau obligația legală să-i supravegheze și să intervină pentru a opri joaca periculoasă.

„Referitor la obligația de supraveghere în sarcina pârâților, instanța reține că aceasta există, conform art. 261 Cod Civil, părinții fiind cei care au, în primul rând, îndatorirea de creştere şi educare a copiilor lor minori. De asemenea, pârâții nu au dovedit că fapta minorilor constituie urmarea unei alte cauze decât modul în care şi-au îndeplinit îndatoririle decurgând din exerciţiul autorităţii părinteşti”, se arată în motivarea judecătorilor.

În cazul de la Oradea, culpa părinților a fost clară. Conform legii, copiii sub 14 ani nu au voie să circule cu bicicleta pe drumuri publice.

„Instanța reține că din probele administrate în cauză rezultă că minorul, în vârstă de 10 ani la data săvârşirii faptei, circula cu bicicleta într-o zonă pietonală, în Piaţa Unirii din Oradea. Evenimentul rutier s-a produs prin acroşarea reclamantei în zona pietonală, interzisă circulației bicicliștilor”, se arată în actele dosarului.

Deși tatăl băiatului a încercat să scape de plata daunelor, invocând faptul că este divorțat, iar copilul se afla în grija mamei la momentul producerii accidentului, instanța nu a luat în considerare scuzele.

„Deciziile părinților asupra copilului minor se iau în comun”, au motivat judecătorii, ambii având obligația să explice copilului când și cum să circule pe drumurile publice, conform libertatea.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
19621262040
5/49
9302172127
joker
137928365